Sâmbătă, 22 Martie 2014 02:01

Malta

O insula in Mediterana, intre Sicilia si coasta africana. Vestigii care atesta milenii de istorie, si totusi, daca San Marino este cea mai veche republica a Europei, Malta ramane (cu toata istoria ei) cea mai tanara. Ea si-a dobandit independenta si suveranitatea la 13 decembrie 1974, data la care s-a degajat din Commonwearth-ul britanic.

Trei insule (Malta, Gazo, Comino) si cateva recife nelocuite compun teritoriul statului. Densitatea populatiei este foarte mare aici.

Locuind insule, intr-o mare care din antichitate era socotita „mijlocul pamantului”, comunitatea malteza a suferit influenta tuturor popoarelor ce si-au incrucisat prin ea drumurile corabierilor lor: fenicienii, grecii, romanii, cartaginezii, gotii, vandalii, vikingii, bizantinii, arabii.

Toti au trecut pe aici inainte ca regele Carol Qintul sa cedeze Malta, in 1530, cavalerilor ordinului Sfantului Jean, alungati din Rhodos de turci. Ei au devenit astfel Cavalerii de Malta, cu binecunoscutul insemn al Crucii de Malta. Au stapanit insula pana in 1798 cand Napoleon Bonaparte a cucerit-o, dand-o dupa doi ani englezilor care si-au facut la Malta un punct foarte al puterii lor maritime.

Capitala statului este La Valetta, oras cladit pe o panta stancoasa ce avanseaza in mare. Aspectul de amfiteatru, imbinarea arhitecturii moderne cu nobile vestigii arhitecturale ii confera o frumusete aparte.

Soare, monumente de arta, stralucirea unei mari albastre, iata sinteza Maltei. O sinteza care inseamna vocatie turistica, e drept, descoperita tarziu, dar pentru a carei scoatere in valoare baza materiala a fost repede si bine pusa la punct. Malta a devenit, asadar, pentru europeni un loc de intalnire cu soarele, chiar si in timp de iarna.

Plaje admirabile, asezari pline de pitoresc, apa incredibil de albastra a Mediteranei, un vast teritoriu presarat cu vestigii – de la cele antice pana la patrimoniul arhitectural si artistic acumulat sub semnul Crucii de Malta – ofera vizitatorului o experienta iesita din comun. O experienta in care zidurile vechilor fortificatii inchise s-au preschimbat in porti ospitaliere pentru lume.


Newer news items:
Older news items: