Interferente.ro Sanatate Vitamine - minerale Complexul de vitamine B

Joi, 26 Iulie 2012 04:00

Complexul de vitamine B

 

Vitamina B este, de fapt, un complex de mai multe vitamine. Ele provin, in general, din aceleasi alimente si actioneaza sprijinindu-se reciproc, intr-o stransa colaborare. Termenul mai generic este vitaminele B, vitamina B complex, complexul de vitamine B. Toate vitaminele B se dizolva in apa. Aceasta inseamna ca se elimina rapid prin sange si urina, ceea ce face necesara inlocuirea lor permanenta.

 

Vitamina B complex

Vitaminele din grupa B nu se gasesc niciodata izolate in produsele naturale, ci sunt intotdeauna prezente impreuna, actionand impreuna. Vitaminele B sunt:

§         Vitamina B1 (Tiamina)

§         Vitamina B2 si vitamina G (Riboflavina)

§         Vitamina B3, vitamina P sau vitamina PP (Niacina)

§         Vitamina B5 (Acid pantotenic)

§         Vitamina B6 (Piridoxina si Piridoxamina)

§         Vitamina B7, vitamina H sau vitamina Bw (Biotina)

§         Vitamina B9, vitamina M sau vitamina Bc (Acid folic) - importante pentru sarcini

§         Vitamina B12 (Cianocobalamina)

Alte vitamine B au fost redenumite sau renumerotate. Acestea includ:

§         Vitamina B4 (Adenina)

§         Vitamina B7, denumita mai comun vitamina I

§         Vitamina B8 (Acid ergadenilic)

§         Vitamina B10, APAB (Acid para-aminobenzoic)

§         Vitamina B11, vitamina S

§         Vitamina B13 (Acid pirimidincarboxilic sau acid orotic)

§         Vitamina B14, un amestec de B10 si B11

§         Vitamina B15 (Acid pangamic), denumita mai comun dimetilglicina

§         Vitamina B16

§         Vitamina B17 (Amigdalina)

§         Vitamina B22, de multe ori presupus a fi un ingredient al extractelor de Aloe vera

§         Vitamina Bh, alt nume pentru biotina

§         Vitamina Bt (L-carnitina)

§         Vitamina Bx, APAB (Acid para-aminobenzoic)

Alte substante care nu sunt vitamine umane au fost clasificate ca fiind vitamine B.

 

Vitaminele B beneficii

Vitaminele B ajuta la mentinerea sanatatii sistemului nervos, a pielii, ochilor, parului, ficatului si cavitatii bucale, la sustinerea metabolismului, la functionarea corecta a creierului, la mentinerea tonusului muscular al tractului gastrointestinal si la intarirea functionarii sistemului imunitar si sistemului nervos. De asemenea, ajuta la combaterea simptomelor si cauzelor stresului, depresiei, anxietatii si bolilor cardiovasculare.

Vitaminele B complex actioneaza ca niste coenzime, ajutand la reactiile enzimelor cu alte substante si sunt implicate in producerea energiei. Participa la dezvoltarea si diviziunea celulara, incluzandu-le pe cele ale globulelor rosii din sange, care previn anemia. Vitaminele B dau energia necesara metabolismului carbohidratilor, grasimilor si proteinelor.

Vitaminele B influenteaza mai multe functii importante din organism:

§         Vitamina B1 sau tiamina si vitamina B2 sau riboflavina ajuta organismul sa produca energie si influenteaza enzimele din muschi, nervi si inima;

§         Vitamina B3 sau niacina are un rol important in producerea de energie la nivel celular si in mentinerea sanatatii pielii, sistemului nervos si aparatului digestiv;

§         Vitamina B5 sau acidul pantotenic influenteaza cresterea si dezvoltarea normala;

§         Vitamina B6 sau piridoxina este implicata in metabolismul proteic si se gaseste in special in globulele rosii, sistemul nervos si parti din sistemul imunitar;

§         Vitamina B7 sau biotina este implicata in sinteza hormonilor si in metabolismul proteinelor, carbohidratilor;

§         Vitamina B9 sau acidul folic contribuie la producerea si repararea AND-ului si la fabricarea globulelor rosii ale sangelui;

§         Vitamina B12 sau cobalamina este importanta pentru cresterea si dezvoltarea corpului. Mai este implicata in producerea globulelor rosii, functionarea sistemului nervos si in metabolismul carbohidratilor.

 

Complexul de vitamine B in alimente

Vitaminele B se gasesc in cantitati mai mari in graminee: graul, orezul, ovazul, secara si in ficat. Se mai gasesc in legume, in carnea de pui, in peste, in oua, in nuci.

Multe dintre vitaminele B, ca si multe alte substante nutritive, sunt distruse prin superprocesarea alimentelor. Pe de alta parte, asemenea produse pot saraci prin asa-numita procesare imbogatita, locul acestor vitamine fiind luat doar de cateva substante nutritive, lasand astfel sursa echilibrata de complexul de vitamine B extrem de saraca.

Mentionam ca:

§         Vitaminele B1 si B2 se gasesc in cereale si produsele derivate, dar mai ales in cerealele integrale. Vitamina B1 se mai gaseste in cartofi, carnea de porc, ficat, fructe de mare, fasole. Vitamina B2 se mai gaseste in painea fortifiata, ficatul si legumele cu frunze verzi.

§         Vitamina B3 se gaseste in ficat, peste, carnea de pui, carnea rosie, cereale integrale, nuci, fasole uscata;

§         Vitamina B5 se gaseste in aproape toate alimentele;

§         Surse de vitamina B6 sunt ficatul, pestele, carnea de porc, carnea de pui, cartofii, germenii de grau, bananele, fasolea uscata;

§         Vitamina B7 este produsa de bacteriile din colon si se mai gaseste in alune, ficat, galbenusul de ou, ciuperci, pepene si grapefruit;

§         Vitamina B9 este prezenta in legumele cu frunze verzi, citrice, ciuperci, nuci, mazare, paine de grau;

§         Vitamina B12 se gaseste in oua, carne, pasare, scoici, lapte si produse lactate.

Asigurarea necesarului de vitamine B este foarte important pentru persoanele in varsta, deoarece absorbtia vitaminelor B scade pe masura ce imbatranim. Exista cazuri de persoane diagnosticate cu Alzheimer ale caror probleme proveneau din carenta de vitamina B12 si alte vitamine B. Este indicat ca intotdeauna vitaminele B sa fie luate impreuna, deoarece actioneaza ca o echipa. Datorita faptului ca lucreaza impreuna, carenta unei vitamine B indica de asemenea si lipsa altora.


Complexul de vitamine B. Suplimente vitamina B. Proprietati.

Vitaminele B complex sunt disponibile intr-o varietate larga prin in­termediul suplimentelor. Se gasesc si suplimente cu fiecare tip de vitamina B. Drojdia de bere este o sursa buna de vitamina B.

Amatorii de zahar sau dulciuri, inclusiv de bauturi dulci, isi sacrifica fara mila ultimele rezerve de vitamina B folosite pentru descompunerea zaharului. De asemenea, alcoolul, precum si consumul exagerat de cafea sau de ceai negru distrug vitaminele complexului B.

Nutritionistii sunt de parere ca o dieta echilibrata din care nu lipsesc produsele din cereale, fructele si legumele, este suficienta pentru a asigura organismului toate vitaminele complexului B de care acesta are nevoie. Pentru a obtine dozele zilnice recomandate din vitaminele complexul B, sunt necesare cantitati foarte mici din aceste vitamine. Din pacate, foarte multa lume are o alimentatie incorecta, lipsita de surse de vitamine B (fructe, legume). Aceste persoane au nevoie de suplimente (pastile sau injectabil) pentru a evita carentele si afectiunile pe care acestea le produc.

Deficitul de vitamine B duce la o serie intreaga de dezechilibre: de la incaruntirea prematura sau caderea parului pana la depresii, de la constipatie pana la cresterea periculoasa a procentului de colesterol din sange, etc. Deficientele vitaminelor B produc anemie, oboseala, scaderea apetitului, dureri abdominale, depresie, amorteli si parestezii ale bratelor, crampe musculare, infectii respiratorii, caderea parului, intarzieri in crestere la copii, malformatii congenitale la nou-nascuti. Femeile insarcinate sau cele care alapteaza au un necesar de acid folic mai crescut fata de celelalte persoane.

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: