Interferente.ro Turism Romania Rezervatii naturale din Romania

Duminică, 12 Iunie 2016 19:31

Rezervatii naturale din Romania

In tara noastra, Romania, masura luata pentru ocrotirea unor ecosisteme naturale, mai mari sau mai mici, are drept scop pastrarea intregului fond genetic ale vegetatiei, florei si faunei. Dorim sa facem referire in cele ce urmeaza la urmatoarele rezervatii naturale din Romania: Parcul National Retezat, Rezervatiile din Bucegi, Rezervatia Piatra Craiului, Rezervatia Pietrosul Rodnei, Rezervatia Ceahlau, Rezervatia Cheile Bicazului – Lacul Rosu, Rezervatia Cozia, Rezervatia Cheile Nerei – Beusnita, Delta Dunarii.


Parcul National Retezat

Rezervatiile din Bucegi

Rezervatiile din Bucegi au suprafata de circa 6700 ha si se afla pe teritoriile judetelor Prahova si Dambovita. Varfurile cele mai inalte ale masivului sunt cuprinse intre 200 si 2500 m. versantii muntilor dinspre Valea Prahovei (Costila, Caraiman, Jepii Mari, Jepii Mici) sunt stancosi si abrupti si pe ei se afla “brane” inierbate. Pe versantul prahovean exista o rezervatie mare, de circa 450 ha. Pe valea Ialomitei sunt sase rezervatii mai mici care au si tonoave. In general, vegetatia este formata din fagete, paduri de amestec fag-brad, molidisuri, laricete, jneapenisuri, tufarisuri ale bujorului de munte, tufarisuri de salcii pitice si azalee, pajisti. Specigice sunt endemismele floristice carpatice si elementele dacice, aflate in patura ierbacee cum sunt: galbenelele de munte, crucea voinicului, etc. In vegetatia Bucegilor sunt prezente multe specii rare: tisa, salba moae, iedera alba, iorgovan, sangele voinicului, etc. Fauna cuprinde numeroase specii de animale nevertebrate si vertebrate. Aici sunt intalnite peste 2000 specii de coleoptene si peste 800 specii lepidoptere. Dintre reptie sunt intalnite soparla de camp, soparla de piatra, vipera comuna. Pasarile sunt reprezentate de multe specii. Unele traiesc in paduri, altele in golurile alpine. Se consemneaza ca, in golurile apine, traiesc aproape 50 specii de pasari, dintre care mai reprezentative sunt vulturul plesuv sur, acvila de munte, acvila de camp. In molidisuri traieste cocosul de munte. Dntre mamifere, in padurile de pe poalele masivului si etaul subaplin traiesc cerbu, caprioara, mistretul, rasul, lupul, vulpea, iar in etajul alpin capra neagra. Ursul este frecvent intalnit pe versantii abrupti transilvaneni.

Rezervatia Piatra Craiului

Rezervatia Piatra Craiului se intinde pe o suprafata de circa 1300 ha, aflandu-se pe teritoriul judetului Brasov. Cuprinde o flora bogata si variata caracteristica calcarelor, cu numeroase specii endemice: garofita Pietrei Craiului, clopotei, etc. Rezervatia are vegetatie forestiera si alpina, constand din paduri de fag, de amestec fag-rasinoase, molidisuri, raristi de limita, jnepenisuri, tufarisuri de bujor de munte, pajisti. Pe solurile scheletice se gasesc specii saxicole: sanzaiene de munte, ochiu boului, s.a.m.d. In vaile adanci, umede, dinspre Valea Barsei sunt instalate arborete de chei, formate din paltin sau amestecuri de paltin cu ulm de munte, printre care se afla exemplare diseminate de fag, brad si molid. Flora ierboasa este luxurianta.

Rezervatia Pietrosul Rodnei

Rezervatia Pietrosul Rodnei are suprafata de circa 2700 ha si se afla pe teritoriul judetului maramures. Vegetatia alpina si subalpina contine multe specii enfemice si rare: zambru, ghintura, albumeala, pais, atc. In aceasta rezervatie a fost reintrodusa capra neaga. In paduri traieste rasul, jderul de copac, cocosul de mesteacan. In lacurile glaciare si in paraie se afla pastravul.

Rezervatia Caliman

Rezervatia Caliman are suprafata de 200 ha si se afla pe teritoriul judetului Suceava. Contine specii rare si endemice. Paitra Cusnei este singurul loc din tara unde traieste Linnaea borealis, element boreal.

Rezervatia Ceahlau

Rezervatia Ceahlau are suprafata de circa 1900 ha, aflandu-se pe teritoriul judetului neamt, la 35 km de orasul Piatra Neamt. Adaposteste o flora cu specii endemice si meridionale, ca de exemplu – casute albe (Dianthus spiculifolius), etc. Aici se afla unul din cele cinci centre de aparitie a laicelui (Larix decidua ssp. carpatica). Specia formeaza arborete pe Polita de Crini, Piatra cu apa, Criminis si Valea Bistrei.

Rezervatia Cheile Bicazului – Lacul Rosu

Rezervatia Cheile Bicazului – Lacul Rosu are suprafata de circa 3200 ha si se afla pe teritoriul judetului Harghita. Vegetatia este specifica montana. Flora contine specii rare, cum sunt cetina de negi, tisa, coada iepurelui si specii endemice Carpatilor Orientali. Multe specii prezinta interes deosebit din punct de vedere fitogeografic ori fitocenologic.

Rezervatia Cozia are suprafata de circa 5600 ha, aflandu-se pe teritoriul judetului Valcea. Padurile sunt ordonate pe verticala, incepand de la gorunete pana la molidisuri. Flora contine elemente central-europene, alpine, caucaziene, mediteraneene si submediteraneene. Acestora i se adauga engemismele carpatice si locale. Dintre reptile mentionam, in rezervatie, vipera cu con.

Rezervatia Cheile Nerei – Beusnita

Rezervatia Cheile Nerei – Beusnita are suprafata de 2500 ha si se afla pe teritoriul judetului Caras-Severin. Aici se afla codrii de fag balcanic, iar in ei se adaposteste specia relict de alun turcesc. Spre culmi se afla tufarisuri de liliac, scumpie, carpinita, mojdrean. Fauna este bogata in relicte si endemisme, numeroase din ele gasindu-se in apele Nerei si in pesteri.

Delta Dunarii

Pe teritoriul Romaniei se afla ocrotite mlastini de turba eutrofe (Harman), mlastini de turba eutrofe mineralizate (Sncraieni-Ciuc, Valea mijlocie), mlastini de turba oligotofe, numtie popular tinoave (Poiana Stampei, Lucina-Gaina, Laptici). Se afla lacuri ocrotite (Sbagov, Petea, iezerul Ighielului, iezerul de la Surian), rezervati forestiere ocrotite (padurile Letea, Hagieni, Valea Fagilor, Snagov, Comana, Bejan, Slatioara, Harboanca, Seaca-Optasani), s.a.m.d.