Interferente.ro Descopera Lumea animalelor Pasarile care ucid serpii

Luni, 09 Mai 2016 19:38

Pasarile care ucid serpii

Creatorul a avut grija sa puna alaturi de rau si leacul sau. Un flagel al tinuturilor calde si nisipoase il constituie serpii veninosi. In India, de exemplu, veninosul Naja haja, sarpele cu ochelari, cobra cum i se mai spune, face anual victime, iar pentru tratament se folosesc seruri antiveninoase. Ei bine, in Egiptul de sud si in cel de mijloc, traieste un temut neam de serpi cu venin, o vipera cu coarne Vipera cerastula, cu cap de diavol, unul dintre cele mai urate animale din lume. In acelasi tinut vietuieste o frumoasa pasare numita Serpentarul, inalta pe picioare, cu privirea de vultur vecinic atintita in nisipul fierbinte si miscator, de unde se iveste adesea capul oribil si incornorat al viperei mai sus pomenita.

Imediat ce pasarea isi zareste prada se pune in pozitie de atac. Trebuie sa fi vazut macar o fotografie a acestei atitudini ca sa poti intelege ca si unei pasari i se poate spune ca are o atitudine de o maretie omeneasca.

Ca un atlet incercat intr-un ring de box, serpentarul isi zburleste penele de pe cap, picioarele le tine unul inapoia altuia ca intr-o inteligenta fandare, aripile viguroase se intind in laturi cu varfurile lor tari, gata sa izbeasca vipera furioasa. Ciocul puternic si ascutit astepta clipa prielnica spre a despica teasta monstrului. Ochii cu priviri fixe, magnetice sunt minunati de inteligenta.

In fata unei asemenea aparitii, vipera cornuta inteligenta si vioaie, stie ca nu are aproape nimic de facut. Dar unde sa fugi? Unde te poti ascunde de un dusman cu ochii atat de patrunzatori?

Si drama incepe, brusc, in tacerea nemarginitului pustiu.

Iata vipera s-a ridicat de mijloc, ochii reci au priviri inspaimantatoare, gura intredeschisa lasa sa zvacneasca limba bifurcata care suiera usor ... Din coltii incovoiati se naste o picatura de venin ucigatoare ...

Cu o abila lovitura de aripa, data fulgerator, serpentarul si-a culcat adversarul pe lat. O saritura inainte, jumatate zbor, jumatate salt. Cu cealalta aripa ii aplica o lovitura la baza craniului. Totul a durat o clipa. Iata vipera din nou in pozitie, iar pasarea ca trasa de o ata la un metru departe ... Ca doi cocosi nemiscati, adversarii nu fac nicio miscare. S-ar zice ca s-au hipnotizat. Inca a repriza. Vipera a muscat un varf de aripa, adica o pana. Veninul s-a risipit fara folos. Pasarea stie bine aceasta si revine la atac. Cat ai clipi, pasarea sare pe deasupra si din zbor ciocaneste capul hidoasei reptile. Aceasta se zvarcoleste in nisip ametita. E inceputul sfarsitului. Serpentarul nu pierde un moment si dintr-o lovitura a puternicului sau cioc a reusit sa ucida sarpele.

Cu precautie il ciocane mereu. Acum capul este o masa de crne. Trupul se zbate vioi si nervos. E luat in cioc si invingatoul zboara mai departe, la umbra une dune sa cineze cu pofta.

Mii si mii de serpi sunt ucisi de aceste superbe pasari.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: