Interferente.ro News Stiri Prima casa 4

Sâmbătă, 11 Iunie 2011 04:00

Prima casa 4

 

Programul Prima casa 4 - banci

Cel mai mare creditor din program, BCR, poate oferi credite in valoare de 600 de milioane de euro. Aurel Saramet, presedintele Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), a declarat recent ca 11 banci si-au anuntat intentia de a participa la program.

Dupa ce BCR, Alpha Bank si CEC Bank au spart gheata creditarii in cea de-a patra faza a programului guvernamental, alte institutii bancare se pregatesc de lansare. Cele mai multe se afla in faza finala a demersurilor.

 

Bancpost, Millennium Bank, OTP Bank si Unicredit ar putea incepe in curand sa acorde credite in programul Prima Casa 4.

Banca Transilvania asteapta aprobarea normelor proprii de creditare de la Banca Nationala.

Si BRD se pregateste sa intre in program.

La randul sau, Bancpost ar putea incepe curand sa primeasca dosare de la clienti.

„Suntem in proces de trimitere spre aprobare la BNR a noilor norme de creditare. Imediat ce vom primi un aviz favorabil din partea Bancii Nationale, vom putea oferi produsul spre vanzare“, a declarat Robert Zanescu, directorul de comunicare al bancii. Plafonul pe care il va avea la dispozitie Bancpost va fi de aproximativ 28 milioane de euro.

In stadiu avansat sunt si reprezentantii OTP Bank, care „asteapta aprobarea BNR asupra normelor de creditare“, banca avand pregatite 10 milioane de euro pentru Prima Casa 4.

BNR poate acorda avizul in cateva zile.

La randul sau, Millenium are pregatite, pentru noua faza a Primei Case, 50 de milioane de euro.

UniCredit pune la punct formalitatile pentru program, reprezentantii bancii precizand ca „detaliile urmeaza a fi definitivate“.

 

Programul Prima casa 4 - noutati

Noutatea este ca si persoanele care detin o locuinta de cel mult 50 de metri patrati pot sa beneficieze de un asemenea credit. O alta diferenta fata de etapa precedenta a programului este ca statul va garanta doar 50% din imprumut - fata de 100%, anterior - in timp ce cealalta jumatate va fi garantata de catre banca.

 

Hotararea Guvernului nr. 404/2011 pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului “Prima casa” a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 286, din 22 aprilie 2011.

 

Prima casa 4 - conditii

Cine poate beneficia? Cine poate lua credit si cum?

Poate beneficia de credit Prima Casa 4 orice persoana fizica care nu detine in proprietate exclusiva sau impreuna cu sotul ori sotia, nicio locuinta, indiferent de modul si momentul in care a fost dobandita, sau care detine in proprietate exclusiva sau impreuna cu sotul ori sotia cel mult o locuinta, dobandita prin orice alt mod decat prin Program, in suprafata utila mai mica de 50 de metri patrati.

In cadrul programului se pot achizitiona locuinte finalizate sau locuinte nefinalizate, aflate in diverse faze de constructie, destinate achizitionarii dupa finalizare sau locuinte noi, destinate achizitionarii dupa finalizare construite in baza autorizatiilor de construire eliberate dupa 22.02.2010. De asemenea, se pot construi locuinte viitoare de catre beneficiari individuali, in baza unei autorizatii de construire eliberata dupa 22.02.2010. Primul pas pe care trebuie sa il faca o persoana care dorește sa achizitioneze o locuinta prin programul Prima Casa este sa vina la banca, chiar daca nu a gasit inca locuinta de care are nevoie.

 

 Cat poti sa imprumuti?

Cei care vor sa ia un imprumut prin Prima Casa, pe o perioada de cel mult 30 de ani, trebuie sa aiba un avans minim de 5% din pretul de achizitie al locuintei.

Suma maxima difera insa, in functie de vechimea imobilului si de numarul de beneficiari. Astfel, garantia maxima este de 60.000 de euro pentru locuintele vechi, 70.000 de euro pentru locuintele noi sau in constructie si de 75.000 de euro, pentru constructiile in asociere. Cat despre dobanda, formula de calcul stabilita prin program este neschimbata, iar marja maxima este 4% peste Euribor la trei luni.

 

Conditii financiare

Evaluarea imobilului costa aproximativ 300 de euro.

Solicitantul trebuie sa dispuna de un avans de minimum 5% din valoarea imobilului, dar si de un colateral egal cu valoarea a trei rate lunare.

Dobanda este calculata dupa formula EURIBOR la trei luni+3,75% pentru clientii cu istoric in relatia cu BCR si EURIBOR+3,95% pentru restul.

La un credit de 40.000 de euro luat pe 30 de ani, rata lunara se ridica la 219,22 euro la actualul nivel al EURIBOR, conform unui calcul al BCR

Clientul va plati catre Fondul de Garantare un comision anual de 0,49% aplicat la jumatate din valoarea creditului.

 

Programul Prima casa 4 - legislatie

Pentru cunoasterea programului Prima Casa, trebuie sa fie studiate cinci acte normative:

a) Ordonanta de Urgenta a Guvernului 33/2011 pentru modificarea si completarea art. 1 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 60/2009 privind unele masuri in vederea implementarii programului „Prima Casa”, precum si pentru adoptarea unor masuri in vederea continuarii programului „Prima casa”.

b) Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 60/2009 privind unele masuri in vederea implementarii programului „Prima Casa”, cu modificarile si completarile ulterioare;

c) Hotararea de Guvern nr. 717/2009 privind aprobarea normelor de implementare a programului „Prima casa” cu modificarile si completarile ulterioare;

d) Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 30/2010 pentru modificarea si completarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 60/2009 privind unele masuri in vederea implementarii programului Prima casa. Acest act normativ a reglementat derularea etapei a doua a programului, Prima Casa 2.

e) Hotararea de Guvern nr. 40/2011 pentru modificarea si completarea normelor de implementare a programului.

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: