Interferente.ro Descopera Geografie Ora Pamantului in lume

Sâmbătă, 26 Martie 2011 22:18

Ora Pamantului in lume

 

Ora Pamantului (Earth Hour)

“Ora Pamantului” (engleza: “Earth Hour”) este un eveniment international, organizat in ultima sambata a lunii martie a fiecarui an, care are ca scop sensibilizarea utilizatorilor de energie electrica fata de problema dioxidului de carbon emis in atmosfera la producerea energiei electrice. Ora Pamantului consta in stingerea luminii si oprirea aparatelor electrocasnice neesentiale timp de o ora, in mod voluntar, atat de catre consumatorii individuali, cat si de catre institutii si unitati economice.

 

Initiativa, sustinere si promovare

Acest eveniment este promovat de World Wide Fund for Nature Australia (WWF), un grup international de lobby pentru mediu si cotidianul australian Sydney Morning Herald.

Initiativa Ora Pamantului (Earth Hour) a pornit din Australia, pe 31 martie 2007, si este un protest impotriva poluarii si dezvoltarii ce nu tine cont de natura si starea generala a Pamantului.

In 2007, autoritatile si locuitorii orasului australian Sydney au luat pozitie fata de amenintarea pe care o reprezinta incalzirea globala, peste doua milioane de persoane participand la initiativa, prin stingerea luminilor si deconectarea tuturor aparatelor aflate in stand-by. Evenimentul s-a numit „Earth Hour” („Ora Pamantului”) si a constituit un mesaj privind nevoia de actiune in ceea ce priveste reducerea consumului de energie.

Rezultatele obtinute in ceea ce priveste reducerea consumului de energie electrica au fost mai mult decat imbucuratoare. Prin Ora Pamantului 2007 se estimeaza ca electricitatea consumata in Sydney a scazut intre 2,1% si 10,2% in aceea ora si ca au participat 2,2 milioane de oameni.

Ceea ce a inceput in Martie 2007, cu pozitia simbolica a orasului Sydney, s-a transformat in scurt timp intr-o actiune fara precedent in istoria umanitatii, un semnal impotriva incalzirii globale. Exemplul a atras atentia intregii planete si incepand cu 2008, Earth Hour a devenit o miscare globala, multe orase mari ale lumii participand la eveniment.

 

Ora Pamantului in Romania

Evenimentul nu a ramas fara ecou nici in Romania, ba chiar dimpotriva, tara noastra este singura din lume in care, chiar din 2008, a aparut un site special dedicat coordonarii si promovarii actiunilor la nivel local, adica la nivelul tarii - http://www.orapamantului.ro/.

Doua milioane de romani au stins luminile in casele lor, iar conducerea Camerei Deputatilor a aprobat un memorandum intern prin care iluminatul din Palatul Parlamentului a fost intrerupt timp de o ora, intre orele 20,30-21,30, pentru „Ora Pamantului” sau „Earth Hour”, urmand exemplul cladirilor emblematice de pe mapamond care au luat parte la strigatul vietii impotriva pericolelor generate de incalzirea globala. Oameni, organizatii, companii si institutii din toate orasele tarii au marcat „Ora Pamantului”, un eveniment care prin gestul simplu de stingere a luminilor trage un important semnal de alarma la adresa efectelor dezvoltarii iresponsabile.

 

Pamantul sufera! Stinge lumina! Lasa Pamantul sa respire!

Pe 26 Martie 2011, intre orele 20.30-21.30, stinge lumina!

Pe 31 Martie 2012, intre orele 20.30-21.30, stinge lumina!

 

Este un efort mic, dar aratam ca avem grija de sanatatea planetei noastre, deoarece:

- Acest pas este doar inceputul constientizarii noastre. A stinge lumina timp de o ora poate sa fie atat de util pentru Pamant si totusi atat de putin!

- Si noi putem zilnic sa facem si alte gesturi care sa micsoreze cantitatea de gaze poluante din atmosfera si sa contribuim astfel la efortul general pentru combaterea incalzirii globale!

- Strigatul omenirii in favoarea vietii este de o simplitate dezarmanta, dar incarcat cu o semnificatie profunda. Viata pe aceasta planeta, existenta noastra si a generatiilor viitoare stau in mainile fiecaruia dintre noi!

 

Ce putem face?

- Sa mergem mai mult pe jos, medicii chiar recomanda plimbari zilnice!

- Sa renuntam la masina atunci cand mergem la serviciu sau la scoala, macar o data pe saptamana si sa mergem pe jos!

- Sa ne plimbam cu rolele, bicicleta, sa facem drumetii sau sa alergam in parc in loc sa stam in casa si in fata televizorului si calculatorului!

- Sa schimbam modul de obtinere a energiei in locuinta noastra, utilizand panouri solare. Tari precum Ungaria, Cehia, Austria au deja la majoritatea caselor sisteme alternative si care utilizeaza la maxim energia solara pe parcursul intregului an!

- Toate acestea, pe langa faptul ca duc la reducerea consumului de energie electica, sunt benefice pentru sanatatea noastra si chiar pentru bugetul familiei!

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: