Marţi, 12 Aprilie 2016 23:49

Masurarea timpului

Masurarea timpuluiTimpul il masuram dupa miscarile aparente ale Soarelui si ale Lunii. Cum insa miscarile soarelui adevarat prezinta mici variatiuni, pentru obtinerea unui regulator practic al timpului, s-a substituit soarelui adevarat, un astru fictiv, zis Soarele mijlociu, al carui unghi orar (geocentric) variaza intr-un mod riguros proportional timpului, variatia sa fiind precis egala cu variatia mijlocie a unghiului orar al soarelui adevarat la o epoca determinata a anului.

Miscarea soarelui mijlociu. Soarele mijlociu defineste timpul mijlociu. Miscarea soarelui mijlociu pe ecuator este uniforma.

Ecuatia timpului e diferenta: timpul mijlociu mai putin timpul adevarat, in acelasi moment. Exuatia timpului variaza putin de la o zi la alta si variatia sa este sensibil aceeasi de la un an la altul.

Unitatea de timp principala:

Secunda: 1/86.4000 din ziua solara mijlocie.

Ora legala: 3.600 secunde.

Numaratoarea orelor

Ziua si noaptea au 24 de ore. Numaratoarea orelor incepe de la 0-24.

Ora zero e atunci cand soarele a trecut la meridian in timpul noptii.

Ora 12 e atunci cand soarele trece la meridian in timpul zilei.

Ora 24 e atunci cand soarele trece la meridian in timpul noptii.

Numaratoarea veche era: orele 1-12 ante-meridiane (1 noaptea – 12 ziua); 1-12 post-meridiane (1 ziua – 12 noaptea).

Egalitatea orelor de zi si de noapte dateaza de la inceputul secolului al XIX-lea de cand s-a introdus soarele fictiv.

Timpul universal

Timpul universal sau timpul civil de la Greenwich este acum intrebuintat in mos exclusiv pentru fiarea epocilor, atat in viata civila, cat si in astronomie. In practica vietii curente timpul universal se modifica conform regulilor sistemului fuselor orare.

Timpul adevarat

Timpul adevarat intr-un loc dat e unghiul orar aparent al centrului soarelui in acest loc.

Timpul sideral

La un moment dat si intr-un loc dat, timpul sideral e unghiul orar al punctului vernal in acest loc.

Timpul mijlociu

Timpul mijlociu (astronomic), intr-un loc dat, e unghiul orar al astrului fictiv cunoscut sub numele de Soarele mijlociu, in acest loc. Dupa definitia soarelui mijlociu, timpul mijlociu variaza intr-un mod riguros uniform.

Timpul civil local

Intr-un loc dat, timpul civil local, este timpul mjlociu astronomic local sporit cu 12 ore, (ziua civila incepand la miezul noptii, mijlociu, 12 ore mai devreme decat ziua mijlocie astronomic, aceeasi data). Daca, adaugand 12 ore la ora mijlociue astronomica ne va da un rezultat duperior de 24 ore, se va taia 24 ore (ceea ce revine la scaderea a 12 ore din ora primitiv data si se va mari data astronomica cu 1 zi spre a avea data civila). Din aceasta cauza, indicatia Octombrie 24, ora 5 timp mijlociu si indicatia Octombrie 24, ora 17 timp civil, au acelasi sens, ca si indicatiile Octombrie 24, ora 17 timp mijlociu si octombrie 25, ora 5 timp civil.

Anii: sideral, tropc, anomalistic

Anul sideral - Timpul necesar pentru ca longitudinea mijlocie a Soarelui de la un echinox fix sporeste cu 360º; valoarea (durata sa in timp mijlociu): 365 zile, 6 ore, 9 m, 9, s, 5.

Anul tropic – timpul necesar pentru ca longitudinea mijlocie a Soarelui socotita de la un echinox mobil sporeste cu 360º; durata anului tropic: 365 zile 24219647 – 0.7,00000624 t.

Anul anomalistic – timpul necesar pentru ca longitudinea mijlocie a Soarelui, socotita de la perigeu, sa sporeasca cu 360º sau valoarea mijlocie a intervalului de timp, care se scurge intre cele doua treceri consecutive ale soarelui la perigeu. El e mai lung decat anul sideral din cauza deplasarii proprii a perigeului. Valoarea: 365 zile,6 ore, 13 m, 58 s, 0. (Sporeste cu 0 s, 27 pe secol).

Echinoctiile si solstitiile

Echinoctiile sunt cele doua puncte ale orbitei solare situate in ecuator. Linica, care le uneste, trecand prin pamant, este linia echinoctiilor.

Linia solstitiilor trece si ea prin pamant si e perpendiculara cu aceea a echinoctiilor. Ea taie orbita solara la cele doua solstitii si soarele trece succesiv la echinoctiul de primavara, la solstitiul de vara, la echinoctiul de toamna si la solstitiul de iarna.

Anotimpurile

Intervalul de timp care separa aceste treceri succesive ale soarelui la echinoctii si la solstitii sunt cele patru anotimpuri ale anului: primavara, care incepe in momentul trecerii la punctul vernal, vara, toamna si iarna.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: