Interferente.ro Lifestyle Retete Aluat pentru cozonac

Sâmbătă, 12 Aprilie 2014 18:19

Aluat pentru cozonac

aluat pentru cozonacSuntem in preajma sarbatorilor, iar noua - romanilor, ne place sa gatim preparate specific romanesti. Cozonacii sunt un astfel de produs. Fie ca e vorba de cozonac simplu sau cozonac cu nuci, cozonac cu cacao, cozonac cu rahat, cozonac cu stafide, cozonac cu branza, etc., aluatul de cozonac e la fel. Difera doar umplutura.

Pentru aluatul de cozonac e nevoie de urmatoarele ingrediente:

·         1 kg faina

·         4 oua

·         2 galbenusuri

·         100 gr unt

·         150 ml ulei

·         50 gr drojdie

·         2 cani de lapte

·         sare

·         esenta de vanilie

·         coaja rasa de portocala

Daca aveti la indemana aceste ingrediente, va puteti apuca de treaba. In principiu, nu e greu si va puteti descurca cu usurinta. Iata, asadar, modul de preparare pentru aluatul de cozonac:

·         Pentru inceput, veti pune drojdia intr-o farfurie si asigurati-va ca aceasta se dizolva, folosind putin lapte caldut. De asemenea, trebuie sa aveti grija sa presarati putina faina, dupa care amestecati bine pana cand faina se incorporeaza cu drojdia si laptele. Gata cu aceasta operatiune. Acum, veti lasa aluatul sa dospesca intr-un loc caldut circa jumatate de ora.

·         Restul de lapte se rastoarna intr-un castron mai mare, unde veti adauga zaharul. Nu uitati ca trebuie sa amestecati bine pana cand zaharul se dizolva. Veti adauga apoi putina sare, ouale, galbenusurile, dupa care amestecati bine timp de cateva minute, pana se obtine o pasta omogena.

·         Cand compozitia este bine omogenizata, putin cate putin, veti turna faina. E important sa amestecati continuu pentru a nu se forma gogoloase. Mai apoi, veti adauga drojdia, esenta de vanilie si coaja rasa de portocala. Se amesteca bine toate aceste ingrediente.

·         Aluatul se framanta extrem de bine, pana cand devine mai moale. Abia in acest moment, veti adauga untul topit si faina, putin cate putin, amestecand mereu.

·         In continuare, se framanta bine aluatul pana cand acesta nu se mai lipeste deloc de degete, dupa care se lasa la dospit intr-un loc cald, timp de cateva ore, fiind acoperit cu un prosop.

Spor la treaba! Nu uitati ca acest aluat poate sa contina, mai apoi diverse umpluturi: cacao, ciocolata, nuca, rahat, mac, stafide, branza, etc.

Addthis

Related news items:
Newer news items:
Older news items: