Interferente.ro Sanatate Terapii alternative Climatologie actiunea terapeutica a luminii si a altitudinii

Joi, 18 August 2016 00:56

Climatologie, actiunea terapeutica a luminii si a altitudinii

Climatologie actiunea terapeutica a luminii si a altitudiniiClimatul solar si luminos. Climatul solar si luminos prezinta o mare importanta pentru organismul omului din cauza influentei caldurii si a luminii puternice.

Nu insa toate regiunile considerate cu climat solar sau foarte luminos – marea, muntele, pustiul – pot fi utilizate in aceleasi conditii din punct de vedere terapeutic. Pe tarmul marii si al lacurilor mari lumina totala sporeste cu 30% prin reflexia ei pe suprafata apei, pe cand in pustiurile nisipoase actiunea solara este micsorata din cauza marii cantitati de nisip ce se gaseste in atmosfera. Pe munti, la o altitudine de 1.500 m si mai sus se poate utiliza bine actiunea luminii deoarece la aceste inaltimi aerul este transparent si lipsit de impuritati, fum si praf. Pe varful Muntelui Blanc intensitatea razelor solare se micsoreaza cu 6%, pe cand la nivelul marii ea se micsoreaza cu 20-30%. Intensitatea luminii si razele solare formeaza elementul cel mai insemnat in cura de altitudine. La aceeasi latitudine luminozitatea e de 2-4 ori mai mare pe munti decat la campie.

Durata anuala a timpului de insolatie. Durata anuala a timpului de insolatie variaza mult cu altitudinea, cu regiunea si climatul.

Altitudinea 400 m Durata intensitatii 1.576 ore

Altitudinea 1.800 m Durata intensitatii 1.800 ore

Diferenta e mai accentuata in timpul iernii.

In lunile octombrie-aprilie sunt 700 ore la Saint-Moritz, 535 la Bale, 300 la Hamburg de insolatie.

Durata insolatiei la o altitudine mare atinge o ora mai mult decat in campie. Razele solare sunt mai active in unele versante ale muntilor, de aceea se vorbeste de un climat al versantelor.

Pe inaltimile muntilor termometrul poate inregistra in acelasi loc - 10° la umbra si + 50° la soare. Asa se explica pentru ce la altitudini copiii pot face sporturi aproape goi. Totusi aerul nefiind cald, nu se pot face bai de soare.

Razele ultraviolete. Razele ultraviolete au o intensitate mai slaba in timpul iernii, sporeste primavara, e relativ mare toamna si atinge maximum vara. Lumina totala a Soarelui da o pigmentare mai completa si mai solida decat aceea a razelor ultraviolete artificiale. Totusi, pigmetarea solara este mai ales datorita razelor ultraviolete. Pigmentarea se poate produce la marile inaltimi si cand e frig si chiar in zilele mai putin luminate de razele Soarelui, prin reflexia pe ninsoare a luminii difuzate.

Diferenta intre temperatura aerului si intensitatea caldurii solare. La nivelul marii diferenta intre aceste doua temperaturi e de aproape 5 grade. La 1.800 m e de trei ori mai pronuntata si la 3.000 m e de 10 ori mai mare. Aceste diferente de temperatura a aerului si caldurii solare sunt elemente capitale in helioterapie. Variatiile de temperatura au o influenta considerabila asupra organismului, caci il stimuleaza producand mici reactii asupra circulatiei periferice.

Cura de altitudine. Cura de altitudine in timpul iernii se recomanda in numeroase cazuri prin efectele ce le produce asupra proceselor inflamatorii exsudative, bronsitelor, tuberculozei (amelioreaza fenomenele functionale sau generale), astmului, hipertiroidei etc.

Diabeticii, ologii si cei atinsi de gastro-intestinala pot face aceasta cura. Ea joaca un rol considerabil in tuberculoza chirurgicala. Contraindicatii: nevozitate mare, tuberculoza cu tulburari la laringe.

Cura de altitudine mijlocie e suportata bine de cardiaci, in timpul verii. Nu se trimit astmaticii la munte, in timpul iernii.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: