Interferente.ro Descopera Stiinta si tehnica Cometele stele cu coada

Joi, 22 Septembrie 2016 00:09

Cometele stele cu coada

Cometele, numite si stele cu coada, au avut o mare influenta asupra spiritelor oamenilor vechi, care credeau ca stele cu coada (cometele) ca si eclipsele sunt semnele precursorii a unor mari nenorociri. Astazi insa este constatat faptul ca aceste comete sunt corpuri care fac parte din sistemul solar, adica se invartesc in jurul soarelui. Drumurile insa descrise de aceste corpuri sunt niste elipse asa de lungit, incat miscarea lor de translatie e foarte lunga. Cometele insa nu sunt corpuri solide ca planetele, dar formate din haze, caci prin ei se pot vedea celelalte stele in dreptul carora trec.

O cometa e compusa dintr-o parte mai luminata numit miez si dintr-o coada, care de ordine este foarte variabila in privind formei si a lungimii. Cateodata coada cometelor ajung a avea lungimi foarte mari. Lumina cometelor nu este proprie, dar este reflectata de la soare. De aceea, ele prezinta maximul de stralucire cand sunt aproape de soare. Pe langa aceasta, s-a mai observat urmatorul aspect: coada cometelor este indreptata intotdeauna in partea opusa soarelui.

Numarul cometelor cunoscute si studiate pana acum este destul de mare. Dintre cele mai insemnate putem cita: cometa din anul 1882, care s-a vazut destul de bine in timpul zilei in apropiere de Soare si ne arata aspectul acestei comete vazute in America de Sud, cand se afla in toata dezvoltarea sa. Aceasta cometa a produs o impresie vie asupra tuturor acelor ce au avut ocazia de a-l vedea.

Cometele pentru noi astazi nu mai sunt ceea ce erau pentru cei din antichitate. Multa vreme se credea ca e posibila intalnirea unei comete cu pamantul si de aici se presupunea o multime de nenorociri ce ar rezulta dintr-o asemenea intalnire. Este demonstrat insa astazi ca o asemenea intanire nu e decat problematica, deoarece, ea a avut inca loc si apoi, chiar daca ea ar avea loc, efectul produs nu ar fi altul decat acela a amestecarii unei parti din gazul ce intra in constitutia acestei comete, cu atmosfera pamantului, ceea ce desigur ar produce efecte dezastruoase, cand gazul ar fi nerespirabil, precum azot, anhidrida carbonica, etc.


Newer news items:
Older news items: