Interferente.ro Descopera Misterele lumii Inscriptii la Pietrele Rotarii

Vineri, 27 Iunie 2014 01:21

Inscriptii la Pietrele Rotarii?

inscriptii la piatra rotariiIn partea nord-estica a judetului Prahova, chiar langa hotarul cu judetul Buzau, se afla catunul numit Rotarea, care apartine de comuna Starchiojd. Catunul are o asezare pitoreasca, fiind inconjurat din toate partile de dealuri, ca intr-o caldare. Poate ca tocmai de aceea se si numeste „Rotarea”. Muchia dealului aflata inspre nord fata de acest catun poarta denumirea curioasa de „Cultura Romei”. Nici un localnic nu poate da vreo lamurire pentru aceasta denumire ...

Culmea Romei se intinde ca un arc natural lung de vreo 2 km si se termina in partea ei sudica printr-o zona extrem de accidentata, stancoasa, cu enorme blocuri de piatra aruncate haotic unele peste altele. Acestea sunt „Pietrele Rotarii”. Ele formeaza, impreuna - de altfel - cu tgoata Culmea Romei, hotarul dintre judetele Prahova si Buzau.

Printre imensele stanci de la Pietrele Rotarii se afla una care se deosebeste in mod cert de toate celelalte. Aceasta are o lungime de circa 6.5 m, o latime de circa 2.4 m, este asezata cu o inclnatie fata de sol, spre vest, de aproximatic 15̊ si este orientata pe directia nord-est. Acest bloc de piatra este perfect neted pe intreaga sa suprafata inferioara, de parca ar fi fost tras la rindea si este aproape in intregime lucios, ca o oglinda. Locul este acoperit in totalitate de un fel de semne ciudate, ce amintesc in mod paradoxal de scrierea cuneiforma. Unele dintre aceste semne au numai 3 cm lungime, altele ajung pana la 25-30 cm.

Locul este greu accesibil si, in monotonia dealurilor din imprejurimi, stancile acestea par cel putin bizare. Circula aici multe legende, despre ciclopi si uriasi, despre osti romane si tabere tataresti.

Savantul Nicolae Iorga s-a deplasat la aceste stanci prin anii ’40. n-a putut sa urce pana la inscriptii, dar a trimis pe un satean care-l insotea. Acesta din urma a copiat pe fragmente de ziar cateva semne. Vazandu-le, Nicolae Iorga a declarat ca nu este vorba de inscriptii, ci de agenti chimici care au actionat asupra pietrei.

Posibil. Dar, fara a incerca sa punem la indoiala verdictul marelui savant care a fost Nicolae Iorga, semnalam aici prezenta catorva semne de intrebare, carora metodele de cercetare si investigatie, pe care ni le pun la dispozitie stiinta si tehnologia contemporana, ar trebui sa le gaseasca un raspuns.

In primul rand, stanca, aflata in fata suprafetei cu inscriptii si in imediata sa apropiere (in unele portiuni, la numai 40-50 cm departare), prezinta foarte multe denivelari. Ea nu numai ca nu este deloc neteda, dar nu contine nici un fel de semn sau inscriptie. Presupunand ca cele doua stanci s-au desprins una de alta candva, sub actiunea unor miscari seismice, sau a altor forte naturale, atunci de ce cele doua suprafete sunt total deosebite ca aspect si forma?

Apoi, acei „agenti chimici naturali” au actionat de jos in sus asupra stancii? Au avut o asemenea forta, incat au sapat in roca dura mii de semne minuscule, dintre care multe se aseamana in mod miraculos intre ele? Iar daca au actionat atunci cand pietrele erau unite si lipite intre ele – presupunand ca ar fi fost candva – atunci de ce urmele nu au aparut decat pe una din fete?

In sfarsit, pe o buna parte a suprafetei – este greu de apreciat cat anume – semnele in discutie par a fi aliniate in siruri drepte si lungi. Si absolut toate aceste semne au o anumita inclinatie – aceeasi pe toata suprafata!

O alta curiozitate, rod al unei descoperiri mai recente, este faptul ca mai exista acolo, la Pietrele Rotarii, inca o stanca plina cu aceste semne interesante, o stanca despre care nimeni nu stie inca nimic. Numai ca aceasta a doua stanca are randurile de semne asezate vertical, spre deosebire de prima, unde randurile sunt orizontale. In plus, cea de-a doua suprafata cu inscriptii este foarte expusa intemperiilor ... Care ar putea fi explicatia acestui fenomen bizar?

Prin relatarea succinta a putinelor date pe care le detinem pana in prezent referitoare la inscriptiile de la Pietrele Rotarii, nu incercam a insinua nici macar faptul ca acestea ar putea fi rodul actiunii unei maini inteligente, sau ca ar transmite un anumit mesaj conservat si transmis in mod miraculos peste milenii.

Dar, inainte de a da un verdict sigur, este bine sa se gaseasca rapsuns macar intrebarilor de mai sus, daca nu si altora care se vor mai ivi, fara indoiala, pe parcurs ...

Este randul specialistilor ...


Newer news items:
Older news items: