Interferente.ro Lifestyle Frumusete Fardul un vechi mijloc de infrumusetare

Vineri, 15 Aprilie 2016 19:18

Fardul - un vechi mijloc de infrumusetare

Mijloc de infrumusetare tot atat de vechi ca si pudra sau rujul de buze, fardul a evoluat in pas cu civilizatia si cu dorinta femeilor de a fi din ce in ce mai frumoase. Aceasta permanent dorinta pentru frumos ne-o dovedesc obiectele de machiaj, gasite in necropolele egiptene, babiloniene si feniciene precum si recipientele pentru pastrat fardul gasite in mormintele sumeriene.

 

Dar ieri, ca si azi, folosirea judicioasa a fardului (machiajul) ramane o arta care trebuie si se poate invata cu atat mai mult cu cat el cauta sa estompeze anumite imperfectiuni ale naturii.

Femeia contemporana, cu rol important in viata sociaa, trebuie sa foloseasca insa fardul cu decenta si sa stie sa adapteze fardarea in functie de anumite elemente (anotimp, ora a zilei, lumina, varsta).

Ca orice arta si cea a fardarii are principii care nu pot fi desconsiderate. Astfel, fardarea trebuie facuta numai in functie de culoarea tenului, cu farduri de culoare inchisa (care estompeaza defectele), aplicate astfel incat sa se ridice trasaturile fetei (arcuindu-se sprancenele, ridicand colturile ochilor si ale gurii). In sfarsit, un machiaj va fi reusit numai daca se va aplica pe un ten sanatos si perfect curatat (cu alte cuvinte machiajul trebuie inceput cu … demachiatul).

Dispnand de un adevarat arsenal de produse (fond de ten, rujuri de obraz si de buze, creioane dermatograf, rimeluri, farduri pentru pleoape), orice femeie poate realiza o fardare reusita daca va sti s-o adapteze a conturul fetei.

Astfel, daca are fata rotunda va aplica un fond de ten mai inchis pe obraji decat pe restul fetei si va intinde rujul de obraz cat mai sus pe pometi, estompandu-l progresiv in partile laterale si in jos. Va arcui apoi puternic sprancenele, va prelungi coada ochilor spre tample (arcuind-o in sus printr-un dublu creionaj) si va ridica colturile gurii.

Daca are fata patrata, va aplica pe regiunea maxilarului inferior (mai ales pe barbie), un fond de ten mai inchis decat pe mijlocul obrazului, desemnand un triunghi cu varful in jos (in nici un caz nu-l va intinde spre urechi), cat mai aproape de nas (spre a ingusta fata). Rujul de buze (de preferinta rosu-viu) il va aplica pe conturul natural al buzelor. Nu va alungi coada ochilor si va folosi pentru pleoape numai fard in culori deschise (verde, bleu, violet).

Cine are fata triunghiulara,va trebui sa ridice linia sprancenelor spre tample, sa lungeasca coada ochilor si sa aplice un fond de ten deschis pe barbie. Rujul pe obraz il va aplica tot spre tample, iar pe cel de buze peste conturul natural al acestora, pentru a da impresia unei guri carnoase.

In caz ca are fata lunga, va cauta sa dea sprancenelor o grosime medie si sa urmeze linia arcadei ochilor. Va aplica apoi fond de ten inchis, pe varful barbiei si pe frunte, ruj de obraz la mijlocul fetei (estompandu-l excentric), iar buza inferioara o va ruja mai mult decat pe cea superioara (la fel va proceda si cand distanta dintre nas si gura este mica).

La aceste principii de realizare a machiajului trebuie adaugat ca tendinta moderna este de a se folosi fonduri de ten, pudre si farduri pentru pleoape in culori deschise (care sa dea iluzia unor ochi mari), dar rujuri de buze in nuante vii. De asemenea, creionarea pleoapelor superioare sa fie cat mai apropiata de linia genelor (fara a depasi unghiul exterior al ochilor).

Oricare ar fi exigentele modei, decenta si bunul gust trebuie sa primeze. Numai astfel se va gasi intotdeauna un echilibru intre dorinta de a fi frumose, moda si ceea ce “vine bine” – in functie de varsta femeii si locul unde ea apare machiata.

In sfarsit, un sfat si adolescentelor: folosind cat mai putin machiajul, veti pune cat mai mult in valoare prospetimea liniilor fetei, care cu toate eventualele greseli ale naturii, ramane cel mai reusit machiaj.


Newer news items:
Older news items: