Interferente.ro Descopera Natura Rolul apei in natura

Joi, 29 Septembrie 2016 00:10

Rolul apei in natura

Se stie ca apa intra in alcatuirea plantelor si animalelor in proportie de 50-70% din greutatea lor. Aceasta inseamna ca apa joaca un rol insemnat in viata. Ea face cu putinta dizolvarea alimentelor si prefacerea lor in organism si este ea insasi un aliment prin corpii pe care ii contine.

Rolul apei in natura

Proprietatea ei de a-si mari volumul, prin inghetare, joaca un rol insemnat la transformarea scoartei pamantului. Patrunzand in stare lichida prin crapaturile stancilor si inghitind iarna, ea le sfarma in bucati. Acestea se desfac primavara, se rostogolesc in vale, sunt luate de ape si prefacute in namol si in nisip care sunt tarate in campuri.

Plutirea ghetii pe suprafata apei isi are, de asemenea, insemnatatea ei. Apele raurilor si lacurilor ingheata, din aceasta cauza, numai la suprafata. Gheata formata apara fundul apelor, tinandu-le pe acestea la temperatura de +4º. Faptul acesta e important nu numai pentru pestii care mai pot trai in aceste ape, sub gheata, dar joaca un rol insemnat si asupra climei. Daca s-ar fi intamplat, din contra, ca gheata sa fie mai grea decat apa, ea ar cadea la fund si inghetarea raurilor ar fi totala. Cantitatea de gheata formata astfel ar fi nespus de mare. Din an in an s-ar ingramadi gheata pe suprafata pamantului si, dupa un timp oarecare, clima noastra ar fi aceea a regiunilor polare. Primavara, ar avea lor revarsari mari de ape si inecuri din cauza dezghetarii la suprafata si a ghetii ramase la fund.

Prin curentii de mare, apa transporta cladura soarelui de la ecuator la poli.

Raul Golfului, de exemplu, care pleaca din golful de Mexic, este un adevarat calorifer cu apa calda pentru coastele de apus ale Europei.

Caderile de apa sunt un izvor nesecat de energie. Ele au gost numite, cu drept cuvant, in mod figurat, carbunele alb. Numarul fabricilor in care masinariile sunt puse in miscare prin caderi de apa creste din zi in zi. Carbunele alb e menit sa schimbe, intr-un viitor cat de apropiat, harta economica a lumii cu centrele ei industriale. Consumul carbunelui de pamant a si inceput sa scada in mod destul de simtitor.

Evaporarea apelor, in sfarsit, din mari, din lacuri si din rauri,e ste o distilare naturala care raspandeste pe toata suprafata pamantului, sub forma de ploaie, apa atat de trebuincioasa cresterii plantelor.