Duminică, 07 Iunie 2015 04:27

Cladiri epocale

Dorim sa analizam in acest articol cateva din marile cladiri epocale: Colosseumul de la Roma, Conductele de apa in vechea Roma, Templul de la Ipsambul.

Colosseumul de la Roma

Aceasta gigantica constructie a strabunilor nostri romani, ca multe alte cladiri ridicate de ei, a fost si este inca o dovada vie de grandiosul lor sporit arhitectonic. Toate constructiile romane se disting prin marimea si inaltimea enorma a dimensiunilor si prontr-o severa simetrie, lucru firesc la un popor de militari si de oameni adanc patrunsi de ideea binelui public si a gloriei comune.

Coloseul a fost cladit in zilele imparatului Vespasian, in scopul de a servi spectacolului gladiatorilor. El cuprindea 1000.000 de spectatori, avea un diametru longitudinal de 187 ½ metri si un diametru de latitudine de 155 ½ metri. El acoperea doua hectare si jumatate si avea o inaltime de 36 ½ metri.

Conductele de apa in vechea Roma

Opt aquaducte au servit pentru trebuintele de apa ale capitalei romane. Ele au adus zilnic un debit de 112.000 de metri cubici. Conductul de apa cladit de catre Claudiu (Aqua Appia) avea o lungime de 78 de kilometri si o inaltime de 30 ½ de metri! Aquaductul cladit de Mrciu (Aqua Marcia) masura 68 kilometri si era asezat pe 7.000 de mari arcuri de zid de o inaltime de 21 1/3 metri fiecare.

Pana si ruinele tuturor acestor superbe cladiri de edilitate storc admiratia posteritatii.

Templul Dianei din Efes. Acest edificiu avea o lungine de 129 ½ metri si o largime de 68 ½ metri. El era sprijinit pe 127 de columne (stalpi de piatra), dintre care fiecare avea o inaltime de 18.17 metri. Constructia acestui grandios templu a durat 220 de ani!

Templul de la Ipsambul

Templul de la Ipsambul - Nubia

Aceasta concstructie de la Ipsambul (in Nubia) este sculptata intr-un singur masiv de stanca.

Turnul Babilonului. Multa lume a crezut ca Turnul Babilonului ar fi vroe nascocire biblica. El a fost cladit de catre Belus si a a servit drept observator astronomic si ca templu al zeului Soare. El se compunea din opt parti patrate, care – superpuse – dadeau o inaltime de 204 metri. Laturile temeliei aveau o lungime tot de 204 metri.


Newer news items:
Older news items: