Marţi, 21 Februarie 2017 00:28

Fotosculptura

Isao Morioka fotosculpturaSculptura n-a fost niciodata o arta plastica populara. Chiar atunci cand sculptorii nu cautau in operele lor decat asemanarea, cat mai complete cu modelul, bronzurile, marmorele, pamanturile arse spuneau prea putin celor multi, pentru ca aceste opera de arta erau inainte de orice, scumpe. Iata de ce sculptura a ramas o arta care a trait din comenzile oficialitatii si din incurajarea bogatilor si colectionarilor.

Un japonez, Isao Morioka, vine sa rastoarne acum aceasta situatie ce dureaza de secole. Cu aparatul pe care l-a inventat, oricine isi poate face un bust sculptat, in gips sau bronz, cu aceeasi usurinta cu care si-ar face o fotografie. Sedintele de poza, care la o sculptura veritabila sunt lungi si plicticoase, in cazul aparatului d-lui Morioka se reduc la o singura sedinta de 4 secunde.

Instalatia de fotosculptura este pe cat de simpla, pe atat de ingenioasa. Ea se compune dintr-un proiector, un aparat cinematografic si un disc rotativ pe care ia locul subiectul.

Aparatul cinematografic fiind pus la punct, proiectorul arunca pe figura subiectului o linie vertical destul de subtire. Atunci, discul pe care a avut loc subiectul incepe sa se invarteasca si in timp ce el face o invartitura complete, aparatul cineatografic inregistreaza 456 imagini diferite, diversele pozitii ale liniei luminoase aruncate de proiector pe figura subiectului. Admitand ca un cap are in mijloc o circumferinta de 55 cm, fiecare din cele 456 clisee corespunde unei “felii” de 1206 milimetri.

Operatia continua apoi in laborator: filmul este developat si cele 456 negative devin 456 copii fotografice, taiate si lipsite pe foi de zinc sau alt metal, reunite in ordinea in care au fost luate imaginile. Locurile libere dintre foi sunt umplute cu ceara. Dupa cum arta fotografiile ce insotesc aceste randuri, cele 456 “felii” fotografice dau o foto-sculptura perfect identical originalului.

Afara de precizia cu care lucreaza, sistemul japonezului Morioka ofera in plus avantajul de a putea mari sau reduce, dupa vointa, fotosculptura unei figure. Dintr-un negativ obisnuit, se pot obtine reproduceri uriase.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: