Interferente.ro Descopera Misterele lumii Mumiile si secretele vechilor morminte egiptene

Marţi, 09 Iunie 2015 01:06

Mumiile si secretele vechilor morminte egiptene

De-a lungul timpului s-au facut sapaturi prin vechile morminte egiptene si s-au gasit mumii, adica corpuri imbalsamate care s-au patrat asa din vechime pana in zilele noastre.

Mumiile si mormintele care s-au gasit sunt cercetate de catre oamenii de stiinta, care cauta sa afle unele lucruri ce pana acum au ramas intr-un con de umbra.

Mumiile si secretele vechilor morminte egiptene

Mumia este intr-un fel numita sarcofagiu. Cele care au fost gasite sunt bine pastrate, desi sunt vechi. Unele sunt aurite in multe parti si toate sunt acoperite cu scrieri egiptene si cu icoane colorate. Mumiile sunt uneori singure, alteori cate dpua-trei la un loc in aceleasi invelitori.

Mumia este invelita mai intai intr-o panza subtire de in si apoi in patru cearceafuri, sub panza de in in care se gaseste corpul, invaluit la randul sau intr-un siret alb, de la cap pana la picioare. Imprejurul fiecarui membru este infasurat un asemenea siret.

Mai intotdeauna capul mumiei e cu par. Fata e galbuie, mainile sunt incrucisate pe piept, iar intre picioare este ascuns un papirus, adica un document egiptean.

Dupa ce se scot toate sireturile, se vad membrele. Infatisarea lor nu e respingatoare, dar in sala unde se face aceasta cercetare, se raspandeste un miros acru care te inabusa.

Unele mumii au nasul, urechile si gura astupate cu o patura subtire de ceara. Tot corpul este acoperit cu un praf dezinfectant care raspandeste un miros deosebit. Acest praf nu este altceva decat carnea mumiei ce a fost stropita cu o apa mirositoare cand a fost imbalsamata.

Intr-un sicriu s-au gasit doua perechi de sandale (un fel de pantof ce se purtau in vechime) de piele rosie. Pe prima panza ce invaluia mumia s-a gasit o gramada de cenusa, iar deasupra var amestecat cu tarate de lemn. Pentru intaia oara s-au gasit unele lucruri intrebuintate la imbalsamarea unui corp.

Cea dintai mumie ce a fost scoasa la lumina a fost aceea a unuia zis Dja-Nefer. Papirusul gasit langa dansul spunea ca ar fi fost fiul unui rege-teban, al carui corp de asemenea a fost gasit si se afla intr-un muzeu.

Corpul fiului de rege pe care vorbim a fost imbalsamat cu mare grija, fiind gasit intr-o stare de pastrare extrem de buna. Fata lui mai pastra inca o culoare albicioasa si rotunzimea. Deschizaturile urechilor si a nasului erau astupate cu ceara. Pe frunte avea doua margele de margaritare albastre.

Impreuna cu o alta mumie s-au gasit doua frumoase peruci de par negru, cret. In alt mormant s-au gasit doua perechi de manusi lungi, ca cele de bal, care ajung pana la cot, facta dintr-o foarte fina tesatura de lana.

De altfel, prin aceste morminte vechi se gasesc o multime de lucruri de acestea mici, foarte curioase: manusi, sandale, evantaie, scaune, etc. Toate sunt intr-o foarte buna stare de pastrare.

Pe langa asta documentele ce se scot sunt foarte insemnate pentru cercetarile istorice.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: