Duminică, 24 Iunie 2012 04:00

Tipuri de amigdalita

 

Amigdalita reprezinta inflamatia acuta sau cronica a amigdalelor. Amigdalele sunt glande de mici dimensiuni, cu forma de migdale, localizate in zona faringelui de o parte si de alta a omusorului, in spatele limbii. Amigdalele sunt de fapt structuri cu rol in apararea organismului de infectii si contin tesut limfatic, asemeni ganglionilor limfatici.

 

Amigdalita este de obicei insotita de dureri faringiene, febra, tuse si cefalee. Inflamatia amigdalelor se extinde de cele mai multe ori si cuprinde si pilierii faringieni, ajungandu-se la faringoamigdalita. Faringele poate sa apara edematiat si inrosit, iar amigdalele pot avea la suprafata depozite alb galbui care pot fi mai mult sau mai putin aderente de tesutul subiacent.

 

Exista trei tipuri de amigdalite: acute, subacute si cronice.

 

Amigdalitele acute pot fi cauzate de bacterii sau virusi. Amigdalita subacuta este cauzata de bacteria Actinomyces. Amigdalita cronica este cauzata de infectii bacteriene. Daca pacientul are un sistem imun deprimat (sistem imunitar slabit) si nu poate lupta impotriva infectiilor, amigdalitele pot fi cauzate si de fungi sau paraziti.

 

Infectia se poate transmite de la un pacient la o persoana sanatoasa prin intermediul picaturilor de saliva infectata. Ele sunt eliberate in aer prin stranut, tuse si pot fi inhalate de catre o persoana receptiva, declansand intregul tablou clinic al infectiei la 2- 5 zile de la contact.


Amigdalita acuta

 

Amigdalita acuta este o infectie a amigdalelor cauzata de unul sau mai multe tipuri de bacterii sau virusuri. Daca exista simptome pseudogripale, congestie nazala si rinoree, stranut si tuse, se banuieste o infectie virala. Daca pacientul acuza febra, si are limfadenopatii regionale, cel mai probabil a fost vorba de o infectie bacteriana.

 

Amigdalita acuta este caracterizata de o instalare rapida sau graduala a durerii in gat, asociata de obicei cu febra. Pacientul poate sa se planga de dureri in urechi la inghitire sau sa aiba o respiratie urat mirositoare. Suprafata amigdalelor devine rosu-aprins, cu sau fara o depunere alb-cenusie (exudat). Ganglionii gatului se pot umfla.

 

Amigdalita acuta se caracterizeaza clinic prin urmatoarele simptome:

- Dureri in gat;

- Febra;

- Respiratie urat mirositoare;

- Congestie nazala si rinoree;

- Limfadenopatie (marirea ganglionilor);

- Dificultati in respiratie;

- Durere abdominala;

- Letargie (oboseala) si alterarea starii generale.

In cazul amigdalitei acute simptomele dureaza 4-5 zile in cazurile necomplicate, dar pot sa fie prezente chiar si 2 saptamani in cazurile mai complicate.

 

Amigdalita acuta netratata poate fi periculoasa din cauza complicatiilor care pot sa apara:

- Celulita periamigdaliana datorita extinderii infectiei in afara capsulei amigdalelor;

- Abcese periamigdaliene;

- Mediastinite (daca infectia difuzeaza distal);

- Endocardita bacteriana, mai ales in cazul etiologiei pneumococice;

- Artrita septica, glomerulonefrita.

 

Amigdalita acuta tratament

Amigdalitele virale nu au de cele mai multe ori indicatie de tratament specific ci doar simptomatic. Tratamentul antibiotic este contraindicat in cazul etiologiei virale, deoarece virusurile nu sunt sensibile la actiunea acestor tipuri de medicamente. Pacientii sunt sfatuiti sa consume cat mai multe lichide calde si sa clateasca cavitatea bucala cu apa sarata. Daca apare durere si febra se poate administra ibuprofen sau acetaminofen (paracetamol). Paracetamolul este indicat si copiilor mai mici, spre deosebire de aspirina sau AINS care sunt strict contraindicate copiilor datorita riscului de aparitie a sindromului Reye.

Tratamentul antibiotic se administreaza pacientilor cu amigdalita de natura bacteriana, dupa ce analizele microbiologice au stabilit cu precizie aceasta etiologie. Este indicat sa se efectueze si o antibiograma pentru a se determina care este cel mai util antibiotic care poate vindeca total infectia.

 

Amigdalita cronica

 

Amigdalita cronica este o infectie persistenta a amigdalelor. Amigdalita persistenta este diagnosticata daca o persoana are mai mult de 7 episoade de boala in cursul unui an, 5 infectii in 2 ani consecutivi, sau 3 infectii anual, timp de 3 ani consecutiv. Amigdalita cronica prezinta de cele mai multe ori: halena fetida persistenta, durere faringiana si adenopatie persistenta.

 

Cauzele principale care determina amingdalita cronica sunt: amigdalitele repetate in copilarie, afectiuni ce provoaca o respiratie nazala deficitara (deviatia de sept, rinita cronica hipertrofica, rinita cronica vasomotorie), respiratia pe gura in urma obstructiei nazale are o actiune vatamatoare asupra amigdalelor (prin aerul inspirat se antreneaza o serie de factori nocivi - termici, chimici, biologici, care actioneaza direct asupra amigdalelor).

 

Infectiile repetate pot cauza formarea unor mici buzunare (cripte) in amigdale, care adapostesc bacterii. In mod frecvent, in aceste cripte apar niste formatiuni de forma unor pietricele, de culoarea galbena, urat mirositoare si care pot contine mari cantitati de sulf. Atunci cand sunt zdrobite, apare mirosul caracteristic de ou stricat care e cauza respiratiei urat mirositoare. Aceste formatiuni dau pacientului senzatia ca are ceva care il tine in fundul gatului.

 

Amigdalita cronica poate determina complicatii care pot afecta respiratia (poate aparea congestie nazala si respiratia predominant pe gura) si poate de asemenea fi cauza sforaitului. Daca dimensiunile amigdalelor sunt din ce in ce mai mari se poate ajunge chiar si la apnee de somn obstructiva sau afectiuni cronice pulmonare si cardiace.

 

Amigdalita cronica tratament

Antibioticele sunt recomandate pentru tratarea amigdaliteti cronice. Este indicat sa se efectueze si o antibiograma pentru a se determina care este cel mai util antibiotic care poate vindeca total infectia.

In situatia in care amigdalita cronica devine un focar de infectie (diagnostic pus in urma testelor de laborator), cand apar complicatii (flegmon periamigdalian, adenopatia cervicala cronica, infectia cailor respiratorii aeriene inferioare, laringite cronice, infectii ale tubului digestiv) indicatia terapeutica este de natura chirurgicala si consta in extirparea amigdalelor (amigdalectomie).


Related news items:
Newer news items:
Older news items: