Interferente.ro Turism Romania Poteca Cerebuc din Masivul Ceahlau

Luni, 31 August 2015 00:14

Poteca Cerebuc din Masivul Ceahlau

ceahlau trasee turisticeDe la varsarea Izvorului Alb in lac mai pleaca inca doua trasee spre culmile Ceahlaului: unul pe Obcina Verdelui, trecand pe langa Batca Strigoaiei, ajunge la ruinele schitului Cerebuc, de unde se continua spre culme, pana langa Piatra Lata; urca pe V. Paraului Izvorul Alb, trece de izvoarele Izvorului Alb, intra in Jgheabul cu Hotaru si iese pe culme langa Vf. Toaca, unde intalneste un alt traseu (Cab. 7 Noiembrie - Cabana Dochia).

Poteca Cerebucului va capata in curand o importanta mai mare, o data cu transformarea cantonului silvic de la Cerebuc in cabana turistica. Porneste din marginea lacului, unde turistii vor veni cu barci, pentru a sui apoi pe culmi, la coborare vor continua calatoria lor cu barca sau cu salupa spre una din bazele turistice din apropiere. Este un traseu pe culme, urca mai intai pe Piciorul Verdelui, urmand linia de cumpana a apelor pe Obcina Verdelui, Batca Strigoaiei si Batca Cerebuc. In Poiana Cerebuc vei intalni cantonul silvic care urmeaza sa se transforme in scurt timp in cabana turistica. Marcajul de pe acest traseu - negru-alb vertical - desi se mai desluseste din loc in loc, trebuie insa refacut. Numai de o jumatate de ora ai nevoie pentru a ajunge sus pe Obcina Verdelui, trecand pe langa Batca Malai. Obcina Verdelui este despadurita; privirile se pierd departe peste intinsul lacului, la nord si la sud, si dincolo de lac in muntii care formeaza versantul de vest al Vaii Bistrita. De asemenea, pe parcurs, intalnesti privelisti minunate spre varfurile muntelui care se profileaza pe albastrul cerului; zaresti in departare silueta bine conturata a Vf. Panaghia; identifici de asemenea cu multa usurinta formele caracteristice ale Vf. Toaca, iar mai departe treptele Ocolasului Mic si Ocolasului Mare. Dar de pe Obcina Verdelui, treci pe Obcina Strigoaiei. Aici creste din abundenta planta de la care ii vine numele: strigoaia (Veratrum album) cu frunzele mari, ovale, plasate, de un verde fraged si cu fiori albe verzui. Aceasta planta este foarte otravitoare, creste mult in apropierea stinelor, iar ciobanii folosesc lichidul stors din strigoaie impotriva parazitilor vitelor si a capuselor oilor.

In continuare, drumul atinge Batca Cerebuc (1160 m), dupa care coboara printr-o padure de o rara vigoare si frumusete, in Poiana Cerebuc, unde intalneste drumul care a urmat Izvorul Alb si Piciorul Cerebuc. Aici exista o cabana de vinatoare a Ocolului silvic, care in curand va fi transformata in cabana turistica. Putin mai jos de aceasta cabana, sub un brad cu o bogata coroana, se zaresc cateva cruci mici, putrede si strambe, urme ale unui vechi cimitir. Alaturi se vad resturi de fier forjat, care alcatuiau candva ornamentele cladirii schitului Cerebuc. Este atata liniste si nemiscare, incat iti vine sa evoci cu glas tare legenda acestor locuri in care au trait cu sute de ani in urma atatia oameni, eroi cunoscuti sau uitati, din istoria zbuciumata a Moldovei.

Prin 1704, schitul Cerebuc a fost daramat de o avalansa care s-a desprins de sub Detunate. Se spune ca tot atunci avalansa a sfaramat capul si umerii stancii Dochia. Intr-o alta legenda, numele schitului Cerebuc se leaga de un anume Ciripuha, pisar si cleric, invatat la Kiev, care traia la curtea domneasca a lui Vasile Lupu, pe langa hatmanul Timus.

Mai tarziu, schitul Cerebuc a fost refacut pe Obcina Verdelui, in poiana care ii poarta numele. Azi se mai vad doar nuinele tocate de vreme. In Poiana Cerebuc poti sa ajungi pe un drum mai scurt, circa 2 ore de la marginea lacului de acumulare, urcand V. Izvorul Alb pe un drum de care pana la un canton forestier de unde de altfel drumul se si ingusteaza. Aici te afli in apropierea Paraului Plopilor care curge intre Obcina Cerebuc si Obcina Strigoaiei, fiind un afluent al Paraului Izvorul Alb pe partea lui stanga.

O poteca foarte buna si larga urca pe partea dreapta a Paraului Plopilor, deci pe versantul Cerebucului; pe aceasta poteca taranii trag finul de pe bogatele finete aflate pe obcinile amintite. Poteca te va scoate chiar la cantonul Cerebuc, unde intalnesti traseul care urca pe Obcina Verdelui.

Din Coama Cerebuc te indrepti spre stanga si cobori usor intr-o valcea. Acolo dai de un loc umed in care susoteste un izvor cuminte in linistea desavarsita. De la izvor urci putin si te indrepti spre stanga in padure, pe o carare abia vizibila; treci pe langa o stana si continui prin padure de-a coasta pana ajungi intr-o poienita, unde cararea se desparte in doua, o artera coborand spre stanga, peste cateva obcini si vai adanci, pe un drum greu, spre obarsia Paraului Izvorul Alb. Pentru a ajunge insa in creasta, te indrepti din poienita in care te afli pe o a doua poteca spre dreapta si ea te va scoate intr-o rariste de brazi, in fata piciorului care se prelungeste din Turnul Sihastrului. Urcusul e greu si trece mai intai prin padure, apoi peste grohotis, dupa care vei iesi prin jgheabul de langa Caciula Dorobantului, in saua muntelui la Piatra Lata. Aici intalnesti marcajul cu banda rosie a traseului Durau - Cabana 7 Noiembrie care te conduce pana la cabana Dochia, pe o poteca buna, bine marcata si foarte frecventata de turisti.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: