Interferente.ro Descopera Anatomie Sangele artificial a fost creat

Miercuri, 24 Iulie 2013 09:03

Sangele artificial a fost creat

 

“Suntem toti de-un sange”, scria Rudyard Kipling. Dar, lucrurile nu stau chiar asa. Exista diverse varietati si tipuri de sange, motiv pentru care transfuziile sunt urmarite cu deosebita atentie. De ani de zile, doctorii de straduiesc sa creeze un lichid trasportor de oxigen universal, capabil sa substituie sangele in timpul operatiilor sau in situatii de urgenta. Chimistii de la Universitatea californiana din San Francisco au facut un pas inainte spre realizarea unei astfel de substante. Produsul lor este o globula rosie artificiala, ce poate fi transfuzata fara nici un risc de infectie sau de reactii imuno-defensive.

 

Neo-homocitele au dimensiunile cam cat a 12-a parte din cele ale globulei rosii naturale

 

Celulele-substitut, numite neo-hemocite, au dimensiunile cam cat a douasprezecea parte din cele ale globulei rosii naturale. Pentru a le produce, cercetatorii extrag molecula transportatoare de oxigen – hemoglobina – din sangele uman cu termen de utilizare expirat si o inglobeaza in mocro-capsule de grasime care o protejeaza impotriva reactiei sistemului imunitar al corpului. S-au injectat unor sobolani globule rosii artificiale plutind intr-o solutie salina si s-a observat ca ele transporta oxigenul in tesuturi exact la fel ca globulele rosii naturale. Totusi, neo-hemocitele se descompun mai rapid decat globulele rosii naturale. De asemenea, data fiind simplitatea lor bio-chimica, ele nu pot indeplini chiar toate functiile globulelor rosii naturale, cum ar fi, de exemplu, reglarea aciditatii sanguine.  

 

Cu toate acestea, globulele rosii artificiale sunt indiscutabil utile. Inghetate, ele pot fi conservate sase luni, avand deci o viata de sase ori mai lunga decat a sangelui natural. Teoretic, ele pot fi inoculate prin transfuzie oricarei persoane, indiferent de tipul sau de sange. Persoanele carora li se injecteaza neo-hemocite nu sunt expuse nici unui risc de a contracta boli transmisibile prin sange cu ocazi transfuziilor, cum ar fi hepatita, de exemplu. Data fiind micimea lor, globulele artificiale pot patrunde in capilarele comprimate in urma unui accident. Pentru ca nu se coaguleaza, ele s-ar putea dovedi utile pentru exigenarea creierului in urma unei congestii. Gratie acestor calitati, neo-hemocitele ar putea deveni un valoros substitut al sangelui, folosit in beneficiul bolnavilor supusi unor operatii complicate sau victimelor unor accidente traumatice.

 

C. Anthony Hunt, unul dintre cercetatorii ce a lucrat la acest proiect, declara ca testarea noilor globule rosii pe subiecti umani este inca de domeniul viitorului. Oamenii de stiinta nu au reusit sa realizeze decat cantitati reduse de neo-hemocite, dar testele clinice pe subiecti umani presupun existenta unor cantitati mari. Echipa lui hunt a extras hemoglobina din sangele cu termen de utilizare depasit, flat in bancile de sange. Cu timpul, ei spera sa izoleze un tip de hemoglobulina de orientare bovina, care sa poata fi tranformata in neo-hemocite, garantand astfel un flux, practic limitat, din fluidul medical indispensabil.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: