Interferente.ro Descopera Natura Cuibaritul pelicanului comun

Luni, 03 Martie 2014 23:46

Cuibaritul pelicanului comun

Cuibaritul pelicanului comunPelicanul comun si-a gasit, in Delta Dunarii, ultimele refugii de cuibarit din intreaga Europa. Datorita masurilor de protectie speciala luata de Comisia Monumentelor Naturii, numarul actual al acestor specii stravechi in avifauna noastra variaza in jurul cifrei de 4.000 indivizi si formeaza colonii in zonele Buhaiova-Hrecisca, Perisor-Zatoane si Uzlina, aceasta din urma fiind considerata de catre ornitologii englezi are ne-au vizitat delta in 1961, drept "una din minunile ornitologice ale Europei".

Coloniile de pelicani sunt asezate in locuri ascunse, greu accesibile, in japse sau la marginea plaurilor si peretilor de stuf inalt. Cuiburile masive (1.5 m diametru si 1 m inaltime) sunt alcatuite din vegetatie acvatica, rizomi, trestie, etc., bine indesate si asezate de obicei pe un perete de stuf, in asa fel incat pasarea sa poata ajunge la cuib direct de la apa, inotand. Acest mod de cuibarit caracterizeaza specia in toate tinuturile unde traieste.

Foarte interesante sunt, insa, observatiile biologului francez Jean Dragesco asupra modului de cuibarit la pelicanul comun din unele parti ale Africii Ecuatoriale. Asa, de exemplu, in regiunea Ciad, J. Dragesco a gasit o puternica colonie de pelicani (aproximativ 2.000 de exemplare) instaurata, din timpuri foarte vechi, pe crestetul vestitei stanci Ab Tuyur, inaccesibila omului (cel putin alpinistilor virtuosi) si declarata de catre indigeni ..."tabu".

Ca si la marile colonii de pasari marine din nordul Europei, crestetul stancii era albit de lasaturile pasarilor ce se aflau intr-un dute-vino continuu. mai mult decat atat, deoarece in imprejurari nu exista nici un curs de apa au mlastini mai intinse se pare ca pelicanii zboara spre a se hani pana la lacul Fittri, situat la circa 200 km distanta de zbor, dus-intors! O alta "stanca cu pelicani" la circa 400 km de Ab Tuyar este una - si singura inaccesibila - dintre stancile Kapisky, in Camerului de Nord, unde pasarile zboara la hrana circa 100 km pana la mlastinile Logon.

Addthis

Related news items:
Newer news items:
Older news items: