Miercuri, 04 Martie 2015 23:59

Zilele Babei

Zilele BabeiZilele Babei incep de regula la 1 martie sau martisor si dureaza, dupa cum stim, noua sau douasprezece zile de-a randul, adica pana cand Baba Dochia si-a lepadat, respectiv si-a scuturat cele noua sau douasprezece cojoace.

In unii ani insa Zilele Babei nu incep la 1 martie, cu cu noua sau douasprezece zile mai inainte de aceasta zi, iar in alti ani, desi se incep la 1 martie nu dureaza numai 12 zile, ci ele trec peste acest numar, ba adeseori trec chiar si in luna lui Prier sau Priil, de unde se vede ca vine apoi si zicala romanilor din Bucovina ca:

Prier prieste,

Dar si jupeste

sau a celor din Moldova:

Priil prieste

Si jupeste,

si anume, cand e frumos, cald si ploua ploaie calduroasa, atunci prieste, iar cand ninge si e frig, atunci jupeste sau, dupa cum spune un proverb banatean:

Prier fara ploaie

Cheful romanului moaie.

Daca cele 12 zile ale Babei Dochiei cad inainte de ziua ei, atunci se zice ca primavara e buna, oamenii pot ara si semana devreme, iar daca pica dupa ziua ei, atunci primavara e urata si oamenii se intarzie cu aratul.

Zilele care trec peste numarul 12 se numesc in genere Zilele imprumutate sau imprumutari. In special insa prima zi imprumutata se numeste ziua sturzului, a doua ziua mierlei, a treia ziua cocostarcului, a patra ziua ciocarliei, a cincea ziua cucului, a sasea ziua randunelelor, etc., iar cea de pe urma omatul, turturii sau ziua mieilor, si aceasta din cauza ca aceste zile prevestesc reintoarcerea in tara a pasarilor pribege de cu toamna si perioada nasterii mieilor.

In decursul celor noua sau douasprezece zile, precum si a celor imprumutate, timpul e in genere foarte schimbator, acum ninge, acum ploua si acum e soare.

Baba Dochia nicicand nu-si schimba naravul. Ea trebuie in fiecare an sa-si lepede sau sa-si scuture cojoacele. Si daca se intampla uneori ca nu-si scutura cojoacele, dupa cum ii este datina, in decurs de 12 zile, atunci se le scutura intr-o zingura zi de 12 ori dupa olalta.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: