Joi, 23 August 2012 22:18

Maduva spinarii

 

Maduva spinarii face parte din sistemul nervos central, fiind protejata de canalul certebral, legat de gat, trunchi si extremitatile corpului prin intermediul nervilor spinali fiind invelita, la fel ca si creierul, intr-o membra (meninge).

Maduva spinarii se intinde de la baza cutiei craniene pana in regiunea lombara a coloanei vertebrale (in dreptul vertebrei a doua lombare). Indepartand meningele, se poate observa forma cilindrica a maduvei, precum si cele 2 santuri care o brazdeaza in lung: santul ventral si santul dorsal.

 

Maduva spinarii anatomie

Efectuand o sectiune transversala prin maduva spinarii se poate observa ca maduva apare ca un fluture, fiind alcatuita din 2 substante de culoare diferita. La interior, este substanta cenusie, de forma literei H, prezentand 4 coarne. In alcatuirea substantei cenusii intra corpul celulelor nervoase (neuronilor).

Substanta cenusie este inconjurata de substanta alba, care, din cauza formei cenusii, este divizata in cordoane.

Substanta alba este formata din prelungirile celulelor nervoase, adunate in manunchiuri (fascicule). Unele fascicule urca prin maduva spinarii (fascicule ascendente), transmitand la creier informatii. Alte fascicule coboara (fascicule descendente), prin care se propaga ordine, comenzi de la creier. Culoarea alba-sidefie este data de prezenta unei substante numita mielina, care protejeaza prelungirile lungi (axonii) ale celulelor nervoase.

 

De la maduva spinarii pornesc 31 de perechi de nervi, numiti nervi spinali. Acestia sunt dispusi simetric, de o parte si de alta a maduvei spinarii: 8 perechi cervicali, 12 perechi toracali (dorsali), 5 perechi lombari, 5 perechi sacrali si o pereche coccigieni.

La un nerv spinal se pot observa 3 parti: 2 radacini, prin care se leaga de maduva (cea dorsala sau posterioara prezinta o umflatura - ganglion spinal), un trunchi si ramuri care se distribuie la piele, muschi, etc. Cele 2 radacini, din punct de vedere functional, sunt diferite. Radacina dorsala transmite la maduva informatii receptionate de la nivelul pielii. Este bine de stiut ca radacina dorsala este senzitiva. Radacina ventrala sau anterioara conduce ordinele de la maduva spre muschi. De asemenea, radacina ventrala este motoare. Trunchiul nervului este mixt, format din fibre senzitive si din fibre motoare.

 

Maduva spinarii ajunge la fetusi (la cei nenascuti) pana la sacrum, la sugari ajunge pana la regunea lombara, iar la adulti maduva spinarii se intinde de la cap numai pana la a doua vertebra lombara. Care e explicatia? Coloana vertebrala se dezvolta (creste) mai repede decat maduva spinarii. Prin acest fenomen de ascensiune a maduvei, nervii spinali se prelungesc pentru a ajunge mai departe orificiul de iesire intravertebral formandu-se asa-numita coada de cal Cauda equina. Acest fenomen este important pentru medicina, astfel ca intre vertebra 3/4 lombara se poate lua cu o seringa proba din lichidul rahidian sau se poate injecta anumite medicamente fara a leza cu acul maduva spinarii.

 

Maduva spinarii functii

Maduva spinarii indeplineste 2 functii: functia de centru reflex si functia de conducere. Prima functie a maduvei spinarii este de a controla activitatile reflexe simple. Aceasta se obtine prin neuroni, ale caror prelungiri se extind pe distante mici in sus si in jos prin maduva spinarii si prin interneuroni care transmit mesajele direct intre neuronii senzitivi si cei motori. A doua functie a maduvei spinarii este indeplinita prin intermediul neuronilor senzitivi si motori. Fibrele acestora din urma formeaza fascicule lungi, care pleaca din diferite parti ale creierului. Ele coboara pe distante variate prin maduva spinarii si la capatul lor la mare distanta de creier vin in contact cu dendritele sau cu corpii celulari ai neuronilor senzitivi sau motorii apartinand sistemului nervos periferic. Mesajele pot fi transmise prin intermediul sinapselor, intre neuronii periferici si cei spinali.

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: