Retete de cozonac moldovenesc
Cozonacii nu sunt usor de preparat, insa gustul lor este unul deosebit. Cu atat mai deosebit este gustul cozonacului moldovenesc. Majoritatea pastram traditia si, mai ales la evenimente si sarbatori - Paste, Craciun, etc., pregatim mese gustoase si preparam cozonaci. Va prezentam cateva retete de cozonaci moldovenesti (ingredientele necesare si modul de preparare pas cu pas pentru fiecare reteta de cozonac).
Cozonac moldovenesc
Ingrediente
500 gr faina
175 ml lapte
200 gr zahar
7 galbenusuri
60 gr smantana
100 gr unt
50 gr untura de porc
esenta de rom si de vanilie
coaja rasa de lamaie sau portocala
sare
1 ou batut
nuci
1 albus de ou
40 gr drojdie
50 gr stafide
Mod de preparare
Se face o maia cu drojdia, 2 linguri faina si putin lapte, apoi se lasa la crescut.
Se fierbe restul de lapte si se opareste jumatate din faina ramasa. De asemenea, se freaca spuma galbenusurile cu zaharul, romul si esenta de vanilie, apoi se amesteca cu maiaua, faina si coaja de lamaie.
Se framanta bine si cand incepe sa se desfaca de pe mana si aluatul sa aiba basicute, se adauga smantana si untul amestecat cu untura, putin cate putin, cate o lingurita. Se framanta in continuare pana se incorporeaza toata grasimea. Se dauaga stafidele si se lasa la dospit. Se pune apoi aluatul pe planseta presarata cu faina, se umple cu miez de nuca amestecat cu zahar si un albus de ou, dupa care il rulam, ii dam forma unui cozonac si il asezam in forme inalte tapetate cu unt si faina. Cozonacii pot fi decorati cu miez de nuca si ii ungem cu un ou batut pentru a le da luciu. Se dau la cuptor, la foc potrivit.
Cozonaci moldovenesti
Ingrediente pentru aluat
1 kg faina
12 oua
220 gr unt
320 ml lapte
drojdie
300 gr zahar
esenta de vanilie
zahar vanilat
50 ml rom
sare
coaja de lamaie sau portocala
40 gr ulei
Ingrediente pentru umplutura
50 gr stafide
300 gr nuca macinata
250 gr zahar
zahar vanilat
100 ml lapte
2 linguri cacao
Mod de preparare
Se prepara o maia din 2 linguri de faina care se pun intr-un castron si se oparesc cu cateva linguri de lapte fierbinte, batute pana se obtine o pasta cremoasa, dupa care se tine la cald.
Separat, se inmoate separat drojdia in lapte caldut, in care adaugam putin zahar si o lingura de faina. Se lasa la caldura. Dupa ce drojdia a crescut, se amesteca cu compozitia de maia pastrata la cald. Se bate bine si se pune din nou totul la crescut.
Intre timp, se bat 10 galbenusuri cu jumatate din cantitatea de zahar si sare, pana se obtine o crema de oua cu granulele de sare si zahar topite.
Cand maiaua a crescut, se pune in vas cu faina si compozitia de mai sus (galbenusurile batute), 6 albusuri, apoi untul topit, romul, coaja de lamaie si portocala, restul de lapte caldut care a fost fiert cu vanilia si cealalta jumatate din cantitatea de zahar. Acest amestec trebuie framantat bine, pana face basicute.
Se pune vasul cu aluatul la dospit, la loc cald, timp in care vom face umplutura.
Se pune la foc o craticioara cu lapte in care vom topi zaharul si zaharul vanilat. Se adauga nuca in lapte si o oparim. La final, se adauga cele 2 linguri de cacao si stafidele. Se bate restul de albusuri si se amesteca spuma obtinuta cu restul ingredientelor de umplutura.
Dupa ce aluatul a dospit, se imparte coca in 2 parti. Se intinde din fiecare jumatate cate o foaie pe care se pune jumatate din amestecul de umplutura. Nu intindem implutura pana la marginea foii pentru a putea sa o rulam mai apoi.
Se ruleaza cei 2 cozonaci si se pun in tavi unse bine cu ulei pe interior. Se ung cozonacii la suprafata cu cele 2 galbenusuri ramase, batute cu zahar si putina sare. Lasam o vreme cozonacii la dospit, apoi se dau la cuptor.
Cozonac moldovenesc cu diverse arome si fructe
Ingrediente pentru aluat
1 kg faina
300 gr zahar
5 oua
200 gr unt
500 ml lapte
sare
arome
Ingrediente pentru umplutura
miez de nuca, mac, rahat, cacao, stafide
Mod de preparare
Se prepara maiaua din putina faina, drojdie, lapte si o lingura de zahar. Dupa dospirea maielei se adauga galbenusurile amestecate cu zaharul, sarea si aromele, laptele, faina. Treptat, se inglobeaza untul topit. Aluatul se lasa la crescut dupa care se imparte, se modeleaza, se adauga umplutura, se aseaza in forme si si se lasa iar la crescut. Se da la cuptor.
Cozonac moldovenesc cu nuca
Ingrediente
2 kg faina
drojdie 600 ml lapte 750 gr zahar 15 oua 1 kg miez de nuca 100 gr unt 100 ml ulei zahar vanilinat esenta de rom sare lamie rasa cacao
Mod de preparare
Pentru a pregati maiaua, in vasul mare punem 250 gr zahar si 150 gr drojdie si amestecam. Se adauga laptele caldut, apoi 500 gr faina. Se amesteca, se acopera vasul si se lasa la dospit jumatate de ora.
Pentru pregati aluatul, in 2 vase mici separam galbenusul de albus la 14 oua. Peste galbenusuri punem 250 g. zahar, 2 pachete de zahar vanilat, esenta de rom, lamiie rasa, sare. Se freaca totul pana se obtine o pasta omogena. Se adauga 100 ml ulei si 100 gr unt incalzit putin si se amesteca pana se incorporeaza totul. Combinam galbenusurile si celelalte ingrediente cu maiaua, dupa care adaugam 1,4 kg faina. Framantam aluatul bine de tot, pana face basicute, acoperim vasul si il punem la crescut. Intre timp, pregatim umplutura. Luam nuca macinata, adaugam 250 gr zahar, cacao, zahar vanilat, esenta rom si amestecam totul foarte bine. Se bat spuma albusurile celor 14 oua si se moaie miezul de nuca cu spuma de albus sa poata fi intinsa umplutura pe foaia de aluat. Spargem oul ramas, adaugam esenta de rom si zaharul vanilat si batem bine. Cu aceasta compozitie ungem cozonacul inainte de a-l da la cuptor.
Cozonac moldovenesc cu nuca si cacao
Ingrediente pentru aluat
2 kg faina 250 gr ulei 350 gr zahar 100 gr drojdie 8 galbenusuri 2 vanilii coaja rasa de lamaie sare 500 ml lapte dulce 500 ml lapte batut margarina esenta de rom
Ingrediente pentru umplutura
8 albusuri zahar nuca macinata cacao esenta rom
Mod de preparare
Se opareste faina cu putin lapte fiert si se lasa sa se racoreasca. Se pune un galbenus de ou, putin zahar si drojdia dizolvata in lapte caldut. Se lasa la crescut maiaua. Dupa aceasta, maiaua, faina, zaharul dizolvat in laptele ramas, sarea dizolvata in restul galbenusurilor, laptele batut, mirodeniile, uleiul si margarina se framanta bine pana face basicute si se lasa la dospit. Se intind foi care se ung cu umplutura obtinuta (albusurile batute spuma se amesteca cu zahar, nuca macinata, cacao si esenta de rom). Se ruleaza cozonacii, se ung deasupra cu galbenus de ou pentru luciu si sedau la cuptor, la foc moderat.
Cozonac moldovenesc cu nuca, cacao si stafide
Ingrediente
2 kg faina
600 ml lapte
200 gr smantana
100 gr unt
300 ml ulei
8 galbenusuri
500 gr zahar
esenta de rom si vanilie
coaja rasa de lamaie
drojdie
sare
250 gr nuca macinata
cacao
stafide inmuiate in rom
Mod de preparare
Se pune toata faina intr-un lighean, iar la mijloc se face maiaua: se dizolva drojdia in lapte si se amesteca cu jumatate din faina. Cand maiaua a crescut, se adauga celelalte ingrediente (se topeste zaharul in putin lapte, iar in galbenusuri se pune toate aromele si sarea). Se adauga apoi smantana si untul si incepem framantatul, turnand cate putin ulei. Se lasa la crescut, timp in care se pregateste umplutura.
Se bat albusurile cu zahar (8 albusuri si 8-10 linguri de zahar), se adauga nuca macinata, cacao, esenta de vanilie si de rom, coaja de lamaie si stafidele inmuiata in rom.
Umplem apoi cozonacii si se dau la cuptor, la foc moderat.
Cozonac moldovenesc cu nuca si rahat
Ingrediente pentru aluat
1 kg faina
½ l lapte
4-5 oua
150 gr zahar
150 gr unt sau margarina
50 ml ulei
drojdie
zahar vanilat
sare
Ingrediente pentru umplutura
400 gr nuci macinate
200 gr rahat
200 gr zahar
esenta de rom
5 albusuri
zahar vanilat
Mod de preparare
Se dizolva drojdia si o lingura de zahar in 200 ml lapte caldut. Se amesteca cu 2 linguri faina si se lasa la cald aproximativ 30 minute la dospit. In faina cernuta se pune aluatul dospit, se adauga galbenusurile batute spuma si se framanta bine. Impaturim ridicand aluatul de pe margini spre mijloc. Acoperim si punem la dospit aluatul intr-un loc cald. Intre timp, vom pregati umplutura pentru cozonac: se amesteca nuca si zaharul, esenta de rom, zaharul vanilat si se adauga cate putin din albusurile batute spuma pana cand devine o crema uniforma. Se intinde o foaie de aluat mai groasa, se pune nuca si bucatele de rahat si le rulam. Asezam cozonacul intr-o forma unsa si-l lasam la crescut. Se unge cozonacul cu ou si-l dam la cuptor.
Cozonaci moldovenesti pufosi
Ingrediente pentru aluat
1 kg faina 10 oua 220 gr unt 320 ml lapte drojdie proaspata 300 gr zahar esenta de vanilie si rom sare coaja de lamaie si portocala
ulei
Ingrediente pentru umplutura
200 gr nuca 200 gr zahar 100 gr cacao esenta de rom scortisoara lapte
Mod de preparare Pentru umplutura, nuca macinata se amesteca impreuna cu zaharul si cacao, esenta si scortisoara, apoi se opareste cu lapte. Se pune lapte pana se obtine consistenta dorita. Pentru maia, cele 60 gr faina se oparesc cu 100 ml lapte si se bat pana devine ca o pasta moale. Separat, se inmoaie drojdia cu putin lapte, 1 lingurita de zahar, 1 lingurita faina si se amesteca bine, apoi se lasa la crescut. Dupa aceasta, se amesteca cu compozitia de maia pastrata la cald, se bate bine, apoi se pun din nou la crescut. Intre timp, se bat galbenusurile cu jumatate din cantitatea de zahar si sarea pana cand compozitia devine ca o crema. Cand maiaua a crescut se pune in vas cu faina, crema de galbenusuri, untul topit, esentele, coaja de lamaie si portocala, restul de lapte caldut in care am topit cealalta jumatate din cantitatea de zahar. Aceste amestec se framanta bine pana face basicute si se lasa la crescut. Cand aluatul a crescut bine se iau bucati, se intind putin pe masa unsa cu ulei, se unge cu umplutura de nuci. Se ruleaza, se pune in tava de cozonac, se lasa sa creasca bine, se unge cu galbenus desfacut cu putin lapte si se da la cuptor.
Pofta buna!
Related news items:
Newer news items:
Older news items:
|