Joi, 18 Octombrie 2012 13:54

Alcoolul si femeile

Din moment ce una dintre caracteristicile epocii moderne tine si de apetitul din ce in ce mai frecvent al femeilor pentru alcool, de ce sa ne surprinda faptul ca alcoolismul a devenit o realitate concreta si in acest perimetru de viata. Statisticile evidentieaza faptul ca din ce in ce mai multe femei sunt afectate si prada acestui viciu. Important de retinut este faptul ca, consumul excesiv de alcool, alcoolismul la femei, imbraca caracteristici intru totul proprii in perimetrul sexului feminin.

Specialistii sustin ca exista o neta inegalitate biologica pe linie de alcool la cele doua sexe. Astfel, femeile inregistreaza mult mai multe consecinte nefaste si complicatii in fata agresiunii alcoolice in comparatie cu barbatii, chiar atunci cand este vorba de ingerarea unor doze mici, luate insa sistematic. Daca riscurile femeilor alcoolice de a contracta o steatoza hepatica sau o pancreatita sunt totusi mai mici decat ale barbatilor, aceleasi riscuri in ceea ce priveste anemia, polinevritele, ca si atingerile cerebrale sunt incomparabil mai mari. Daca ar fi ca sa schitam principalele caracteristici ale alcoolismului la femei, acestea ar fi urmatoarele:

Femeile, exact ca si barbatii, prind gustul bautului o data cu “exercitiul” reprezentat de diversele evenimente familiale sau sociale (aniversari, intruniri prietenesti, diverse evenimente etc.), numai ca ele descopera efectul dezinhibant si tranchilizant al alcoolului mult mai repede, si asta probabil din cauza organismului lor, structural mai sensibil si mai receptiv in toate domeniile.

O alta caracteristica tine de faptul ca, societatea fiind incomparabil mai severa fata de femeile alcoolice decat fata de barbatii alcoolici, ele sunt obligate sa bea pe ascuns.

Pentru motivele enumerate mai sus, femeia alcoolica se dezinsereaza treptat de societate, motiv pentru care locurile obisnuite de consum de alcool (bufetul, carciuma, barul sau restaurantul) se identifica cel mai adesea cu propria locuinta (propria bucatarie sau cu propriul dormitor), unde acestea isi camufleaza sticlele. Din cauza severului afront cu care sunt confruntate pe plan social, femeile alcoolice afiseaza un firesc sentiment de culpabilitate, care practic nu exista la barbati. Femeile beau de regula acasa pentru ca acolo este locul lor obisnuit de munca, ceea ce, in mod firesc, genereaza un sentiment cronic de frustrare. A nu se uita, de asemenea, ca bucataria si gospodaria in general nu reprezinta locuri ideale de relaxare, si acest fapt contribuie in multe cazuri la apelul la alcool.

Principalele motivatii ale alcoolismului la femei ar fi: divortul, viata conjugala nesatisfacatoare, frustratiile afective de tot felul, celibatul, lipsa de protectie si de securitate din partea partenerului de viata, singuratatea, afrontul si umilinta profesionala, un stres durabil, ca si un naufragiu afectiv.

O alta caracteristica ce revine alcoolismului feminin tine de faptul ca familia are incomparabil mai multe sanse de a se destrama atunci cand femeia este alcoolica, decat cand barbatul este alcoolic. Cu alte cuvinte, o sotie suporta cu mai mult stoicism realitatea unui partener alcoolic decat invers. Statisticile ne demonstreaza faptul ca mai multe femei raman langa barbatii lor chiar daca acestia sunt afectati de alcoolism, decat barbati langa sotii alcoolice.

Drama alcoolismului feminin mai are si alte consecinte. Astfel, este demonstrat ca aceasta drama se repercuteaza nu numai asupra copiilor pe care acestea ii cresc, ci si asupra acelora ce se vor naste. Intr-adevar, femeilor alcoolice le sunt proprii nasteri premature, copii cu anomalii congenitale, copii cu interzieri in crestete etc. Pe de alta parte, femeile alcoolice sunt incomparabl mai frecvent sterile decat cele normale. Asadar, pentru o mie si una de motive trebuie sa luptam pe toate caile impotriva imixtiunii alcoolului in delicata si sensibila biologie feminina.

ATENTIE! Femeile gravide sau cele care alapteaza NU trebuie sa consume alcool sub nici o forma.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: