Interferente.ro Parinti si copii De Sarbatori Obiceiuri traditii si superstitii de Florii

Marţi, 05 Aprilie 2011 17:26

Obiceiuri, traditii si superstitii de Florii

 

Primirea triumfala ce I s-a facut lui Iisus, Care a intrat in Ierusalim ca imparat smerit - implinind o prorocire din Vechiul Testament - a fost cu flori si cu ramuri de finic, palmier si maslin. In aceasta Duminica, la biserica, se sfintesc, prin rugaciune si stropire cu agheasma, ramuri inmugurite de salcie (numite si matisori) - care se impart crestinilor - iar credinciosii le tin in maini, cu lumanari aprinse, ca simbol al biruintei vietii asupra mortii.

 

In seara din ajunul praznicului, in unele locuri se organizeaza un pelerinaj sau o procesiune, care porneste intotdeauna de la o biserica si se sfarseste la o alta biserica. Se face astfel amintirea iesirii oamenilor in intampinarea Domnului, pe drumul Sau spre Ierusalim, iar pelerinajul in sine are si rolul binecuvantarii locului (orasului) respectiv.

 

Ramurile de salcie amintesc de ramurile de maslin cu care a fost intampinat Mantuitorul. Cu ramurile de salcie sfintite, crestinii impodobesc icoanele, usile si ferestrele, caci apara casa de rele si o protejeaza de evenimente neplacute, aducand spor si noroc.

 

Cateva crengute sunt pastrate pentru a fi asezate in jurul tulpinilor pomilor fructiferi ca sa aiba roade multe. Femeile mai obisnuiesc sa infinga ramuri de salcie pe straturile proaspat semanate sau sa le puna in hrana animalelor.

 

In unele sate, locuitorii se incing cu ramurile de salcie peste mijloc (credinta spune ca acest ritual ii apara de boli, alunga durerile de solduri si ii face mai robusti).

 

Ramura de salcie sfintita era utilizata si in scopuri terapeutice. Oamenii inghiteau matisori de pe ramura de salcie, pentru a fi feriti de diferite boli. Exista si obiceiul ca parintii sa-si loveasca copiii cu nuielusa de salcie, cand veneau de la biserica. Credeau ca asa vor creste sanatosi si intelepti.

 

De asemenea, in Duminica Floriilor, gospodinele curata mormintele, agatand de cruci ramurele de salcie. In traditia populara exista credinta ca insasi Maica Domnului a binecuvantat salcia, dupa ce aceasta s-a transformat intr-o punte, ajutand-o pe Fecioara Maria sa treaca apa unui rau.

 

De Alexii, cand se scot stupii de la iernat, bucovinenii aseaza manunchiuri de “matisori” pentru a-i purifica si pentru a-i incarca de mana.

 

“Matisorii” sunt folositi, insa, si in vraji sau descantece. Ramurile pastrate la icoane se pun pe foc vara, in momentul in care incepe vreo furtuna, sau se arunca in curte cand incepe sa bata grindina.

 

Tot de Florii, se agata intr-un pom inflorit snurul de Martisor, pentru a cere ocrotirea divina, sanatate si belsug in casa. De asemenea, fetele care vor a se marita anul acesta sunt sfatuite sa isi scoata zestrea afara, pentru chemarea ursitului.

 

Fiind o sarbatoare care marcheaza reinvierea naturii, sensul ei este atribuit si elementelor din viata cotidiana. In unele zone, fetele pun in noaptea de Florii busuioc sub perna, spre a deveni mai frumoase si mai sanatoase, mai dorite de flacai, si pentru a se putea marita in acel an.

 

In Muntenia, oamenii nu se spala pe cap deoarece exista crezul ca daca fac asta in Duminica Floriilor - in care toti pomii infloresc - vor albi precum coroanele albe ale copacilor.

 

Pe scurt, cele mai vechi obiceiuri, traditii si superstitii de Florii spun ca:

·        Asa cum va fi ziua de Florii asa va fi si ziua de Paste

·        Alta denumire data sarbatorii de Florii este “Nunta urzicilor”, pentru ca, in aceasta zi urzicile infloresc si nu mai sunt bune de mancat

·        Nu este bine ca in ziua de Florii sa ne spalam pe cap, pentru a nu albii

·        La miezul noptii se poate fierbe busuioc in apa si cu fiertura te poti spala pe cap, pentru a avea un par sanatos si frumos

·        Cei care se impartasesc in Duminica Floriilor li se vor indepli dorintele

·        In aceasta zi se sfintesc ramurile inmugurite de salcie si se stropesc cu apa sfintita, iar crestinii impodobesc icoanele si ferestrele cu coronite de salcie sfintita

·        Se dau vitelor sa manance crengi de salcie pentru a se inmulti si a fi sanatoase tot anul

·        Pentru a ne apara de boli e bine ca atunci cand vom face baie, sa punem in apa cateva bucatele de salcie sfintita

·        Aceste ramuri sfintite se pastreaza peste an, fiind folosite la vindecarea diferitelor boli

·        In aceasta zi este bine sa se aeriseasca hainele

·        Fetele, pentru a-si visa ursitul, pun seara sub perna busuioc sfintit

·        Desi in plin post al Pastelui, in Duminica Floriilor se poate manca totusi peste, fiind zi de dezlegare. Asadar, tot ce este gatit din peste in aceasta zi va avea putere vindecatoare, iar bolnavii care vor manca peste se vor lecui mai repede.

 

Tot in aceasta zi isi serbeaza onomastica cei care au nume de flori.

 

Sarbatoarea de Florii - Intrarea Domnului in Ierusalim

Mesaje, sms, urari si felicitari de Florii

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: