Interferente.ro Cultura Diversitate Tineretea timpul si obscuritatile lumii

Vineri, 12 Iunie 2015 01:44

Tineretea, timpul si obscuritatile lumii

Tineretea timpul si obscuritatile lumiiAcest tip de creativitate – si ne referim ex abrupto la creatia literara – tinteste imbogatirea si innobilarea expresiei scrise, valorificarea frumusetilor de negrait ale limbii romane in poezii care nu sunt numai naive incercari literare dar si documente psiho-artistice ale varstei, semne ale unei vocatii din care se vor naste poate viitori scriitori de maine.

Literatura copiilor si adolescentilor se deosebeste de aceea scrisa de maturi, avand un limbaj, un univers propriu de simtire, gandire si traire, o geneza si o mitologie specifice, trepte de cunoastere si exprimare bine marcate si dependente de dezvoltarea biopsihica a varstei.

Specificul creatiilor copiilor si adolescentilor este legat de prospetimea si autenticitatea trairii, de acea stare de mirare si incantare cu care acestia intampina marile taine ale naturii si existentei, de acea naivitate care-i ajuta sa sfarame fara dificultate greutatile timpului si spatiului, sa circule fara oprelisti prin variate si adesea inchipuite locuri.

Timpul lor e unul de mari misiuni pe toate planurile vietii. Dorim ca viata sociala sa le fie campul de verificare a sensibilitatii in care sa-si reverse infinitul launtric, sa traiasca totul cu pasiune incat destinul lor sa fie ca un traznet care se despice obscuritatile lumii.

Copiii si adolescentii de azi trebuie sa devina altceva. Sa arda de constiinta misiunii lor. Entuziasmul sa le fie trezit de propriul suflet, vorbele sa le fie flacari si argumentele fulgere. Vointa lor sa salte deasupra veacului, sa traiasca clipa in directia ei absoluta, sa inchita timpul, pentru ca in fiecare clipa viata sa le fie un nou inceput, o culme si un amurg, viziunile sa le fie invadate de straluciri si sa aiba sete de absolut, de realizare integrala. Constiinta misiunii lor sa creasca dintr-o cuprindere infinita in clipa, dintr-o furie exaltata a vietii ce se vrea plina in ciuda neantului. Focul launtric sa le fie obsesia, pe el sa se inalte ca pe aripi. Marea lor misiune sa fie aparata de cangrena timpului si secundele sa treaca in eternitate iar eternitatea in secunde.

Fie ca elanul acestor tineri creatori de bunuri spirituale si materiale sa fie un triumf contagios ca boala sau cu jocul si in el ei sa prinsa aceasta lume adapostita in linisti si umbre, sa cucereasca si sa dezrobeasca luminile ascunse de intunericul din ce in ce mai lacom.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: