Vineri, 28 Mai 2010 01:47

 Cactusii. Stiati ca ... 

Exista peste 1000 de specii de cactus, dar asupra acestui numar specialistii nu au cazut de acord, pentru ca este foarte greu de realizat o clasificare exacta a tuturor formelor de cactus.

Toate speciile de cactus sunt protejate de o conventie (Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora) adoptata la nivelul guvernelor mai multor tari, prin case se incearca protejarea speciilor pe cale de disparitie.

Cactusii Cereus ajung pana la o inaltime de 20 de metri. Se aseamana cu niste candelabre, trunchiurile lor se latesc treptat, dar de la mijloc se ingusteaza din nou. De departe par netezi, dar de fapt ei au tepi puternici.

Cactusii din specia Saguaro, care pot fi gasiti in desertul Nevada, cresc mai putin de 25 de milimetri in primii 10 ani de viata.

Cel mai mic cactus descoperit pana acum apartine speciei Blossfeldia liliputiana si masoara aproximativ 1 centimetru in diametru.

Cel mai inalt cactus se numeste Pachycereus pringlei care poate atinge chiar 19.2 metri (maximul cunoscut pana acum).

 

In pustiurile din Peru creste un cactus (El cactus andante) care poate sa mearga. In loc de radacini el are niste excrescente acoperite cu tepi ascutiti. Cand bate un vant puternic, cactusul se deplaseaza pe distante mari, luandu-si umezeala si hrana nu din sol, ci din aer.

Cactusii cresc destul de incet. Deci, daca va doriti un cactus mare, frumos, trebuie sa aveti rabdare. Perioada de inflorire este primavara si vara pentru majoritatea speciilor. Inflorirea este strans legata de ingrijirea acordata fiecarui tip de cactus.

Cactusii se pot inmulti in doua moduri: prin seminte si butasi sau prin altoire.

Cactusii mai sunt numiti si "camile verzi" datorita cantitatii mari de apa pe care o inmagazineaza.

Ceea ce mai este interesant este faptul ca umiditatea  redusa corelata cu caldura putina face ca planta sa treaca printr-o perioada de repaus care poate dura 4-5 luni. Nerespectarea repausului constituie cauza neinfloririi si dobandirii unui aspect necaracteristic, nefiresc.

Suprafata tulpinii se afla numerosi muguri care la catusi se numesc areole. Din areole iau nastere spinii, florile, ramificatiile laterale.

Pentru a evita transpiratia si deci pierderile de apa, frunzele s-au transformat in tepi, rolul acestora fiind preluat de tulpinile verzi care asimileaza energia solara.

Cactusii sunt plante cu tulpini suculente de forma cilindrica, ovoidala, ovala, turtita etc. Frunzele sunt transformate in spini (exceptie Peireskia).

Fructul dragon este un fruct de cactus. Florile albe ale acestei specii de cactus din Orient infloresc numai noaptea si au 36 cm inaltime. Fructul se mananca foarte rece, taiat in jumatate, cu lingurita. Sucul se bea numai de la gheata.

Tepii ii feresc de erbivorele care i-ar manca cu mare placere.

Animalele care consuma cactusi mor adesea pentru ca tepii le strapung stomacul si alte organe interne.

Antilopele au inventat o metoda de a se hrani cu cactusi. Ele iau in gura o frunza mai groasa de la alta planta, cu ajutorul careia isi protejeaza botul, apoi cauta locuri de unde ar putea rupe din gustosul cactus.

Oamenii au incercat sa creeze cactusi fara tepi, care sa poata fi folositi drept furaje pentru animale. Calitatea nutretului produs de cactusi nu are rival. Cantitatea raportata la suprafata de teren ocupata este foarte mare, iar fructele unora sunt deosebit de gustoase.

Tuna”, fructul cactusului Opuntia ficus-indica, inseamna “para tepoasa”. Acesta se aseamana la gust cu un kiwi si este folosit in alimentatia oamenilor de peste 9000 de ani. Fructele de Opuntia, de culoare rosu purpuriu sau zmeuriu sunt atractive nu numai ca aspect, dar si ca gust. Ele se pot manca proaspete, conservate, iar pigmentii sunt folositi pentru colorarea dulciurilor. Se consuma si placile tinere de Opuntia. Prajite au gustul asemanator cu vinetele.

Gustoasele fructe ale cactusului Opuntia sunt, de asemenea ferite cu ajutorul tepilor de musafirii pofticiosi.

Desi este o planta mereu verde, cactusul opuntia se poate ofili sau scoroji in aparenta iarna; totusi, paletele redevin verzi primavara.

Exista un cactus al carui suc, daca este consumat produce halucinatii.

Orice parte a plantei poate fi folosita pentru inmultire, deoarece cactusul are o putere de adaptare foarte mare.

Imaginea unui cactus este prezenta pe stema Mexicului. Aceasta infatiseaza un vultur auriu mexican aflat cu picioarele pe un cactus si tinand in plisc un sarpe.

Mirosul florii de cactus american poate fi simtit chiar si la o departare de 1 km. Aceasta este considerata cea mai puternic mirositoare planta cunoscuta.

 

Conform legilor din Arizona, cine taie un cactus risca 25 de ani de inchisoare.

Nopalul sau Opuntia Vulgaris este un fel de cactus al desertului, cu niste flori minunate; este originar din Mexic si Statele Unite ale Americii, dar poate fi intalnit si in Insulele Canare

Ocupa un loc de frunte pe listele cu plante ale OMS. Aceasta planta este bogata in vitamine (C, B1, B2, B3), in minerale (potasiu, calciu) si in fibre vegetale. Este o sursa valoroasa de proteine usor digerabile si de bioflavonoide. Contine 17 tipuri de  aminoacizi, din care 8 sunt esentiali. Componentii enumerati mai sus influenteaza pozitiv metabolismul si digestia. Un metabolism normal are un efect benefic si asupra greutatii corporale si scade riscul de aparitie a celulitei. In plus, fibrele vegetale din cactusul desertului regleaza apetitul, provoaca senzatia de satietate si, astfel, scad pofta de mancare. Reducerea greutatii corporale se realizeaza prin restabilirea functiilor normale ale organismului, cu efect pozitiv asupra starii generale si vitalitatii.


Related news items:
Newer news items: