Interferente.ro Descopera Natura Influenta luminii asupra raspandirii organismelor

Joi, 05 Februarie 2015 01:03

Influenta luminii asupra raspandirii organismelor

Influenta luminii asupra raspandirii organismelorCantitatea de lumina primita de organisme depinde de latitudinea locului, de pozitia organismului in cadrul asociatiei ori de particularitatile acesteia. De exemplu, in padurile tropicale, luminozitatea la suprafata solului poate fi de 1/100 sau chiar 1/140 din lumina zilei.

Esentele forestiere iubitoare de umbra din padurile tarii noastre ca molidul, bradul, fagul si mai ales cimisirul (Buxus sempervirens), formeaza asociatii de plante destul de umbroase. Mai multa lumina este in dumbravi si paduri de tei ori in padurile de pin silvestru.

Vegetatia erbacee nu poate produce o umbra atat de mare ca cea arborescenta. In comparatie cu locurile deschise (descoperite), in paduri se schimba nu numai cantitatea de lumina in padure, pe verticala, de la suprafata coroanelor pana la suprafata solului, se schimb vizibil. Pe orizontala lumina este de asemenea foarte schimbatoare: intr-un loc este lumina soarleui, in alt loc este umbra ramurii sau a trunchiului. Si-a schimbat soarele locul pe cer, s-au schimbat si petele de lumina si umbra. Aceasta modificare a conditiilor de lumina, in spatiu si timp, duce la convietuirea intr-o comunitate a unor specii cu cele ma diferite cerinte fata de regimul de lumina.

In cadrul asociatiilor de organisme, actiunea luminii se manifesta variat. Razele soarelui care cad la suprafata covorului vegetal sunt reflectate in parte de frunze, partial sunt absorbite de ele. Acest proces depinde de culoarea si de consistenta frunzelor.

Cantitatea luminii care patrunde in padure depinde de consistenta padurii si de abundenta frunzisului. Astfel, padurile de fag sunt mai intunecoase, iar cele de stejar, zada, pin, mesteacan, eucalipt sunt mai luminoase, ceea ce determina si dezvoltarea subarboretului si covorului erbaceu din aceste paduri.

Actiunea luminii se manifesta si prin stratificarea vegetatiei, respectiv a faunei, intalnindu-se la inaltimi diferite dupa nevoile lor de lumina la care sunt adaptate.

Astfel, pe solul padurii tropicale umede traiesc animale de culoare intunecoasa, cum este okapia, reprezentantul de padure al girafelor, iar unii arbori prezinta fenomenul de cauliflorie (florile se dezvolta pe tulpina) fiind polenizate de unii fluturi crepusculari, deci de lumina difuza. Dimpotriva, florile cele mai variate ca forma si mai frumos colorate, pasarelele si insectele cu culorile cele mai vii si mai stralucitoare, se gasesc in partea superioara a arborilor, unde lumina este mai puternica.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: