Interferente.ro Descopera Anatomie Ce inseamna un creier anormal

Vineri, 20 Septembrie 2013 14:49

Ce inseamna un creier anormal?

Ce inseamna un creier anormal si cum un creier anormal iti poate afecta comportamentul? Te poate el transforma intr-un monstru? Sau mai probabil se va manifesta in moduri mai putin dramatice!

Unele anormalitati ale creierului au un substrat lezional si pot fi observate daca vom efectua o tomografie computerizata. Altele pot avea substrat in mediatorii neurochimici, asa ca nici macar nu vom stii ca exista.

 

Unele dintre aceste anomalii pot fi tratate prin operatie sau cu pastile. Cu toata evolutia din domeniul medical si tehnic nu putem inlocui un creier cu altul.

Fie ca ne place, fie ca nu ne place, fiecare dintre noi nu avem decat aproximativ 1,36 kg de creier cu care ne-am nascut. Creierul este singurul organ lipsit de nervi, desi este centrul de comanda al sistemului nervos central. Creierul nu simte durerea. 

Creierul uman este format din aproximativ 100 de miliarde de neuroni (fiecare neuron poate realiza circa 10.000 de sinapse) si consuma cea mai mare parte a energiei necesare organismului uman (mai exact, 20% din energia intregului corp desi el reprezinta doar 2% din greutatea noastra). De asemenea, creierul consuma mai mult oxigen decat orice alt organ.

Viata uneori ne poate lua prin surprindere. Daca, spre exemplu, am suferi un accident care sa ne afecteze cortexul prefrontal (asociat cu expresia personalitatii) asta ar fi echivalentul unei lobotomii prefrontale si care ne-ar afecta intr-un mod incredibil. Ne va schimba complet personalitatea, vom deveni altcineva. Toate caracteristicile ce ne-au definit personalitatea se vor schimba. Mintea noastra va fi intoarsa pe dos.

Oare, oamenii se pot schimba sau personalitatea noastra este programata genetic? Sau este maleabila?

Neuroplasticitatea sugereaza ca, creierul noastru se poate schimba si imbogati de-a lungul timpului. Ca, in principiu experientele de viata ne pot reconecta, schimba, ne pot influenta sa facem si sa gandim lucruri alta data de neconceput. Aceste experiente (de obicei traumatizante) ne pot provoca sa gandim altfel, sa ne schimbam ideile. Ne pot invata lectii valoroase, facandu-ne astfel mai putin predispusi in a repeta aceleasi greseli.

Creierul primeste in continuu informatii ceea ce sugereaza faptul ca in viata nimic nu e definitiv. Si totusi, uneori, dupa cum se spune, cu cat lucrurile se schimba mai mult cu atat parca raman la fel.

Normalitate sau anormalitate? Subiectiv sau obiectiv? Flexibilitate sau fixitate? Sunt intrebari la care fiecare vom incerca sa oferim un raspuns.

Creierul nu este perfect asa cum am crede sau ne-am dori. El a reusit de-a lungul timpului sa pacaleasca oamenii in perceperea lucrurilor din jur in neconcordanta cu realitatea. A invata din greseli este, fara doar si poate, o calitate esentiala a speciei noastre in lupta pentru supravietuire, de aceea cercetatorii se zbat sa descopere mecanismele incalcite ale creierului.


Newer news items:
Older news items: