Interferente.ro Sanatate Plante medicinale Bai cu plante medicinale in fitoterapia bolilor metabolice

Miercuri, 17 Aprilie 2013 15:53

Bai cu plante medicinale in fitoterapia bolilor metabolice

Baile de plante medicinale la domiciliu pot fi foarte utile in profilaxia si ameliorarea bolilor metabolice. Cititi aici cum puteti pregati baile de plante medicinale.

Reumatism. Se considera eficiente plantele cu mai multe categorii de principii active:

a) Plante cu derivati salicilici, cum este Cortex Salicis (coaja de salcie) din care se face un decoct concentrat cu 100 g/l, care se adauga la apa de baie;

 

b) Plante cu uleiuri volatile, cum sunt: Turiones Pini (muguri de pin), din care se face un decoct cu 150 g/l, care se adauga la apa de baie si, totodata, un amestec de 2-3 g ulei de pin sau de brad cu 2-3 g de alcool. Fructus Juniperi (frunze de ienupar), din care se prepara un decoct cu 100 g/l, care se adauga in apa de baie, sau un amestec din 2/3 g ulei de ienupar cu aceeasi cantitate de alcool care se utilizeaza in acelasi mod;

c) Plante cu actiune revulsiva: Farina Sinapis nigra (faina de mustar) sub forma de bai locale, timp de 25-30 de minute (cu 25-30 g de faina de mustar pusa intr-un saculet peste care se toarna 2-3 l de apa calda la 25-30 de grade) sau bai generale, cu 250 g de faina de mustar, pusa intr-un saculet, care se agita in apa de baie.

Tonice generale

Folium Juflandis (frunze de nuc): bai generale tonice, cu decoct concentrate din 200 g/l, care se adauga in apa de baie.

Folium Menthae (frunze de menta): bai generale cu 200-250 g de produs, intr-un saculet de tifon care se agita in apa calda a baii (sau un amestec din 2-3 g ulei de menta intr-o cantitate egala de alcool, adaugat in apa de baie).