Luni, 20 Mai 2013 01:46 | ||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
Produsele de patiserie
|
Caracteristici
|
Tipul de biscuiti
|
|||||
glutenosi
|
zaharosi
|
spritati
|
crackes
|
glazurati
|
umpluti
|
|
Apa, % max.
|
8
|
6
|
10
|
5
|
8
|
8
|
Zahar total raportat la S.U., %
|
8 - 18
|
10 - 25
|
10 - 25
|
4 - 6
|
18 - 30
|
18 - 40
|
Grasime raportata la S.U., %
|
8 - 12
|
12 - 20
|
12 - 25
|
18 - 25
|
20 - 25
|
16 - 25
|
Alcalinitate,
grade max.
|
2
|
2
|
2
|
2
|
2
|
2
|
Cenusa insolubila in HCl 10 %,
% max.
|
0,1
|
0,1
|
0,1
|
0,1
|
0,1
|
0,1
|
Sare, % max.
|
0,8
|
0,8
|
0,8
|
3
|
0,8
|
0,8
|
Continut umplutura, %
|
-
|
-
|
-
|
-
|
-
|
18 - 30
|
Indice de imbibare, %
|
150
|
130
|
130
|
-
|
-
|
-
|
Indice de peroxid, miliechivalenti la
1 kg, max.
|
-
|
-
|
-
|
-
|
14
|
14
|
Pb, mg/kg, max.
|
0,5
|
|||||
Cu, mg/kg max.
|
5,0
|
|||||
Zn, mg/kg max.
|
20,0
|
|||||
Arsen, mg/kg max.
|
0,2
|
Napolitanele sunt produse fabricate din vafe cu umplutura de crema. Vafele sunt produse fainoase sub forma de placi subtiri si poroase, fabricate dintr-un aluat fluid afanat cu carbonat de acid de sodium, omogen de faina, apa si carbonat acid de sodiu (uneori si oua, lapte praf, etc.), copt in prese, cuptoare de constructie speciala. Sortimentul de napolitane difera dupa compozitia cremei astfel: napolitane cu lamaie, napolitate cu cacao, napolitane cu zmeura, napolitane cu crema de cacao, etc.
Turta dulce este un produs sub forma de batoane sau de figuri, obtinut dintr-un aluat special (compus din faina de grau, zahar, miere, glucoza, oua, arome), afanat de carbonat de amoniu.
Sa nu uitam ca inlocuirea meselor principale cu produse de patiserie duce la ingrasare. In privinta produselor de patiserie, am putea scoate in evidenta urmatoarele trasaturi generale:
· afanarea aluatului cu compusi chimici;
· continut de apa redus;
· continut relativ ridicat de grasimi si zaharuri;
· valoare senzoriala deosebita;
· valoare energetica ridicata.
Calitatea produselor de patiserie se apreciaza prin examen organoleptic si fizico-chimic pe fiecare sortiment de produs.
- 01/01/2014 06:17 - Dieta si cura de detoxifiere dupa sarbatori
- 14/09/2013 11:03 - Valoarea nutritiva si alimentara a rosiilor
- 13/09/2013 14:13 - Sucurile naturale alimente medicament
- 03/09/2013 21:56 - Obiceiuri pentru o alimentatie sanatoasa si un sto…
- 15/08/2013 12:45 - Laptele si compozitia chimica a laptelui
- 19/05/2013 01:35 - Produsele de panificatie
- 12/05/2013 13:58 - Regimul alimentar in litiaza renala
- 07/05/2013 15:13 - Regimul alimentar in obezitate
- 23/04/2013 13:52 - Regimul alimentar in dischinezii biliare hipertone…
- 19/04/2013 15:22 - Regimul alimentar in litiaza biliara