Interferente.ro Descopera Diverse 1 ianuarie ziua Sfantului Vasile

Marţi, 01 Ianuarie 2013 18:18

1 ianuarie, ziua Sfantului Vasile

 

1 ianuarie, prima zi din an, dar si o zi de mare sarbatoare. Este ziua Sfantului Vasile si a tuturor celor care poarta numele Vasile sau nume derivate din acesta.

Credinciosii ortodocsi il sarbatoresc pe Sfantul Vasile cel Mare pe 1 ianuarie. Cu o zi mai tarziu, acesta este celebrat si de catolici.

 

Sfantul Vasile a trait in secolul al IV-lea dupa Hristos, sfantul fiind supranumit si “ocrotitorul saracilor”. Este cel dintai ierarh care a intemeiat, pe langa Biserica, azile si spitale, in ajutorul celor saraci si neputinciosi, indemnand pe cei insatariti sa foloseasca avutiile lor, ajutand pe cei nevoiasi si lipsiti.

 

Numele Vasile provine din grecescul basileios, care la randul lui sta in legatura cu basileos, “rege”, “imparat”, “bazileu”. Latinii l-au redat prin Basilius. La noi, in ziua de azi, exista curenta forma de Vasile (la vechiul Vasilie pare sa fi renuntat chiar si conservatoarea limba bisericeasca), cu prescurtarea populara Sile. Feminine ca Vasila sau Vasilca se intalnesc astazi destul de rar, fiind, mai degraba, preferat Vasilica. Diminutivele mai frecvente sunt Vasilica si Sica/Sica.

 

Pentru a sti pe cine sa felicitati de Sfantul Vasile, iata numele derivate si diminutivele din numele Vasile: Vasili, Vasilie, Vasilica, Vasilache, Vasi, Vasilis, Vasila, Vasilca, Vasilica, Vasea, Sile, Sica, Silica.

 

Profita de aceasta, zi, e un bun prilej de a a-i felicita pe toti cei care poarta numele de Vasile, dar si derivate din acesta. Cu ocazia zilei lor de nume, transmite-le mesaje, sms-uri, urari, felicitari de Sfantul Vasile.

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: