Interferente.ro Lifestyle Retete Retete de cozonac cu rahat

Luni, 05 Martie 2012 04:00

Retete de cozonac cu rahat

 

Cozonacii nu sunt usor de preparat, insa gustul lor este unul deosebit. Majoritatea pastram traditia si, mai ales la evenimente si sarbatori - Paste, Craciun, etc., pregatim mese gustoase si preparam cozonaci. Va prezentam cateva retete de cozonaci cu rahat (ingredientele necesare si modul de preparare pas cu pas pentru fiecare reteta de cozonac).

 

 

Cozonac cu rahat

 

Ingrediente

1 kg faina
6 oua

300 gr zahar    
sare
250 ml ulei
500 ml lapte
esenta de rom, vanilie si lamaie
750 gr rahat simplu
50 gr coaja rasa de la o lamaie si o portocala
100 gr miere
zahar vanilat


Mod de preparare

Se pregateste o compozitie din lapte, zahar, oua (3 oua intregi si 3 galbenusuri), sare, esente si zaharul vanilat. Compozitia obtinute se amesteca cu 500 gr faina, la care se adauga drojdia diluata cu putin lapte si o lingurita de zahar, peste care se adauga si restul cantitatii de faina.

Amestecul rezultat se framanta, iar treptat se adauga si uleiul. Compozitia este buna de pus in forme atunci cand se dezlipeste de pe mana.

Se imparte coca in 3 parti egale. Foaia se intinde in forma unui dreptunghi cu grosime de 1 cm. Pe foaie se asaza rahatul taiat in cubulete, apoi se ruleaza foaia si se asaza in forma.

Se lasa la crescut pana ce compozitia depaseste forma, dupa care se baga la cuptor si se lasa la foc potrivit. La final, cozonacul se unge cu miere.

 

 

Cozonac cu rahat, nuca si cacao

 

Ingrediente pentru aluat

1 kg faina

drojdie

200 gr zahar

5 galbenusuri

500 ml lapte

200 gr unt

coaja de la o lamaie

coaja de la o portocala

esenta de vanilie

 

Ingrediente pentru umplutura

4 albusuri

4 linguri de zahar

3 linguri cacao

esenta de rom

250 gr miez de nuca

250 gr rahat

 

Mod de preparare

Se dizolva drojdia in putin lapte caldut, se amesteca cu o lingura de zahar si putina faina si se lasa maiaua la crescut. Intr-un lighea se pune faina, se adauga galbenusurile batute cu zaharul, maiaua, jumatate din cantitatea de lapte, coaja de lamaie si portocala, esenta si se framanta. Treptat, se adauga lapte caldut.

Untul se topeste, se lasa sa se raceasca putin si se toarna, in timpul framantatului, pe fundul vasului. Se framanta bine, dupa care se acopera cu un prosop si se lasa sa dospit.

Pentru crema, se bat albusurile spuma impreuna cu zaharuls, se adauga esenta si cacao.

Se imparte aluatul in bucati egale, se unge masa cu ulei si se intinde o parte de aluat. Se pune o parte din crema si se intinde pe toata suprafata. Se presara rahatul taiat cubulete si nuca macinata. Compozitia se ruleaza si se asaza in tava tapetata cu hartie de copt. Se procedeaza la fel cu fiecare cozonac. Se acopera tavile cu un prosop si se mai lasa la crescut 20 de minute. Inainte de a se introduce in cuptor se ung cozonacii cu galbenus de ou, se presara zahar si bucatele de nuca.

 

 

Cozonac cu rahat, nuca si cacao

 

Ingrediente pentru aluat

1 kg faina

drojdie

200 gr zahar

5 galbenusuri

500 ml lapte

200 gr unt

coaja de la o lamaie

coaja de la o portocala

esenta de vanilie

 

Ingrediente pentru umplutura

4 albusuri

4 linguri de zahar

3 linguri cacao

esenta de rom

250 gr miez de nuca

250 gr rahat

 

Mod de preparare

Se dizolva drojdia in putin lapte caldut, se amesteca cu o lingura de zahar si putina faina si se lasa maiaua la crescut. Intr-un lighea se pune faina, se adauga galbenusurile batute cu zaharul, maiaua, jumatate din cantitatea de lapte, coaja de lamaie si portocala, esenta si se framanta. Treptat, se adauga lapte caldut.

Untul se topeste, se lasa sa se raceasca putin si se toarna, in timpul framantatului, pe fundul vasului. Se framanta bine, dupa care se acopera cu un prosop si se lasa sa dospit.

Pentru crema, se bat albusurile spuma impreuna cu zaharuls, se adauga esenta si cacao.

Se imparte aluatul in bucati egale, se unge masa cu ulei si se intinde o parte de aluat. Se pune o parte din crema si se intinde pe toata suprafata. Se presara rahatul taiat cubulete si nuca macinata. Compozitia se ruleaza si se asaza in tava tapetata cu hartie de copt. Se procedeaza la fel cu fiecare cozonac. Se acopera tavile cu un prosop si se mai lasa la crescut 20 de minute. Inainte de a se introduce in cuptor se ung cozonacii cu galbenus de ou, se presara zahar si bucatele de nuca.

 

Pofta buna!

 

Addthis

Related news items:
Newer news items:
Older news items: