Interferente.ro Lifestyle Retete Retete de cozonaci

Luni, 21 Decembrie 2015 09:13

Retete de cozonaci

 

Retete de cozonaciCozonacii sunt un desert traditional al sarbatorilor la romani, fiind in mod traditional gatiti de Craciun si Paste. Multe gospodine prefera sa ii faca acasa, dupa retete traditionale, evitand sa-i cumpere din magazin. Iata retetele noastre pe care vi se recomandam, in functie de preferinte si gusturi pentru: cozonaci clasici, cozonaci in doua culori, cozonaci italieni Pannettone, cozonaci pufosi, cozonaci cu mac/stafide/rahat/nuca, cozonaci moldovenesti, etc.

Se face mai intai plamadeala. Se sfarama drojdia si se inmoaie in apa calduta, se adauga o lingurita de zahar si 2-3 lingurite de faina, se amesteca bine si se lasa la cald. Pe de alta parte, se oparesc cateva linguri de faina cu lapte clocotit, in care s-a pus vanilie. Acest continut este amestecat bine, astfel incat sa se scape de cocoloase. Cand devine caldut, se pune drojdia. Se amesteca bine pentru omogenizare deplina si pana incepe sa faca besici. Abia atunci se acopera alautul si se pune la crescut intr-un loc caldut.

Se sparg 7-8 oua si se separa galbenusurile de albus. Se folosesc doar 4 albusuri, restul de 4 albusuri fiind folosite, de exemplu, pentru alte prajituri ori pentru bezele. Albusurile se pun la rece si se vor bate mai tarziu cand vor fi puse in aluat. Se freaca galbenusurile cu sare, apoi cu zaharul pudra, folosind o lingura de lemn, pana cand se obtine o crema spumoasa si albicioasa.

Intr-un vas mare se cerne faina. Se pune aluatul deja crescut, se amesteca si se adauga galbenusurile, albusurile batute spuma si putin lapte. Se incepe framantatul si bine ar fi sa va folositi de ambele maini. Ridicati alauatul in sus, in rupeti in doua si iar il framantati. Treptat, se adauga untul incalzit putin si evident, romul si coaja de portocala ori de lamaie rasa. Nu uitati ca aluatul trebuie sa fie moale. Daca e prea tare, recomandam sa mai adaugati lapte caldut. Se framanta bine.

La final, se presara deasupra putina faina, se acopera cu un servetel curat si se pune intr-un loc calduros pentru crescut timp de 2-3 ore. Dupa ce a crescut, se ung formele. Se ia cate o bucata de aluat, i se da o forma sau se impleteste pe masa de aluat, presarata cu faina si se pune in forma. Aluatul nu trebuie sa depaseasca jumatatea formei. Se lasa cozonacii in forma pe masa, la cald, sa mai creasca inca aproximativ o ora, dupa care se ung cu ou, se presara cu zahar pudra si cu stafide si se dau la copt. La inceput focul va fi mai inet, apoi mai tare. Cand sunt bine rumeniti, se scot din cuptor si din forme si se pun pe masa sau pe planseta la o temperatura potrivita.

Cozonacii sunt un deliciu pentru intreaga familie, dar mai ales mandria gospodinelor, dand unul din produsele traditionale romanesti ce dau aspect si gust de sarbatoare. Iata cateva retete:

Aluat pentru cozonac

Retete de cozonac

Retete de cozonac cu mac

Retete de cozonac cu nuca

Retete de cozonac cu rahat

Retete de cozonac cu stafide

Retete de cozonac moldovenesc


Newer news items:
Older news items: