Interferente.ro Descopera Natura Roua cerului planta carnivora

Luni, 02 Septembrie 2013 09:21

Roua cerului - planta carnivora

 

Roua cerului, numita si roua soarelui (Drosera rotundifolia) este o planta carnivora destul de cunoscuta. E mica si greu de observat in ierbaria locurilor apatoase, ale mlastinilor de turba in care creste.

 

Roua cerului este raspandita in turbarii, fiind o planta carnivora ocrotita. In Romania planta poate fi vazuta, in cadru organizat, in Tinovul Mohos, dar si in Carpatii Orientali, in tinovul de la Poiana Stampei, in mlastina Iaz din apropierea localitatii salajene cu acelasi nume,

 

Planta atinge pana la 75 cm si este frumoasa prin forma sa, dar mai ales prin perisorii care dezvolta “picaturile de roua”. Planta se hraneste cu insecte chiar si de 15 sau 20 de ori mai mari decat ea, acestea fiind ademenite cu niste tentaculele acoperite cu picaturi de seva otravitoare. Pe an, devoreaza in jur de 50 de insecte.

In jurul cotorului – care la vremea sa poarta in varf floricele marunte, albe – se culca pe pamant cununa de frunze rotunde. Intreaga fata a frunzei e acoperita cu pe perie de peri rosiatici, terminati in cate o mica maciulie, peri care stralucesc in soare ca picaturi de roua. Daca se asaza e frunza o insecta, perii indata secreta o materie cleioasa, care prinde, opreste. Apoi perii se indoiesc asupra victimei, sucul din ei dizolva si sug zeama hranitoare. Daca insecta e mai marisoara si o singura frunza nu ar razbi sa o faca prizoniera, sar in ajutor alte frunze, iar cu puteri unite, inving.

 

Si roua cerului stie sa aleaga. Ea are nevoie de azot. Daca se intinge un corp fara azot,  - de exemplu o pietricica - firele raman fara a se misca … dispretuitoare. Dar roua pamantului prinde si pietre si bucatele de carne, de branza, daca i se dau ca experiment, avand aceasta albumina, care ii place.

Cine are rabdare sa o caute si norocul sa o gaseaca poate tachina roua cerului oferindu-i ceea ce nu ii place si mirandu-se de istetimea cu care prinde prada buna.

 

In scop terapeutic se recolteaza planta intreaga in perioada de inflorire, in lunile iulie-august si este uscata rapid la intuneric. Roua cerului este folosita in domeniul farmaceutic pentru obtinerea de infuzii si tincturi. Este recomandata mai ales persoanelor care sufera de astm bronsic, bronsita, ruguseala si tuse.


Newer news items:
Older news items: