Interferente.ro Lifestyle Frumusete Eleganta fara oglinda si femeile arabe

Sâmbătă, 28 Martie 2015 15:37

Eleganta fara oglinda si femeile arabe

Eleganta fara oglinda si femeile arabeFemeile arabe n-au voie sa se priveasca in oglinda. De asemenea, islamul ortodox, lipsit inca de energia unui Ataturk, se modernizeaza totusi pe zi ce trece. Astazi, in ritmul unei vieti in care un an valoreaza cat zece din secolul trecut, traditia nu poate rezista suflului nou, oricant de solid ar fi ancorata sau oricat de puternic si-ar astupa urechile. Arabia, Egiptul, Marocul, India, cu zecile de milioane de musulmani credinciosi, se tranforma pe zi ce trece si numai ochiul unui cunoscator isi poate da seama cat de mari sunt schimbarile.

Priviti, drept exemplu, fotografii. Un fotograf de acum zeci de ani nu numai ca n-ar fi incercat sa le ia, dar nici nu s-ar fi gandit ca un asemenea lucru i-ar fi fost cu putinta. O femeie araba nu este pentru sotul ei o tovarasa de viata, ci un obiect de care sotul poate dispune ca de orice alt obiect neinsufletit in casa sa. Traditia cere arabilor sa nu-si arate femeile celor straini, fie ei musulmani sau necredinciosi. Traditia a fost respectata cu sfintenie – atat cat a fost cu putinta respectarea ei. Dar astazi lucrurile s-au schimbat.

Oamenii au evoluat, asa ca, in prezent pot fi suprinse in fotografii si real frumuseti arabe. Evident, chiar au fost suprinse fotografii cu femei arabe facandu-si toaleta. Un arab modernizat si-a dat autorizatia de sot si astfel, pentru intaia oara o femeie araba de conditie buna s-a lasat fotografiata dupa riturile arhaice si complicate ale cosmeticii arabe.

Desi cosmetica araba nu cere atatea sacrificii si jertfe cate trebuie sa faca o femeie europeana cand vrea “sa fie la punct”, totusi o frumusete araba intampina o mare piedica: o mahomedana nu are voie sa se priveasca in oglinda. Aceasta traditie rezista inca si numai turcii au avut curajul s-o doboare.

Lipsita de oglinda, femeia araba se descurca destul de bine, cu multa rabdare si cu ajutorul binevoitor al unei prietene. Toaleta incepe prin vopsirea mainilor cu henne. Apoi, cu o bucata de lemn de souak isi albeste dintii, cu kohl si cu un betisor de fag, ars, isi infrumuseteaza ochii si sprancenele.

In sfarsit, incepe fixarea ornamentelor. Femeia araba poarta cercei, colane, bratari la maini si la picioare, diademe si inele. Toate acestea sunt puse la locul lor dupa o anumita ordine, pe care mamele o transmit fiicelor. Dupa doua ore, fara oglinda, eleganta araba isi socoteste toaleta sfarsita ...


Related news items:
Newer news items:
Older news items: