Duminică, 26 Iunie 2011 12:12 |
Dulceata si gem de visineDulceata si gemul de visine, acrisoare si parfumate, sunt unele dintre cele mai iubite creatii de acest gen.Dulceata sau gemul de visine este destul de usor de preparat, mai greu se scot samburii, insa merita efortul pentru ca rezultatul este delicios.Dulceata de visineIngrediente3 kg visine2 kg zaharzeama de la o lamaieMod de preparareSe spala visinele, apoi se rup coditele si se scot samburii si pun pe o sita sa se scurga, dupa care se cantaresc. Se cantareste aceeasi cantitate de zahar. Se pune intr-o cratita speciala destinata numai prepararii dulceturilor un rand de visine, o parte din zahar, apoi iar visine si restul de zahar. Se scutura putin cratita, ca fructele sa fie bine cuprinse de zahar, apoi se lasa la rece cateva ceasuri, chiar o noapte.A doua zi visinele se pun la fiert la foc mic, apoi la foc mai iute. Se invarte continuu in oala pentru a nu se prinde dulceata de fund. Pe masura ce se formeaza spuma, se culege cu varful unei linguri si se pune deoparte. Dulceata trebuie sa fiarba repede pentru ca fructele sa nu-si schimbe culoarea.Catre sfarsit, cand dulceata de visine incepe sa bolboroseasca, se ia o lingurita de zeama, se pune la rece, apoi se incearca daca este destul de legata. Daca curge din lingurita ca apa, nu este legata. Dar daca zeama de dulceata face “ata”, adica ridicand lingurita se formeaza un fir subtire, care se intinde daca lingurita se ridica mai sus, atunci dulceata de visine este legata. Se lasa sa se raceasca in cratita, acoperita cu un servet ud. Daca dulceata mai lasa zeama, se mai pune pe foc, pana scade la loc. Apoi se verifica din nou, si se lasa sa se raceasca, dupa care se pune in borcane curate si uscate si se acopera cu celofan si se leaga.Dulceata de visine acrisoareIngrediente1 farfurie adanca cu varf de visine1 kg zaharMod de preparareSe curata fructele, se lasa la scurs, apoi se presara peste ele zaharul. Se lasa cateva ore la temperatura camerei ca sa isi lase zeama, apoi se pun la fiert, circa 45 minute-1 ora sau pana ce o picatura din zeama fierbinte pusa pe o farfurioara isi mentine forma. Se iau de pe foc, se spumuieste bine si se lasa la racit, invelita intr-un prosop textil umed. Cand s-a racit complet, se poate pune la borcan, apoi se pun la camara.Dulceata de visine cu vanilieIngrediente1 kg visine1 kg zahar1 baton de vanilie1/2 lamaie750 ml apaMod de preparareVisinele se spala si se scot samburii.Siropul se pregateste astfel: se pun intr-o cratita 750 ml apa, batonul de vanilie si zaharul. Se pune la fiert pana cand zaharul se topeste si incepe sa se lege. Se adauga in acest sirop visinele, se aduna spuma si se amesteca din cand in cand cu lingura de lemn. Cand siropul s-a legat suficient se adauga zeama de lamaie si se mai lasa un minut sa fiarba, se aduna din nou spuma.Dulceata este lasata sa se raceasca, apoi se pune in borcane spalate si uscate. Deasupra se pune o folie de celofan, taiata potrivit cu suprafata borcanului, astfel nu se va zaharisi niciodata. Dulceata se pastreaza la temperatura camerei.Dulceata visine aromataIngrediente1 kg visine1 baton de vanilie500 g zahar200 ml visinata (optional)Mod de preparareJumatate din cantitatea de visine se mixeaza. Dupa aceasta operatiune, pasta de visine obtinuta se amesteca cu visinele intregi, cu vanilia si zaharul (optional, se adauga si visinata). Intregul amestec se fierbe aproximativ o ora, pana se ingrosa. Dupa cu dulceata s-a racit putin, se toarna in borcane spalate si uscate si se pun in camara, la temperatura camerei.Gem de visineIngrediente2 kg visine1 kg zahar
|

Horoscop Gemeni aprilie 2014 Afla horoscop Gemeni aprilie 2014. Afla previziunile astrologice pentru luna aprilie 2014 pentru zodia Gemeni: dragoste, cariera si bani, sanatate.
Read morePlecarea magilor Dacă magii au plecat De la craiul fermecat Steaua iar le-a răsărit Drumul ei l-au urmărit.
Read more
Traditii, obiceiuri si superstitii de Sfantul Andrei Traditiile, obiceiurile, superstitiile, credintele si ritualurile de Sfantul Andrei, specifice poporului nostru, sunt pline de mister si fantezie. Conform credintelor populare, se pare ca...
Read more
Horoscop Varsator noiembrie 2014 Afla horoscop Varsator noiembrie 2014. Afla previziunile astrologice pentru luna noiembrie 2014 pentru zodia Varsator: dragoste, cariera si bani, sanatate.
Read moreLumină, Sfântă lumină! Lumină, sfântă Lumină, de la Viflaim Ai venit în astă lume veşnic să trăim. Ai venit Sfântă Lumină pentru păcătoşi Să ne duci în rai cu Tine, suntem bucuroşi! (bis) Aprinde şi-n...
Read moreSarbatori de iarna cu Mos Craciun Priviti o galerie cu imagini si poze deosebite pe tema Sarbatori de iarna cu Mos Craciun.
Read more
Locuinta confortabila si cerintele unei locuinte igienice Locuinta este factorul complex al mediului in care familie isi petrece viata. Locuinta (apartament, casa, garsoniera) are loc de adapost, loc de odihna si...
Read more
Legenda crizantemei O legenda a crizantemei spune ca demult traiau pe o pajiste doua crizanteme frumoase: una alba si una galbena. Intr-o zi le-a vazut un gradinar batran care s-a indragostit...
Read more
Idei de cadouri pentru iubit de Ziua Indragostitilor Februarie este luna iubirii. In aceasta luna avem doua sarbatori dedicate celor mai pure sentimente ale indragostitilor. E vorba de 14 februarie, cand...
Read more
Horoscop Rac decembrie 2013 Afla horoscop Rac decembrie 2013. Afla previziunile astrologice pentru luna decembrie 2013 pentru zodia Rac: dragoste, cariera si bani, sanatate.
Read more
Vanatori persane Pentru europeanul de rand, Persia evoca un peisaj intens al golfului cu acelasi nume, evoluand de la albastrul intens al golfului cu acelasi nume, la galbenul pustiului bantuit de...
Read more
Felicitari animate cu peisaje de toamna Toamna este anotimpul care te imbata de aroma fructelor, petrecerilor si culorilor. Vremea mohorata se amesteca cu starea sufleteasca de melancolie si visare. Iata cateva...
Read more
Prajitura Greta-Garbo Prajitura Greta-Garbo (cunoscuta si sub denumirea de Prajitura Jerbo) este o prajitura dulce-acrisoara, aromata si extrem de gustoasa.
Read more
Lutul in era laserului In plina era a laserului, a computerelor, a cercetarii de catre omenire a spatiului cosmic, o serie de specialisti, aflati in cautarea unor materiale de constuctii cat...
Read more
Horoscop Scorpion noiembrie 2014 Afla horoscop Scorpion noiembrie 2014. Afla previziunile astrologice pentru luna noiembrie 2014 pentru zodia Scorpion: dragoste, cariera si bani, sanatate.
Read more
Ceai antiasmatic Ceaiul antiasmatic are actiune emolianta, expectoranta, antitusiva, fluidizanta a secretiei bronsice. Acesta ajuta la eliminarea disconfortului tractului respirator si contribuie la functionarea eficienta a plamanilor si bronhiilor,...
Read more