Interferente.ro Sanatate Boli si afectiuni Pericolul infectiilor cronice

Joi, 16 Iunie 2016 19:51

Pericolul infectiilor cronice

Infectia de focar sau, mai corect spus, focarul infectios este o localizare microbiana stabilita in amigdale, sinusuri, la nivelul urechii medii, care supureaza, al mastoidei, in colecist, apendice, etc.

Asemenea focare au o evolutie cronica, putand exista fara sa se tradeze prin simptome locale, dar produc tulburari in functionarea altor organe. Se poate spune aici ca acest focar infectios picura zilnic in intreg organismul cantitati mai mari sau mai mici de microbi si toxinele lor.


De la focarul initial, agentii microbieni se pot propaga, pe calea vaselor sanguine si limfatice, in organism, creand focare infectioase secundare. Dintre agentii microbieni, cel mai frecvent este streptococu hemolitic, care, inchistandu-se, elimina toxine si pune organismul intr-o stare de intoxicatie cronica si sensibilizare deosebita. Astfel, granuloamele dentare, sinuzitele, amigdalitele si otomastoiditele in stare cronica, in care este prezent streptococul hemolitic, pot provoca aparitia unei infectii reumatismale – in care sunt afectate in special inima si articulatiile. Deosebit de periclitata in aceasta privinta este varsta scolara. Boala poate lua aspecte variate, mai mult sau mai putin zgomotoase, dar totdeauna trebue sa ne asteptam si la imbolnavirea inimii. Pentru a fi depistata infectarea cu streptococ hemolitic a cailor aeriene sunt necesare examene de laborator speciale (exudatul faringian, etc.). Copilul ce prezinta acest focar infectios poate fi palid, nervos, trist si obosit, cu somn nelinistit, fara pofta de joaca. Alteori, bolnavul este febril, cu articulatiile tumefiate, cu respiratie si puls accelerat. In infectiile de focar pot exista si debuturi digestive, cu lipsa poftei de mancare, diaree, varsaturi. Evolutia bolii isi poate pune pecetea pe intreg viitorul bolnavului si ca durata de viata si ca dezvoltare si capacitate de munca. Boala netratata la timp poate evolua cronic, cu pusee repetate. De-a lungul primilor ani si chiar a urmatorilor 10-20 de ani.

Pe intreg parcursul vietii, omul se poate imbolnavi de nenumarate ori prin infectii. Multi insa nu dau importanta acestor imbolnavri, nu respecta regulile igienice si de ingrijire pentru a se vindeca complet si raman cu astfel de microbi cantonati in nas, in sinusuri (dand sinuzite), in urechile care prezinta scurgeri purulente, la radacina unui dinte sau masele cariate, etc.

Data fiind gravitatea bolii pe care acesti microbi o pot declansa, nicio masura de prudenta nu trebuie sa ni se para de prisos, fapt pentru care la orice varsta infectiile acute si cronice trebuie tratate cu toata seriozitatea, conform prescriptiilor medicale, pentru a se evita efectele lor asupra organismului sau transformarea acestora in infectii de focar.


Related news items:
Newer news items:
Older news items: