Interferente.ro Sanatate Alimentatie sanatoasa Ziua Mondiala a Alimentatiei

Sâmbătă, 16 Octombrie 2010 01:33

Ziua Mondiala a Alimentatiei

 

In fiecare an, pe 16 octombrie, aniversam Ziua Mondiala a Alimentatiei. Anul acesta, cu acelasi prilej, Organizatia Natiunilor Unite pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) celebreaza a 65-a aniversare de la infiintare - 16 Octombrie 1945. 

Cifrele furnizate de Departamentul pentru alimentatie din cadrul ONU nu sunt deloc optimiste. Numarul celor afectati de criza alimentara a crescut de la 850 de milioane la 925 de milioane, in timp ce investitiile in agricultura au scazut in perioada 1980-2006 de la 17% la 3%. In paralel, populatia globului a crescut in medie cu 78,9 milioane de oameni in fiecare an, iar biocarburantii au privat lumea de 100 de milioane de tone de cereale.

 

 

“Trebuie sa ne reorientam catre agricultura”, este mesajul Organizatiei Natiunilor Unite in ceea ce priveste criza alimentara.

“De ani de zile insistam pe faptul ca lipseste sustinerea pentru dezvoltarea agriculturii, insa daca fondurile suplimentare sfarsesc prin a fi varsate in criza financiara, acestea nu ajung”, observa Catherine Gaudard, reprezentanta unei organizatii care lupta cu saracia.

Pentru Caroline Wilkinson de la “Actiunea impotriva foametei”, prioritatea lumii de astazi ar trebui sa fie cei 55 de milioane de copii care sufera de malnutritie.

In prezent, peste 1 miliard de oameni sunt afectati de foamete cronica la nivelul intregii planete. Conform Raportului FAO din iunie 2009 si al Summit-ului G8 (Aquila, Italia), anii 2009-2010 au fost declarati anii unei Grave Crize Mondiale – “Anii Foametei”. Motiv pentru care tema propusa de FAO pentru anul 2010 in lupta impotriva acestui fenomen este  “Uniti impotriva foametei”.

Una dintre actiunile intreprinse de FAO in 2010 este strangerea a peste 1 miliard de semnaturi, printr-o petitie online impotriva foametei (la adresa  http://www.1billionhungry.org/ sau pe site-ul www.madr.ro).

 

Nevoiti sa facem fata ritmului alert al vietii contemporane, am adoptat cultura occidentala a alimentatiei de tip fast-food. Romanii au renuntat la gatitul in casa, in detrimentul consumului produselor semipreparate, bogate in conservanti si aditivi alimentari, daunatoare sanatatii organismului. Acest stil nou de viata a condus la cresterea incidentei afectiunilor cardiovasculare, a diabetului, a afectiunilor gastro-intestinale, dar si la o prevalenta crescuta a obezitatii.

Ziua Mondiala a Alimentatiei 2010 invita toate statele lumii la examinarea consecintelor actuale si viitoare ale schimbarilor climatice, in vederea adoptarii unor strategii noi pentru o mai buna gestionare a resurselor naturale si a mediului inconjurator, precum si pentru promovarea unei productii agricole adecvate care sa asigure securitatea alimentara in contextul unei populatii mondiale in expansiune. 

Conferinta organizata cu ocazia Zilei Mondiale a Alimentatiei din 16 octombrie 2010, isi doreste sa traga un semnal de alarma asupra problemelor alimentare ale romanilor si sa ofere sfaturi despre ce ar trebui sa consumam pentru o viata sanatoasa. De asemenea, conferinta de Ziua Mondiala a Alimentatiei isi propune sa ofere solutii la problemele de alimentatie cu care romanii se confrunta.

 

Sursa: L’Express, Ecomagazin, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale

 


Related news items:
Newer news items:
Older news items: