Interferente.ro Cultura Personalitati Franz Listz in Romania

Vineri, 15 Noiembrie 2013 16:11

Franz Listz in Romania

Compozitorul si pianistul Franz Liszt, care se bucura de o mare faima in toata Europa, a vizitat Romania in luna decembrie 1846. Scopul vizitei a fost acela de a sustine o serie de concerte la Bucuresti, Iasi si Galati.

Pretutindeni a fost primit cu simpatie si admiratie. La Bucuresti acest maestru a dat trei concerte – doua in sala Momolo si unul in Palatul Domnesc, in zilele de 10, 15 si 19 decembrie 1846.

 

Presa romaneasca i-a adus cuvenitele omagii, numindu-l “Zeul pianului”; dar face constatarea ca nu l-au putut vedea si asculta decat trei sute de persoane, adica numai aceia care si-au putut ingadui sa plateasca taxa de intrare de 2 galbeni.

Un ecou intarziat al acestui eveniment: dupa mai mult de opt decenii, a fost gasita in arhiva ramasa de la marele compozitor si pianist o opera inediata: Rapsodia romana, scrisa pe motive auzite de la lautarii nostri.

Viata si creatia sa (atat ca pianist concertist cat si ca, compozitor) se structureaza in trei perioade distincte:

·        cariera de virtuoz (1820 - 1847) ii impune calatorii, Parisul fiind insa centrul general iar pianul este instrumentul spre care se indreapta cu predilectie lucrarile sale.

·        din momentul numirii sale ca director de muzicaa al Curtii din Weimar incepe cea de a II-a perioada (1847 - 1861), cea mai fructoasa din punctul de vedere al creatiei sale muzicale. Totodata in aceste momente cariera lui se afla la apogeu.

·        ultima perioada (1861 - 1866) ii corespund plecarea la Roma si predilectia pentru muzica religioasa in compozitiile sale.

Creatia sa muzicala cuprinde 1.233 de lucrari, dintre care 649 sunt compozitii originale. 150 dintre acestea sunt piese dedicate pianului.


Newer news items:
Older news items: