Interferente.ro Sanatate Boli si afectiuni Principalele simptome ale artrozelor

Sâmbătă, 06 August 2016 00:10

Principalele simptome ale artrozelor

Artrozele sunt intalnite la varstnici (in general la persoane peste 50 de ani). In cazul unor suferinte articulare pe care le prezinta un tanar sau o tanara de 20 de ani, in mod obisnuit exista un alt proces patologic si nu unul degenerativ (cu rare exceptii).

Principalele simptome ale artrozelor

Reumatismul cronic degenerativ afecteaza putine articulatii, de obicei una singura, eventual si pe cea de partea opusa. Cel mai des sunt afectate urmatoarele articulatii:

· soldul (artroza genunchiului coxofemurala sau coxartroza);

· genunchiul (artroza genunchiului sau gonartroza);

· articulatiile mici distale ale degetelor (artrozele intergalangiene distale sau nodulii Heberden);

· articulatiile vertebrale (spondiloza, cu cele 3 localizari ale sale: cervicala, dorsala si lombara).

Celelalte articulatii ale membrelor nu sunt interesate in mod obisnuit de procesul artrozic: in schimb, reumatismele inflamatoare cronice, in special poliartrita reumatoida, afecteaza cvasitotalitatea articulatiilor. Deci, intre artroze si artrite exista – din punctul de vedere al numarului de articulatii afectate – diferente nete.

Cele doua tipuri principale de boli reumatice (inflamatoare si degenerative) se mai diferentiaza si prin afectarea diferita a celorlalte organe. Daca reumatismele inflamatoare au o tendinta marcanta de a leza si alte organe in afara articulatiilor (de exemplu reumatismul articular acut atinge inima), reumatismele degenerative raman cantonate strict la nivelul articulatiilor, fara sa afecteze si organele interne.

In sfarsit, in privinta rasunetului general exista de asemenea diferente nete: in timp ce bolnavii cu diverse forme de reumatism inflamator au o stare generala alterata, prezentand febra, inapetenta, scadere in greutate, bolnavii cu artroze au o stare generala buna, chiar infloritoare (multi dintre ei sunt chiar hiperponderali).

Simptomele principale ale artrozelor sunt durerile articulare si diminuarea mobilitatii. Durerile sunt de intensitate diferita, uneori surde, abia percepute de bolnav, alteori intense, extrem de suparatoare. Durerile din artroze sunt de tip mecanic si ele sunt prezente in conditiile solicitarii articulatiei afectate si inceteaza in repaos. Cu unele exceptii, durerile nu sunt percepute noaptea de bolnavii cu reumatism inflamator, chinuiti in timpul noptii de durerile care sunt mai intense decat ziua.

Articulatiile la nivelul carora exista un proces degenerativ nu sunt in mod obisnuit inflamate si nu prezinta reseata sau caldura locala. Artroza genunchiului poate fi insotita de un porces infamator, care realizeaza o tumefactie articulara, doar fara celelalte componente clinice ale inflamatiei articulare.

In artrozele evoluate, articulatiile afectate pot fi deformate si marite de volum ca urmare a excrescentelor – uneori exuberante – ale extremitatilor osoase.

In afara durerilor, bolnavii cu artroze se plang si de faptul ca amplitudinea miscarilor articulatiilor afectate se reduce cu timpul. Spre exemplu, bolnavul cu artroza a soldului poate avea dificultati in flectarea membrului inferior, asa cum se intampla in unele gesturi obisnuite, cum ar fi incheierea sireturilor de la pantofi.

Evolutia artrozelor este cronica, durand perioade lungi de timp. In lipsa unui tratament adecvat, leziunile degenerative se accentueaza de la un an la altul, neexistand o alta alternativa (leziunile, odata produse, nu regreseaza).

Trebuie insa sa amintim doua lucruri care sunt menite sa-i linisteasca pe bolnavii care au reumatism cronic degenerativ: in primul rand durerile nu sunt permanente, ci evolueaza sub forma unor episoade de durata variabila, cu tendinta spontana la ameliorare; bineinteles, ameliorarea poate fi grabita prin tratament. In al doilea rand, desi evolutia este cronic progresiva, ea nu duce la anchilozare, asa cum se intampla in poliartrita reumatoida si in spondilita anchilozanta (chiar in artrozele evolutive, miscarile sunt limitate, dar nu abolite).


Related news items:
Newer news items:
Older news items: