Miercuri, 16 Iunie 2010 02:03

Retete – limonada 

Limonada este alegerea perfecta intr-o zi calduroasa.

Neacidulata si fara alcool, limonada este absolut delicioasa si foarte racoritoare!

Este o bautura racoritoare care se pare ca a fost creata de mongoli inca din anii 1300.

Reteta traditionala de limonada cuprinde lamai, apa si zahar.

 

Limonada

Ingrediente

5 lamai

5 linguri cu miere

1 litru apa plata

Mod de preparare

Lamaile sunt spalate, taiate pe jumatate si stoarse. Sucul este pus intr-o cana mare de sticla. Se adauga mierea si se amesteca bine pana se dizolva, apoi se adauga apa. Se pun feliute de lamaie si se da la rece.

Limonada

Ingrediente

150 gr zahar

2 lamai mijlocii

6 pahare de apa

Mod de preparare

Se pune zaharul intr-un vas curat. Se toarna apa rece deasupra, amestecand pana se topeste zaharul. Se adauga putina coaja de lamaie, taiata numai din partea galbena si zeama stoarsa de la o lamaie. Se acopera si se pune la frigider cateva ore. Inainte de a o servi, limonada se strecoara,iar in pahare se pune o felie subtire de lamaie.

  

Limonada americana

Ingrediente

1 sticla apa minerala

zeama unei jumatati de lamiie

coaja rasa de la o lamiie

1 lingura zahar

1 lingura sirop visine

1 lingurita gheata pisata

Mod de preparare

Se amesteca bine toate aceste ingrediente. Se serveste rece.

  

Limonada de banane

Ingrediente

3 banane taiate bucatele

2 lingurite miere

zeama de la 1 portocala

zeama de la o jumatate de lamaie

putina coaja de lamaie rasa

Mod de preparare

Se mixeaza toate ingredientele si se adauga o cantitate egala de apa cand se serveste.

  

Limonada - Citronada

Ingrediente

1 borcan de 8(10) litri

800 (1000) gr zahar

4-5 lamai mari

50-100 gr stafide

10 gr drojdie obisnuita (nu uscata)

8 litri apa

Mod de preparare

Se pun in borcan zaharul si 2 litri de apa. Se amesteca pentru dizolvare.
Se freaca drojdia cu 1/2 ceasca apa si se toarna peste apa cu zaharul.
Se spala bine lamaile, se taie in jumatate si se pun in borcan.
Se adauga stafidele, se completeaza cu apa (cca 8 litri) si se amesteca. Se acopera borcanul cu o farfurioara si se pune la caldura. A doua zi se scot lamaile, se storc foarte bine in borcan folosind o furculita cu care se razuie bine pulpa, iar coaja se pune din nou la macerat in borcan. Se amesteca din cand in cand. De regula, ziua urmatoare - dupa cca 48 ore de la umplerea borcanului - este gata (stafidele migreaza catre suprafata). Se gusta daca incepe sa se aciduleze. Daca da, se poate trage in sticle folosind si o strecuratoare. Nu trebuie lasat sa fermenteze prea mult in borcan, deoarece fenomenul continua si in sticle. Se pune la frigider. Este delicios si mai ales sanatos, fara chimicale.

 

Limonada clasica

Ingrediente

6 lamai

1 cana zahar tos

6 cani apa rece

Mod de preparare

Stoarcem lamaile. Intr-un vas de apa amestecam sucul de lamaie, zaharul si apa. Amestecam bine. Mai punem apa sau zahar daca e nevoie.

 

Limonada cu capsuni si menta

Ingrediente

2 pahare de apa

1 pahar de zahar

1 pahar zeama de lamaie

250 gr capsuni

2 pahare de apa plata, minerala sau sifon

3-4 linguri frunze de menta proaspata, tocate mare

1 lamaie

Mod de preparare

Amestecati cele doua pahare de apa cu zaharul intr-o oala la foc mic pana se topesc granulele de zahar. Trageti oala deoparte si lasati siropul sa se raceasca. Spalati bine lamaia si taiati-o in rondele. Spalati capsunele, indepartati-le conditele si taiati-le in jumatati. Spalati frunzele de menta si tocati-le mare. Pasati intr-un blender siropul obtinut mai sus impreuna cu capsunele, menta, apa minerala si sucul de lamaie. Turnati limonada intr-o carafa. Adaugati cuburi de gheata si rondele de lamaie.

Scadeti sau cresteti cantitatea de zahar in functie de gusturile dumneavoastra. 

 

Limonada pentru copii

Ingrediente

3 lamai

3 linguri zahar

apa

Mod de preparare

Taiem lamaile pe jumatate si le stoarcem de zeama. In fiecare pahar se pune cate o lingura de zahar, 1/3 din zeama de lamaie si 1/3 apa. Putem decora cu o felie de lamaie si chiar sa punem cate o felie de lamaie in fiecare pahar.

 

Limonada exotica

(pentru copiii mai mari, care nu au dintisorii sensibili)

Este o sursa excelenta de vitamina C.

Ingrediente

3 lamai galbene

3 lamai verzi

2 kiwi

6 linguri miere de albine

apa plata sau apa minerala

Mod de preparare

Se storc lamaile. Sucul se amesteca la blender cu cele 2 kiwi curatate de coaja si taiate bucati si cu mierea de albine. Compozitia obtinuta se dizolva intr-un litru de apa plata (sau minerala) si se serveste cu gheata pisata si cu frunzulite de menta proaspata, pentru aroma.

 

 Limonada finlandeza

Ingrediente

 350 gr zahăr nerafinat

5 l apă

3 lămai mari

o bucăţică de drojdie

cateva stafide

Mod de preparare

Se spala lamaile si se taie mici. Se pun lamaile si zaharul intr-un vas mare. Apa se fierbe si se toarna peste zahar si lamai. Se lasa la macerat limonada pentru o zi - doua. Se pune limonada in sticle si se adauga si cateva stafide. Limonada va fi gata atunci cand stafidele se vor ridica la suprafata sticlei.

Limonada fierbinte

Ingrediente

4 lamai cateva

frunze de ghimbir

miere dupa gust

Mod de preparare

Se rade coaja de lamaie si apoi se storc lamaile de zeama. Coaja si zeama se acopera cu multa apa fierbinte, apoi se lasa sa se raceasca putin. Se poate adauga si radacina de ghimbir. Se scurge lichidul si se indulceste cu miere. Daca este prea concentrata, limonada se completeaza cu apa fierbinte.

  

Limonada din flori de soc

Ingrediente

3 flori de soc

350 gr zahar

3 lamai

3 l apa

Mod de preparare

Intr-un borcan de 3-4 litri se toarna apa rece, se pune zaharul, se amesteca, se adauga florile de soc, sucul de la 3 lamai si cojile de la 2 lamai. Se amesteca bine si se acopera borcanul cu o panza subtire sau cu o farfurioara. Se pune borcanul la fermentat trei zile, cand incepe sa faca basicute pe margine, se trage limonada in sticle si pune la rece, pentru a putea fi consumat.

 

Limonada cu fragi

Ingrediente

1/2 cana de suc de lamaie (proaspat)

1/4 ceasca de miere

2 pliculete de ceai (verde, negru sau de fructe)

1/2 cana de fragi congelate sau proaspete

1/2 cana de zmeura congelata sau proaspata

3 cani de apa

Mod de preparare

Sucul de lamaie si mierea se amesteca intr-un ibric, lasandu-se la foc mic pana se dizolva mierea. Se adauga apoi pliculetele de ceai, care se tin doar 5 minute, dupa care se scot si se arunca pentru a nu da un gust amar bauturii. Se toarna amestecul intr-un blender, adaugandu-se fragutele, zmeura si apa. Amestecul obtinut se lasa la rece aproximativ o jumatate de ora. Se iau apoi patru pahare, se clatesc cu apa rece si se pun cateva minute in congelator ca sa capete o crusta subtire de gheata. Limonada astfel obtinuta se toarna in pahare si se orneaza apoi cu frunze proaspete de menta si cateva bucati de zmeura. Se pot adauga si cuburi de gheata.

  

Limonada de grapefruit

Ingrediente
2 linguri miere

6 linguri suc de grapefruit

miere

apa

Mod de preparare

Se amesteca mierea cu apa calduta pana se dizolva. Se adauga zeama de la grapefruit si se completeaza cu apa rece.

 

 Limonadă cu grapefruit si lămâie

Ingrediente

 2 grapefruit roz

1 lămâie

1 plic de zahar vanilat

3 linguri de miere de albine

0.5 l apa plată sau minerală

Mod de preparare

Se taie in doua fructele si se storc pe storcătoarea de citrice. Se pun in vasul dorit, apoi se taie lămâia în două, se taie 4 felii subtiri care se taie iar in 4 si se pun in vasul de limonadă, iar resturile ramase din lămâie se storc. Sucul si pulpa de fructe rămase se pun si ele in vasul de limonadă. Se pune zaharul vanilat, mierea de albine-dupa gust, apoi se adauga apa si se amesteca foarte bine. Se pune la frigider. La servire, se mai poate adauga gheata sau o felie de lămâie pe pahar.

 

Limonada cu miere

Ingrediente

5 litri de apa

500 gr miere

40 gr de drojdie de bere

2 lamai

Mod de preparare

Apa rece se pune intr-un vas mai mare. Se adauga mierea si lamaile taiate in sferturi. Se aseaza vasul pe foc iute si se lasa sa clocoteasca 5 minute. Dupa ce lichidul se raceste, se adauga drojdia. Se acopera cu un tifon curat si se lasa vasul la temperatura camerei 48 de ore. Limonada de miere este gata se pune in sticle inchise bine si se lasa la rece.

 

Limonada din lime

Ingrediente

1/2 kg lime

glucoza alimentara

menta

gheata

Mod de preparare

Se storc limele si sucul se pune in blender impreuna cu 4 linguri cu varf de glucoza si cu 3-4 frunzulite de menta. De asemenea, se adauga si 6 cuburi de gheata. Se mixeaza totul si se serveste in zilele toride de vara.

Daca se da copiilor, se pune mai putina gheata sau deloc!

  

Limonada cu merisor

Ingrediente

4 cani apa

1 cana suc de merisor

1 cana zeama de lamaie

miere de albine dupa gust

Mod de preparare

Se incalzeste o cana cu apa, in care se amesteca mierea de albine pana se dizolva, apoi se amesteca cu apa ramasa, sucul de merisor si zeama de lamaie. Se serveste cu cuburi de gheata sau gheata macinata. Se poate adauga in pahar si o frunza de menta pentru un plus de aroma.

 

Limonada cu menta

Ingrediente
3 lamai

zahar (preferabil brun) sau miere dupa gust

frunze proaspete de menta

1 l apa

Mod de preparare

Menta se spala bine si se rup frunzulitele. Coditele se arunca. Lamaile se storc. Se pastreaza 2-3 felii penru decor. Intr-un pahar mare se pune zaharul dupa gust, se adauga sucul de lamaie, menta si apa. Se amesteca bine si se adauga gheata.
Nota: Printre alte beneficii ale mentei, cercetatorii italieni au descoperit ca, in urma fierberii frunzelor de menta, se elibereaza peste 12 compusi chimici instabili volatili, care inhiba centrii agresivitatii. In felul acesta aroma mentei binedispune, calmeaza si invioreaza, fiind folosita in aromaterapie.

 

Limonada colorata cu menta
Ingrediente

3 lamai
1 portocala
menta proaspata
200 g zahar / 250 g miere
2 l apa plata / minerala / de izvor / din fantana
gheata

mure, zmeura (optional)

Mod de preparare

Se pune zaharul/mierea intr-un vas. Se toarna apa rece deasupra, amestecand pana se topeste zaharul. Se storc lamaile si portocala pastrandu-se cateva felii pentru decor. Se adauga peste apa indulcita impreuna cu frunzele de menta bine spalate. Se acopera si se pune la frigider cateva ore sau se serveste imediat cu gheata.
Paharele se umplu cu cateva felii de portocale si lamaie, gheata, cateva mure si limonada.

 

Limonada Mojito

Ingrediente

2 lamai

2 limes

3 linguri de zahar brun (60 g)

frunze de menta

20 cuburi gheata

750 ml apa

Mod de preparare

In primul rand stoarcem lamaile si un lime. Din cel de-al doilea oprim 2 rondele pentru decor si restul il taiem bucatele. Punem intr-un mojar bucatile de limes, jumatate din frunzele de menta si le zdorbim. Dizolvam zaharul in sucul de lamaie si apa si adaugam restul frunzelor de menta tocate marunt. Intr-un blender sau tocator care poate toca gheata, maruntim cuburile de gheata, le adaugam peste sucul de lamaie si amestecam.

Bucatile zdrobite de lime se aseaza in pahare, deasupra se toarna limonada si se orneaza cu feliile de lime.

- o limonada foarte aromata cu menta si racoritoare, care are doar 30 calorii la 100 grame!!!

  

Limonada cu nectarine si busuioc

Ingrediente

 apa

1 ceasca cu busuioc prospat (din care vei opri putin si pentru a ornabautura)

2 nectarine mai mari

zahar dupa gust

1 ceasca cu suc de lamaie proaspat

Mod de preparare

Intr-un vas micut amesteca 2 cani de apa, o cescuta de busuioc, o nectarina taiata in bucatele si zaharul dupa gust. Amesteca cu mixerul pana cand zaharul se dizolva si apoi lasa-l sa fiarba la foc mic timp de 5 minute. Lasa amestecul sa se raceasca putin si strecoara-l printr-o sita, apasand partile solide ale continutului.
Amesteca ceea ce ti-a ramas cu apa ramasa, nectarina taiata in felii si sucul de lamaie.
Toarna limonada in pahare inalte, in care ai adaugat in prealabil cuburi de gheata si busuiocul ramas.

 

Limonada - oranjada

Ingrediente

200 g zahar

zeama de la 3 lamai sau portocale

1 l apa

Mod de preparare

Apa se fierbe cu zaharul 2-3 clocote si dupa ce s-a racit, se adauga zeama de lamiie sau portocale. Se tine la frigider, ca sa se raceasca bine, apoi se filtreaza prin tifon si se serveste cu sifon sau apa minerala. 

 

Limonada orange

Ingrediente

 lamaie

portocala

apa plata

zahar
Mod de preparare

Se stoarce o jumatate de lamaie si o portocala.se pune apa rece si puneti o jumatate de lingurita de zahar, apoi amestecati.

 Mod de servire: taiati o jumatate de felie de lamaie si o puneti pe latura paharului

 

Limonada de piersici

Ingrediente

1 kg piersici

1 lamaie

200 g zahar

Mod de preparare

Se aleg cateva piersici coapte, frumoase, sanatoase, se scot samburii iar piersicile se strivesc bine. Se adauga circa o treime apa, iar compozitia obtinuta se trece printr-o sita sau tifon. Pentru 1 l de suc astfel preparat se adauga sucul unei lamai si 200 g zahar. Se amesteca totul foarte bine si se serveste rece.

 

Limonada cu piersici, caise, pepene

Ingrediente
1/2 pepene verde

1/2 pepene galben

1 kg piersici

1/2 kg caise

1 l de apa

zahar dupa gust

Mod de preparare

Se spala fructele, se curata de coaja si de samburi si se mixeaza intr-un castron, Se scoate cu o lingurita miezul de pepene galben si rosu, fara seminte si se mixeaza si ele in acelasi vas. Se adauga treptat apa fierbinte, zaharul, amestecand mereu pentru ca aceste a sa se topeasca complet. Se omogenizeaza totul bine si se serveste in cupe largi, in care puneti 2-3 cuburi de gheata.

 

Limonada rapida

Ingrediente

4 linguri de suc de lamaie

o lingurita de zahar rafinat

o cana de apa minerala sau normala

3-4 cuburi de gheata

Mod de preparare

Amestecati sucul de lamaie cu zahar pana cand zaharul se dizolva. Adaugati apa minerala sau apa si amestecati. Aruncati cuburile de gheata intr-un pahar inalt si turnati limonada peste ele.

 

Limonada roz

Ingrediente
1 1/4 cana de zahar (asta daca folosesti suc de merisor neindulcit; daca e indulcit, 1 cana)

4 cani apa

1 cana suc de merisor

1 cana zeama de lamaie

Mod de preparare

Facem un sirop simplu, incalzind zaharul si o cana de apa intr-o cratita mica, pana ce zaharul se dizolva complet. Amestecam apa ramasa, sucul de merisor, zeama de lamaie si siropul simplu. Ajustam proportiile dupa gust, lasam la rece pentru o ora sau adaugam gheata.

Limonada in stil brazilian

Ingrediente
2 lime

1/2 cana zahar

3 linguri lapte condensat

3 cani de apa

gheata
Mod de preparare

Spalam bine lamaile si le taiem in patru. Le punem intr-un blender impreuna cu zaharul, laptele condensat, apa si gheata. Amestecam totul cat mai bine pana se formeaza o pasta fina, iar apoi strecuram amestecul printr-o sita fina. Adaugam apa si o servim cu gheata.

 

Limonada cu suc de mere

Ingrediente

300 ml suc de mere proaspat

300 ml limonada de lamaie

100 ml suc de merisor

4 felii fine de mar

4 frunze de menta sau 4 cirese

gheata

Mod de preparare

Sucul de mere se da prin blender impreuna cu 4 cuburi de gheata. Se prepara limonada de lamaie, se adauga sucul de mere, sucul de merisor si se amesteca bine la blender. Se toarna intr-un pahar inalt si se orneaza cu felii de mar si frunze de menta (sau cireasa).

 

 Limonada cu vanilie

Ingrediente

 4 lamai

3/4 cana zahar tos

1/4 lingurita esenta de vanilie

6 cani cu apa rece

Mod de preparare

Spalam bine lamaile. Le taiem pe jumatate si scoatem tot miezul dinauntru si il punem intr-un blender. Adaugam jumatate din coaja ramasa, zaharul, esenta de vanilie si doua cani de apa. Mixam bine pana devine pasta, mutam amestecul intr-un vas pentru apa si adaugam apa ramasa.

 

Limonada de zmeura

Ingrediente

 2 linguri de miere

4 linguri de suc de zmeura

zeama de la o jumatate de lamaie

400 ml apa

2 cuburi de gheata

Mod de preparare

Masuram cantitatea de apa. Luam din ea 2 linguri, pe care le incalzim moderat. Cu aceasta apa calduta dizolvam mierea. Adaugam sucul de lamaie si cel de zmeura, completam cu restul de apa si turnam in pahare, cu gheata.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: