Interferente.ro Turism Romania Poteca Scaiusului din Masivul Ceahlau

Luni, 17 August 2015 02:10

Poteca Scaiusului din Masivul Ceahlau

Poteca Scaiusului din Masivul CeahlauIn jurul cabanei 7 Noiembrie exista multe locuri de excursie interesante prin formele de relief caracteristice si prin ansamblul vegetatiei care imbina peisaje splendide. Un drum la Poiana Scaiusului este o plimbare fara prea multe dificultati.

Cei ce se opresc mai multe zile la cabana gasesc timpul necesar pentru a parcurge acest traseu, care se desfasoara pe versantul vestic al Ceahlaului, trecand peste mai multe polite la limita intre padure si stanca. Acelasi drum face legatura intre poteca marcata cu banda rosie care urca de la Durau si poteca marcata cu cruce rosie ce incepe tot de la cabana Durau, insa urca spre cabana Dochia pe la Duruitoare. Pornesti la drum de la cabana 7 Noiembrie pe marcajul cu banda rosie care urca la cab. Dochia. Dupa 20-30 minute ajungi in punctul unde se desparte catre dreapta o poteca vizibila. De aici, drumul marcat cu banda rosie urca un pripor iute continuandu-se inainte, pe cand poteca noastra se abate catre dreapta. Dupa cativa pasi parcursi, zaresti pe un bolovan un vechi marcaj insemnat cu vopsea neagra sub forma de sageata. In apropiere, poteca se bifurca: una coboara catre Poiana Nicanului, pentru a ajunge la alta poteca, iar alta urca, formand traseul pe care il vom descrie. Directia generala, la inceput, a ambelor variante este aceeasi, deosebindu-se numai prin diferenta de altitudine.

Daca apuci pe prima varianta, poteca coboara la un moment dat pe o panta foarte inclinata si iesi in curind in Poiana Nicanului. In aceasta poiana intalnesti un traseu marcat cu triunghi galben. Poiana Nicanului se afla in fundul Jgheabului lui Toader, care coboara intre Toaca si Panaghia. Poiana ofera o impresionanta vedere spre Vf. Toaca si Panaghia. Din Poiana Nicanului, directia drumului se schimba si apuci spre nord-vest pe drumul marcat cu triunghi galben, iar dupa 10 minute iesi in Poiana Vezuri, unde intalnesti alt drum, Durau-Duruitoarea-Cabana Dochia, marcaj: cruce rosie.

Perspectiva se deschide adanc spre nord-vest peste Obcina Boistei.

Continuand, daca apuci pe a doua varianta, poteca de sus te poarta pe alte balconase si alte polite. De remarcat este faptul ca pe acest versant lipseste cu desavarsire zada sau crinul, atat de abundenta pe versantul estic al masivului. Dar si decorul este mereu altul. Cand directia potecii se schimba spre sud, politele dispar, aspectul se schimba, vegetatia dispare si ea. Brina traverseaza mai multe vai care vin din creasta muntelui formand nenumarate jgheaburi. Pe aceasta portiune te afli intre Piciorul Crestaturii ce coboara din Vf. Toaca si Piatra Ciobanului, traversezi o vale plina cu grohotis. Dupa ce ai trecut acest grohotis, trebuie sa fii atent deoarece poteca isi schimba brusc directia, intorcandu-se aproape inapoi pentru a cobori prin padure. De obicei, dupa ce ai traversat grohotisul, parca ceva te mana sa mergi inainte, fara sa observi ca poteca coboara imediat dupa ce ai traversat.

Dupa 30 de minute de mers din acest loc, iesi in Poiana Scaiusului, la fosta berbecarie, unde se mai cunosc urmele stanei. Aici intalneste stalpul de marcaj - cruce rosie - care urca de la Durau la cabana Dochia, pe la cascada Duruitoarea. Poiana Scaiusului este situata deasupra Duruitoarei. De aici poti urca in aproximativ 2 ore la cabana Dochia. Vei intalni mai sus o alta poiana asemanatoare, numita Polita cu Arinis, de unde urci apoi spre curmatura Piciorului Schiop. Drumul de la cabana 7 Noiembrie la Poiana Scaius il parcurgi in aproximativ 3 ore; este un drum usor si placut, oferindu-ti mereu alte privelisti. Din Poiana Scaiusului te poti indrepta, pe poteca marcata cu cruce rosie, fie spre cabana Dochia, fie spre cabana Durau sau te inapoiezi la punctul de plecare de la cabana 7 Noiembrie.