Duminică, 27 Martie 2011 05:00

Sarbatoarea de Pasti

 

Legende religioase de Pasti

 

Dupa rastignirea lui Iisus, in noaptea de sambata spre duminica, Pilat a fost invitat de mai marii evreilor la un banchet ca sa-l inveseleasca, fiind intristat. Tocmai tinea in mana un ou, cand pe neasteptate a intrat un centurion roman, care era de servici la Sfantul Mormant si a spus inspaimantat: ,,Hristos a inviat”. Pilat a raspuns flegmatic: ,,Hei, o sa invie cand se va inrosi oul acesta!” Si minunea s-a infaptuit pe loc, inrosindu-se oul. Pilat s-a speriat si a scapat oul din mana. Acesta a cazut si s-a spart.

De aceea se zice ca a ramas obiceiul spargerii sau ciocnitul oulelor rosii.

 

 

Duminica dimineata dupa Inviere, o gingasa copila, precupeata, care locuia in apropierea Golgotei, a plecat cu poala sortului plina cu oua ca sa la vanda la piata Ierusalimului. Pe Drum a intalnit un tanar, dar fanatic evreu, de vita buna, caruia i-a spus pripit in loc de Buna ziua: ,,Hristos a inviat!”

Tanarul a raspuns in ciuda ca a sa invie cand ouale din poala ei se vor rosi ca imbujoratii ei obraji. Minunea se si intampla pe data, ceea ce a facut sa sporeasca numarul credinciosilor.

De la aceasta vorbareata precupeata se zice ca a ramas obiceiul de a se saluta lumea la Inviere cu vorbele: “Hristos a inviat!”

 

 

In Pidalion se spune ca dupa condamnarea la moarte a lui Iisus, ca sa-si arate convingerea de nevinovatie, Pilat s-a spalat pe maini si a zis: “Sangele lui sa cada asupra voastra si a copiilor vostri!” si-n acel moment toate lucrurile din casele necredinciosilor s-au inrosit printere care si oule.”

 

 

Obiceiul de a se incondeia si colora ouale se pierde in negura vremurilor, l-au avut paganii, ca si evreii chiar inainte de Hristos.

O supozitie ce pare a nu fi desarta e urmatoarea: colorarea diferita a oulelor si infrumusetarea lor cu desenuri e un simbol viu, cu semnificatia ca din ou iau viata toate fiintele, vietuitoarele, chiar si plantele.

De altfel, Iisus in invataturile sale pline de intelepciune spune ca „N-a venit sa schimbe legea, ci s-o indrepte si s-o complecteze!”, asa ca frumosul obicei al coloratului de oua a putut ramane, iar adeptii si apostolii, bucurandu-se, rosesc si ei oua in ziua Invierii.”

 

Sursa: G. Jocu - „Cateva deslusiri asupra oualelor rosii si incondeiate de Pasti” - Atelierele grafice SOCEC- 1912

 

 

Oul pascal. Vopsitul oualelor. Incondeiatul oualelor.

La fel ca iepurasul, si sarbatoarea Pastelui in sine si oul pascal provine din vremuri pagane. Inca din vremuri timpurii, oul a fost considerat un simbol al renasterii in multe culturi.

De asemenea, oul a fost de multe ori impaturit in frunze sau colorat prin fierberea in apa cu petalele colorate ale florilor.

Popoarele din sud-estul Europei folosesc si vopsesc oua rosii, culoarea sangelui lui Hristos, pe cand popoarele din Occident folosesc si vopsesc oua in toate culorile, in special nuante vii, ele simbolizand trezirea naturii la viata. Exista si variatiuni pe aceeasi tema: polonezii si ucrainenii, asemenea romanilor, obisnuiesc sa incondeieze ouale, iar din Austria provine obiceiul de a imprima cate o frunza pe ouale colorate.

Pentru vopsitul oualelor exista in comert coloranti chimici, in mai toate culorile, insa de cele mai multe ori rezultatul nu e deloc asemanator cu ce se arata pe ambalajul produsului. Putem insa incerca o modalitate simpla de a avea niste oua in culori variate, folosind exclusiv produse naturale. 

 

Sfaturi privind vopsitul ouelelor

- Ouale albe se coloreaza mai bine, insa pot fi folosite si oua mai inchise la culoare. Va trebui sa lasam ouale in vopsea pe durata noptii.

- Ouale se asaza intr-o oala, apoi se adauga apa pana ouale sunt acoperite.

- Se adauga doua lingurite de otet (otetul alb este cel mai indicat).

- Se adauga vopseaua naturala in functie de preferinte, insa atentie: cu cat vopseaua este mai concentrata, cu atat mai intense vor fi culorile.

- Se lasa apa sa fiarba pana da in clocot, se reduce focul si se lasa 15 minute. Se strecoara si se lasa pana se raceste. Peste ouale fierte se toarna vopseaua naturala pusa deoparte. Se pun in frigider si se lasa pana ce culoarea este cea dorita.

 

Obtinerea culorilor

Iata cum putem obtine culori, folosind produse din natura:

Roz - coaja de ceapa rosie, sfecla proaspata;

Portocaliu - coaja de ceapa alba, morcovi;

Galben - coaja de portocale sau lamaie;

Verde - foi de spanac sau alte legume cu frunza verde;

Albastru - frunze de varza rosie;

Maro - ceai negru sau cafea.

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: