Joi, 19 Iulie 2012 04:00 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Valoarea nutritiva si energetica a alimentelorIntre om si aliment se stabilesc relatii stranse pe tot parcursul existentei, chiar si inainte de nastere prin intermediul laptelui matern. Cea mai veche si mai stringenta relatie este determinata de faptul ca alimentele furnizeaza organismului substantele nutritive de care acesta are nevoie pentru asigurarea energiei indispensabile proceselor vitale, pentru sintetizarea substantelor proprii, precum si pentru formarea substantelor care favorizeaza desfasurarea normala a proceselor metabolice.Substantele nutritive din alimenteProdusul alimentar este constituit dintr-un amestec de substante organice si anorganice necesare organismului uman, dar si substante indiferente si chiar substante antinutritionale.Pentru asigurarea unei stari de nutritie normale este necesar ca alimentele consumate sa aduca toate substantele nutritive in cantitati optime si, mai ales, pe cele esentiale.Dupa rolul pe care il au in metabolism, substantele utile din alimente, necesare organismului omenesc (trofinele), se clasifica in mai multe grupe:§ substante cu rol energetic, care prin oxidare in organism furnizeaza energie calorica necesara proceselor vitale si cheltuielilor energetice datorate activitatii profesionale; Astfel de substante sunt, in principal, lipidele ąi glucidele;§ substante cu rol plastic, regeneratoare de celule si tesuturi, cum sunt protidele;§ substante cu rol catalitic, cum sunt vitaminele si elementele minerale;§ substante cu rol senzorial, care impresioneaza simturile.Dupa natura lor in organism, substantele nutritive se impart in lipide, proteine, glucide, minerale si vitamine.Valoarea nutritiva a alimentelorPrimele preocupari privind valoarea nutritiva a produselor alimentare dateaza din 1890 sub forma publicatiei „Compozitia chimica a materialelor alimentare americane” de W. O. Atwater din cadrul Departamentului Agriculturii al SUA, Composition of food by Consumer and Foods Economics Institute, USDA, 1976-1981.In incercarea de a da o definitie, am putea spune ca valoarea nutritiva reprezinta capacitatea alimentelor de a asigura organismului substantele nutritive de care are nevoie. Ea se exprima prin:§ valoarea biologica, data de continutul in componente esentiale, indispensabile metabolismului: aminoacizi esentiali, acizi grasi esentiali, vitamine, elemente minerale;§ valoarea energetica, data de continutul in substante cu rol energetic: lipide, glucide, proteine, fiind exprimata in kcal/100 grame produs.§ valoarea igienica, data de continutul in substantelor nocive sau microorganisme patogene care nu afecteaza sanatatea prin consum;§ valoarea psiho-senzoriala, determinata de proprietatile organoleptice (miros, gust, aroma) si estetice (culoare, aspect) ale produselor alimentare.Determinarea valorii nutritive a alimentelor presupune stabilirea raportului dintre necesarul de substante nutritive pentru organism si potentialul nutritiv din 100 grame produs.
|
Necesitatile energetice estimative in functie de varsta |
|
Varsta (ani) |
Necesar (Kcal/kg corp/zi) |
2-4 |
100-160 |
4-10 |
75 - 120 |
10-12 |
45 - 80 |
12-18 |
35 - 70 |
18-50 |
25 - 60 |
50-65 |
22 - 50 |
peste 65 |
15 - 25 |
Necesarul caloric trebuie sa se stabileasca in functie de varsta, tip de efort, starea de sanatate. In general, un adult care nu depune o munca fizica deosebita, are nevoie pentru fiecare kilogram al corpului sau de aproximativ 35 kilocalorii zilnic.
Cheltuielile energetice - activitati fizice
Estimativ, cheltuielile energetice corespunzatoare diverselor tipuri de activitati fizice sunt prezentate in tabelul de mai jos.
Cheltuielile energetice corespunzatoare diverselor tipuri de activitati fizice |
|
Natura activitatii depuse |
Cheltuiala energetica (Kcal/min) |
- activitate sedentara (munca intelectuala) |
<2,5 |
- activitate musculara usoara(croitor, tipograf, bucatar) |
2,5-4,3 |
- activitate musculara medie |
5,0-7,4 |
- activitate musculara intensa |
7,5-9,9 |
- activitate musculara foarte intensa |
>10 |
- inot lent |
11,1 |
- inot rapid |
14,2 |
- 14/04/2013 23:10 - Carenta si excesul de vitamina E
- 13/04/2013 23:06 - Carenta si excesul de vitaminele D
- 12/04/2013 22:58 - Carenta si excesul de vitaminele B
- 12/04/2013 22:51 - Carenta si excesul de vitamina A
- 26/07/2012 04:00 - Complexul de vitamine B
- 31/08/2010 22:17 - Vitamina A
- 07/06/2010 01:21 - Vitaminele