Interferente.ro Descopera Curiozitati Cafeaua decofeinizata

Duminică, 30 Mai 2010 03:10

Cafeaua decofeinizata

 

N-am nicio problema cu cofeina, am o problema fara cofeina.

 

Decofeinizarea cafelei

Cafeaua decofeinizata este ceruta de multi oameni, care iubesc gustul cafelei, dar care nu pot, nu vor sau nu le este permis sa ingereze cofeina.

Exista mai multe metode pentru a produce cafeaua decofeinizata. Cea mai folosita metoda in ziua de azi este metoda apei, care este considerata si cea mai sanatoasa.

Prima marca de cafea decofeinizata cunoscuta a fost Sanka. Metoda folosita de Sanka, cunascuta si sub numele de metoda Roselius consta in infuzarea cafelei cu vapori de saramura si dupa care boabele erau stropite cu benzen. Benzenul este un produs chimic periculos care este folosit si la producerea napalmului. Sanka nu mai utilizeaza aceasta metoda intrucat este considerata extreme de periculoasa atat din punct de vedere al consumului alimentar cat si al productiei efective.

 

 

Metoda directa presupune vaporizarea boabelor timp de jumatate de ora, iar apoi acestea se fie clatite cu acetat de etil sau clorat de metilen. Dupa ce compusul chimic se usuca, boabele sunt vaporizate din nou. Daca acetatul de etil folosit este obtinut din fructe sau vegetale, procesul este denumit decofeinizare naturala.

Metoda apei sau metoda indirecta nu mai foloseste vaporizarea, ci inmuierea boabelor in apa. Apa este inlaturata si dupa aceea este adugat acetat de ethyl sau clorat de metilen. Compusii chimici se evapora prin expunerea boabelor la caldura intensa. Apa folosita mai devreme nu este aruncata intrucat contine uleiuri si arome specifice cafelei si va fi refolosita pentru o inmuiere ulterioara. Aceasta metoda este cea mai raspandita, dar specialistii in cafea sunt de parere ca este daunatoare gustului si aromei cafelei.

O alta varianta a metodei apei foloseste filtre de carbon in loc de compusi chimici. Carbonul este acoperit cu cu un solvent de carbohidrati pentru a impiedica retinerea uleiurilor din cafea.

Metoda cea mai eficienta de decofeinizare este cea a dioxidului de carbon. Boabele sunt vaporizate si apoi inmuiate in apa carbogazoasa, care este filtrata prin filtre de carbon. Sunt trecute mai apoi printr-o solutie de apa si cafea pentru a indeparta cofeina.

Cele mai multe companii producatoare de cafea decofeinizata, fac public modul prin care decofeinizeaza. Dar daca este imperios necesar sa evitati cofeina, tineti minte ca si cea mai decofeinizata cafea are inca urme de cofeina in ea. Prin decofeinizare un maxim de 97% din continutul de cofeina poate fi inlaturat.

De obicei 5-10 cesti de cafea decofeinizata contin tot atat de multa cofeina precum 1-2 cesti de cafea normala.

 

 

 

3 lucruri pe care nu le stii despre cafeaua decofeinizata

Cafeaua decofeinizata contine... cafeina

Desi denumirea indica tocmai lipsa cafeinei si chiar acest fapt este motivul pentru care oamenii aleg sa o consume, totusi aceasta cafea contine cafeina insa in antitati mai mici decat cafeaua normala. Procesul de decofeinizare nu este complet, astfel ca o anumita cantitate de cefeina ramane restanta in aceasta cafea si cateva cesti echivaleaza o ceasca de cafea normala ca si continut de cofeina. Asadar, nu va mirati ca inca nu dormiti dupa ce ati baut de-a lungul zilei mai multe cesti de cafea decofeinizata.

Solventii folositi pentru decofeinizare sunt  nocivi

Pentru decofeinizare sunt folosite mai multe metode, una dintre aceasta constant in utilizarea solventilor. Acestia din pacate sunt substante chimice care nu sunt eliminate ulterior (sau nu total) din continutul cafelei, astfel ca ajung in organismul nostru prin consumul acesteia. Acesti solventi sunt daunatori sanatatii, fiind cunoscuti mai ales pentru riscul lor cancerigen.

Cafeaua decofeinizata, mai nociva pentru inima decat cea normala

Daca in cazul cafelei normale riscurile pentru boli cardio-vasculare apar doar atunci cand este consumata in exces, dealtfel cafeaua este chiar protector cardio-vascular daca este bauta cu masura, in cazul cafelei decofeinizate riscurile pentru boli de inima si vase apar oricum. Aceste efecte negative se datoreaza cresterii colesterolului si predispozitia pentru hipertensiune si formarea placii de aterom. Ateroscleroza are urmari negative din cele mai grave, culminand cu infarcte: miocardice, cerebrale, pulmonare, renale etc. Cafeaua decofeinizata este obtinuta din culturi de cafea mai putin bune calitative, care au boabe mai grase iar aceste grasimi cresc colesterolul “rau”. Efectele hipercolesterolemiante au demonstrate prin studii medicale de specialitate efectuate de americani si britanici care au studiat efectele cafelei decofeinizate pe loturi de persoane impartite in trei categorii: cei care nu beau cafea, cei care beau o ceasca de cafea normala si cei care beau o ceasca de cafea decofeinizata. Cresterile colesterolemiei au fost sesizate la cei care consumau cafea decofeinizata.

 

 

Surse si Adrese Web Utile

http://www.stiri-romania.net/santate/10-lucruri-mai-putin-cunoscute-despre-cafea/

http://cafegiu.blogspot.com/2009/05/cafeaua-fara-cofeina-cum-se-fabrica.html

 

Addthis

Related news items:
Newer news items:
Older news items: