Reteta mucenici
Retete de mucenici
Exista 2 moduri de preparare a mucenitilor:
§ Copti, facuti cu un aluat de cozonac;
§ Fierti in apa cu zahar, cu un aluat mai simplu (faina, apa si sare), apoi unsi cu miere si nuca sau scortisoara si nuca.
Mucenici copti moldovenesti
Ingrediente
1 kg faina
50 g drojdie
350 g zahar
5 oua
400 ml lapte
100 g unt
100 ml ulei
coaja rasa de la o lamaie si o portocala
esenta vanilie
zahar vanilat
sare
300 g miere
500 g nuca
Mod de preparare
Se dizolva drojdia intr-o ceasca cu lapte caldut si 2 linguri de zahar si se lasa la dospit, apoi se oparesc 2 linguri de faina cu 3 linguri de lapte fierbinte. Dupa ce s-a racit, se incorporeaza in drojdia dizolvata si se mai lasa 10 minute la dospit. Restul de lapte se amesteca cu untul topit si cu zaharul. Dupa ce a crescut maiaua, se toarna peste faina. Se framanta aluatul amestecand laptele caldut cu ouale, sarea, esenta de vanilie si coaja rasa de la lamaie si portocala. La sfarsit se adauga untul topit si se framanta pana nu se mai lipeste. Se acopera si se lasa sa creasca la cald circa o ora.
Aluatul este impartit in 14 parti si se formeaza 2 suluri de 35 cm lungime. Se rasucesc formandu-se cifra 8, se asaza intr-o tava unsa cu putin ulei, se ung cu galbenus de ou si se dau la cuptor pentru aproximativ 30 minute.
Intre timp, se fierb 2 cani cu apa, se adauga 4-5 linguri de zahar, zaharul vanilat si coaja rasa de lamaie si se tin la foc pana se formeaza un fel de sirop.
In 2 farfurii se pun nuca macinata si mierea.
Dupa ce s-au copt mucenicii se scot pe un platou, se lasa putin la racit si apoi se trec prin sirop, miere si nuca.
Mucenici moldovenesti (sfintisori)
Ingrediente
Auat
1 kg faina
3 oua
4 lg miere
0,5 l lapte
50 g drojdie proaspata
100 g unt
sare
2 pliculete zahar vanilat
Sirop
miere
apa
esenta de rom
lamaie
miez de nuca
nuca de cocos
(cantitatile sunt dupa gustul fiecaruia)
Mod de preparare
Din ingredientele de mai sus se face un aluat care se lasa la dospit. Se imparte si se fac suluri care se impletesc dand forma unor opturi. Se asaza in tava, se lasa putin sa creasca si apoi se ung cu ou. Se coc la foc potrivit pana se rumenesc.
Se face un sirop, in care apoi se scufunda mucenicii pana absoarbe sirop, se asaza pe platou si se presara nuca si nuca de cocos (dupa preferinte).
Mucenici moldovenesti
Ingrediente
Aluat
dojdie proaspata (un cub de 25 g)
500 g faina
250 ml lapte
70 ml ulei
90 grame zahar
1 ou
Sirop
250 ml apa
4 linguri cu miere
2 plicuri zahar vanilat
cateva linguri cu zahar (dupa preferinte)
esente (rom sau vanilie)
Pentru presarat
nuca macinata
Mod de preparare
Intr-un vas se cerne faina, iar in mijlocul acesteia se face o scobitura, in care se pune drojdia. Laptele este incalzit si este adaugat zaharul pentru a se topi. Se presara peste drojdie o lingurita de zahar si se adauga cateva linguri de lapte caldut. Se pregateste o maia care este lasata pana isi dubleaza volumul, apoi este framantat un aluat, adaugand alternativ lapte cald, ulei si sare. Se lasa la dospit. Cand si-a dublat volumul, se pot modela mucenicii. Din aluat se face suluri de aceeasi grosime care se impletesc in forma cifrei 8. Se pun mucenicii in tava tapetata cu hartie de copt, sunt unsi cu galbenus de ou si lasati la dospit inca 10-15 minute.
Se pune tava la cuptor (aproximativ 25-30 de minute), iar cand devin rumeni sunt gata.
Intre timp, este macinata nuca si este pregatit siropul. Intr-un vas cu 250 ml apa se adauga 4 linguri de miere, 2 plicutele zahar vanilat, sare, esente si cateva linguri de zahar (dupa preferinte) si se lasa la fiert aproximativ 15 minute.
Peste fiecare mucenic se toarna 3-4 linguri de sirop si se presara din belsug nuca macinata.
Mucenici moldovenesti – reteta de post
Ingrediente
500 g faina
5-6 linguri zahar
o cana si jumatate de apa
500 g nuca macinata
1 esenta de vanilie
1 lingurita coaja de lamaie
1 esenta de rom
1/2 borcan miere (de 400 g)
sare
25 g drojdie (1/2 pachet mic)
3-4 linguri ulei
Mod de preparare
Se amesteca drojdia cu 1 lingurita de zahar, 1 lingura de faina si 1 ceasca de apa calda si se lasa maiaua la crescut cateva minute. Cand a crescut se toarna peste faina o data cu o cana de apa calda, sare si ulei. Se framanta apoi pana cand aluatul se desprinde de vas, dupa care se lasa la dospit.
Se imparte aluatul crescut in 10-12 bucati din care se fac suluri, apoi se formeaza mucenicii.
Mucenicii se asaza intr-o tava unsa cu margarina si tapetata cu faina si se pun la cuptor pentru 20-25 de minute. Intre timp, se fierbe un sirop din 2 cani de apa, 4-5 linguri zahar, coaja de lamaie, vanilie si rom.
Dupa ce mucenicii s-au copt, sunt asezati pe un platou, se pune pe fiecare 2-3 linguri de sirop, apoi fiecare este uns cu miere si tavalit prin nuca macinata si asezat pe un alt platou.
Mucenici moldovenesti de post
Ingrediente
Aluat
700 g faina
50 g margarina
2 linguri ulei
1 lingura de ulei masline
100 g zahar
50 g drojdie
300 ml apa
coaja de la o lamaie
zahar vanilat
miere de albine
nuca macinata
Sirop
apa
zahar
vanilie
rom
coaja de lamaie
Mod de preparare
Se dizolva drojdia in jumatate cana de apa calduta, se adauga o lingurita zahar, 2 linguri faina si se lasa la crescut 10 minute. Se pune la topit margarina cu uleiul si se fierbe o cana de apa cu zaharul, vanilia si coaja de lamaie. Se lasa la racit. Drojdia o turnam peste faina si se incepe framantarea aluatului, adaugand treptat siropul cu zahar si margarina topita. Dupa ce a crescut, impartim aluatul in 20 de parti si din fiecare bucata se face un sul si i se da forma de 8. Sunt asezati intr-o tava unsa cu ulei, sunt lasati aproximativ jumatate de ora sa creasca si abia apoi sunt dati la cuptor timp de 30 de minute.
Dupa ce s-au copt sunt lasati sa se raceasca, sunt unsi cu miere de albine si presarati cu nuca macinata si scortisoara sau stropiti cu 2 linguri de sirop si presarati cu nuca amestecata si scortisoara.
Mucenici fierti dobrogeni
Ingrediente
Aluat
500 g faina
apa cat cuprinde
sare
Mod de preparare
Se framanta aluatul pana nu se mai lipeste de degete si se fac 8-uri de maxim 3 cm lungime. Se lasa la uscat pana a doua zi.
Pentru zeama avem nevoie de apa, un varf de cutit de sare, coaja rasa de la o lamaie si zahar dupa gust. Se pun la fiert mucenicii in apa clocotita la care s-a adaugat si sarea. Se ia spuma, se pune coaja rasa de lamaie si se adauga zaharul numai dupa ce au fiert bine mucenicii. Acestia sunt bine fierti atunci cand se ridica la suprafata.
Se servesc reci cu scortisoara si nuca.
Mucenicii, fie copti, fie in zeama, vor avea o aroma deosebita si parfumata daca se adauga scortisoara pe jumatatea cantitatii de nuca macinata.
Related news items:
Newer news items:
Older news items:
|