Interferente.ro Turism Obiective turistice Creta atractia greceasca si bijuteria Mediteranei

Vineri, 30 Mai 2014 12:54

Creta - atractia greceasca si bijuteria Mediteranei

Creta atractia greceasca si bijuteria MediteraneiDe-a lungul istoriei, Insula Creta a avut privilegiul vecinatatii unor civilizatii impunatoare, ale caror amprente le poarta, de la legendara Atlantida pana la Imperiul Roman.

Insula Creta - istorie

In anul 1450 i. Hr., un cataclism de amploare, declansat de eruptia vulcanului Thera de pe Insula Santorini, a lovit Mediterana. Cu toate ca fenonemul s-a produs la o distanta apreciabila, seismul si valurile ucigase au provocat distrugeri masive si pe Creta. Exista interpretari care spun ca insasi Atlantida a fost victima eruptiei de atunci. Teoriile respective plaseaza civilizatia atlantilor – despre care se spune ca era foarte avansata – chiar pe Insula Santorini, ruinele ei fiind descoperite la Akrotiri. Influentele acesteia au ajuns si in Creta, care era locuita inca din neolitic. Cea mai puternica civilizatie identificata aici a fost cea a regelui Minos, despre care mitologia spune ca era fiul lui Zeus si al nimfei Europa. Civilizatia minoica s-a dezvoltat in mai multe etape, dintre care cea neopalatiala se remarca prin construirea unor palate grandioase, cum sunt cele de la Zakros, Festos sau Malia, cel mai impunator fiind, se pare, palatul din Cnossos.

Palatul legendarului Minos

Dupa ce Creta si-a castigat autonomia fata de turci, in 1900, mai mult arheologi si-au manifestat interesul pentru ruinele de la Cnossos. Nici renumitul Heinrich Schliemann, cel care a scos la suprafata cetatea Troia, n-a ramas indiferent la farmecul acestor vestigii. Insa cel care si-a dedicat ani buni din viata studierii si scoaterii la lumina a Cnossos-ului a fost englezul Arthur Evans. Eforturile i-au fost rasplatite, pentru ca nu a gasit aici doar un simplu palat, ci un vast ansamblu labirintic, intins pe o suprafata de 26.000 m², care aminteste de legenda despre locul unde regele Minos a inchis minotaurul.

Edificiul, multe peste nivelul altor cladiri construite in epoca, reprezinta un adevarat centru economic si administrativ. In jurul unei curti interioare, pavate, unde se desfasurau, probabil, diferite ceremonii de cult si se aduceau ofrande, se intind aproximativ 1.300 de incaperi construite pe 4 sau 5 niveluri. Unele erau destinate depozitarii produselor agricole, iar in altele functionau ateliere pentru prelucrarea fierului si a pietrei. Existau, de asemenea, bai pentru ceremoniile sfinte, camere sacre, o sala a tronului in Palatul Mic si in Vila Regala. In palat traiau intre 5.000 si 8.000 de oameni care beneficiau de instalatii de alimentare cu apa curenta (chiar si calda pentru baie) si de canale de scurgere a apelor reziduale. In incaperile mai mari se intalneau fantani de lumina, iar peretii erau decorati cu fresce superbe, culorile predominante ale picturilor fiind rosu si negru.

Printre frescele care au creat faima moderna a acestei civilizatii se numara “cele trei preotese”, “parizianca”, “printul cu crini”, “tauromachia” si multe altele care se pasteaza in prezent la Muzeul de Arheologie din Heraklion. Pentru turisti, palatul prezinta doar copii ale acestor capodopere. S-au pastrat si vase uriase de lut numite pithi, in care se tineau graul, vinul, apa sau uleiul de masline.

Bazar, vestigii, fortareata, fantani

Impresionat pentru turisti este si capitala Heraklion (Iraklion) care afiseaza vestigiile din diferite epoci ulterioare civilizatiei minoice. Din timpul ocupatiei venetene s-au pastrat Loggia – fortareata si fantana Morosini. Si ocupatia otomana si-a lasat amrpenta prin locuri ca fantana, transformata acum in cafenea, precum si bazarul tipic oriental. Astfel de vestigii se intalnesc si in Chania, fosta capitala a Cretei: portul venetian cu far si fortareata, dominate de prezenta moscheei Hassa Pasa. Intre Heraklion si Chania se afla orasul Rethymnon cu faima de capitala intelectuala a Cretei. Nici aici nu lipsesc portul venetian, fortareata si, in centrul orasului, fantana Rimondi.

Cheile Samariei

Creta ne incanta nu doar prin vestigiile sale arheologice, ci si prin aspectul sau turistic prin plajele sale superbe cu nisip foarte fin. Statiunile turistice se insira si isi astepta turistii pentru un concediu de vis. Din punct de vedere geografic, cele mai interesante sunt Cheile Samariei, cu o lungime de 18 km. Acesta pare sa fie un adevarat canion salbatic, una din minunile naturale ale Europei, pornind de la o altitudine de aproximativ 1.200 m, din Muntii Albi (Lefka Ori), intinzandu-se pana la capatul sudic al platoului Omalos. Traseul poate fi parcurs in circa 8 ore. Se intalnesc si portiuni mai dificile de parcurs, insa merita efortul, caci peisajul este splendid. Peretii inalti ai cheilor, care se ridica la 300, paote chiar 600 de metri, se apropie uneori atat de mult, incat soarele nu patrunde mai deloc. Specii rare sau unice de plante, animale si pasari te insotesc pana la malul marii, la Aghia Roumeli. Singura modalitate de a iesi din defileu este deplasarea cu feribotul.

El Greco si faima insulei Creta

Se pare ca faima insulei Creta a fost dusa de El Greco, pe numele sau adevarat – Domenicos Theotokopoulos, elev al lui Damaskinos. Acesta a dus faima scolii din Creta in Italia si Spania. Scoala de pictura e una din bogatiile culturale cretane ce merita sa fie mentionata, iar Damaskinos e unul din reprezentatii acesteia, cel ce a pictat incoanele bisericilor de la Meteora si de pe muntele Athos.