Interferente.ro Descopera Curiozitati Alegerea Zilei Babei

Marţi, 01 Martie 2011 11:24

Alegerea Zilei Babei

 

Inceputul primaverii este legat la romanii de o traditie autentica, ce se pierde in negura timpului. In credinta populara, babele sunt inzestrate cu puteri magice, care le permit sa influenteze starea vremii. Cea mai cunoscuta dintre aceste batrane fabuloase este Baba Dochia, cea care, in primele zile ale lui martie, incepe sa dezbrace, unul cate unul, cele noua cojoace care i-au tinut de cald in friguroasele luni de iarna.

 

Zilele cuprinse intre 1 si 9 martie corespund zilelor babelor. Zilele Babei sunt in numar de noua. Pentru ca in aceste zile se face trecerea spirituala din frig in caldura, din iarna in primavara, s-a pastrat obiceiul alegerii zilelor de Babe. Fiecare om isi alege o zi din intervalul intai si noua martie sau intai si doisprezece martie, in unele zone. In functie de evolutia vremii din acea zi, zi frumoasa si insorita sau zi friguroasa si ploioasa, ne putem anticipa norocul si starea sufleteasca din acel an. Daca va fi vreme frumoasa, vom fi veseli si binedispusi tot anul, daca din contra va fi frig, va ploua sau va ninge, vom fi precum vremea: mohorati, fara chef de viata si fara prea mult noroc de-a lungul intregului an.

 

Modalitatea prin care ne alegem zilele de Babe difera si ea de la zona la zona. Unii si le aleg aleatoriu, pur si simplu optand pentru o zi din cele noua, altii si le aleg in functie de ziua in care sunt nascuti. Daca sunt nascuti in oricare din cele noua zile, isi aleg Baba in ziua respectiva. Daca data nasterii este formata din doua cifre, se face suma dintre acestea, iar rezultatul obtinut este Baba persoanei nascute in acea zi. Ce trebuie sa mai stim este faptul ca de ziua Babei Dochia nu avem voie sa lucram. Se spune ca cei care fac treaba in ziua de 1 martie atrag ghinionul si zilele negre asupra lor.

 

Dincolo de traditie si legenda, babele vestesc triumful primaverii, cu a ei explozie de culoare, viata, lumina si caldura asupra iernii.

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: