Interferente.ro Turism Romania Borsec statiunea cu ape minerale

Sâmbătă, 21 Martie 2015 01:38

Borsec - statiunea cu ape minerale

Borsec - statiunea cu ape mineraleBorsecul este cea mai frumoasa localitate climaterica si balneara din Transilvania, cunoscuta drept statiunea celor mai cunoscute ape minerale. Aceasta localitate se afla in creierii muntilor Carpati, aproape de hotarele tarii, la izvoarele raului Bistricioara. Asezat pe un larg platou, Borsecul este inconjurat de ridicaturi uriase acoperite cu paduri mari si nesfarsite de brad si de molift, pana la departari de mai multe zeci de km. Stratul subtire de pamant al Borsecului se reazama pe spinarea unui podis de piatra varoasa, din care tasnesc nenumarate izvoare de apa acra si intepatoare la limba, cunoscuta la noi si in toata lumea sub numele de apa minerala (borviz).

In timpul verii vin aici multe familii ca sa respire aerul cel tare de brad, sa bea apa minerala din fantani si sa se scalde in bazinele cu aceasta apa. Atat de tare este aerul din aceasta localitate, incat vizitatorul neobisnuit inca simte in decurs de 5-6 zile o ameteala ca de bauturi alcoolice. Suferinzii de greutate in respiratie in scurta vreme simt usurare, iar cei ce sufera de anumite boli de stomac si de lipsa de sange gasesc in diferite izvoare de apa minerala un puternic medicament. In Borsec veti gasi peste 15 izvoare de apa minerala carbogazoasa naturala. Acestea au o compozitie chimica apropiata, stabila in timp, cu debite variabile. Calitativ, cele mai importante sunt izvoarele 1 si 2. In orice caz, prin compozitia lor, apele minerale Borsec au numeroase efecte curative, ca de exemplu, pentru: afectiuni digestive, rinichi, cai urinare, sistem circulator periferic, etc. In aceasta statiune veti putea trata: durerile articulare si musculare, afectiuni cardiovasculare, dermatologice, endocrine, s.a.m.d.

Cum apa minerala este o apa de masa atat de cautata si cum la Borsec izvoraste in cantitati asa de mari, s-a facut inca demult o mare instalatie pentru umplut sticle cu apa minerala. La fel, pe vremuri exista o fabrica de sticlarie unde se lucrau sticlele necesare pentru apa minerala.

Minunata pozitie a Borsecului si bunatatea apelor sale au facut pe multi oameni sa cladeasca aici vile frumoase precum si hoteluri.

Ca locuri de plimbare, putine localitati se pot compara cu Borsecul. Din centrul statiunii se intind o multime de drumuri in toate directiile, creand traseu in padure pana la departari de mai multi kilometri.

Desi Borsecul se afla in partile secuiesti ale Transilvaniei, totusi imprejurul lui se afla multe sate romanesti, dintre care mai apropiate si mai mari sunt: Corbul, Bilbor si Targuletul.

Drumul la aceste sate sunt presarate cu pozitiuni care uimesc pe calatori.

Ca sa mearga cineva din tara noastra la Borsec are doua cai: ori trece pe la Predeal si apoi urmeaza linia Brasov-Ghimes-Palanca pe sub poalele Carpatilor, ori pe la Piatra Neamt. Ultimul e mai scurt si mai frumos.

Principalele atractii turistice sunt: Sapte izvoare, Poiana Zanelor sic ariera de travertin, Pestera de gheata, Mofeta – Izvorul Stravechi, Izvorul Pierre Cure, cetatea Bufnitelor.

De la Piatra la Borsec, soseaua serpuieste pe langa raul Bistrita pana la gura Bistricioarei, iar de aici, soseaua urmeaza cursul acestui din urma rau pana la Borsec. Privelistile, ce se desfasoara inaintea ochilor in tot acest drum, sunt de nedescris. De o parte si de alta a Bistritei, ale carei incolacituri le urmeaza soseaua, se ridica munti uriasi imbracati pana in varf cu paduri dese de brad. Lunga cale e intrerupta din loc in loc de sate care mai de care mai frumoase. E de remarcat mai ales satul Bicaz de pe domeniul Coroanei cu acelasi nume, biserica, scoala, primaria, casele locuitorilor din acest colt de rai. De asemenea, merita sa fie vizitat satul Hanful  de unde se poate privi Ceahlaul in toata maretia lui.


Newer news items:
Older news items: